Κοινωνική διαστρωμάτωση: δείγμα της ανισότητας στις μέρες μας

SHARE

Ο Αριστοτέλης, ο πρότυπος φιλόσοφος της προχριστιανικής εποχής, προώθησε την άποψή του περί κοινωνίας. Η κοινωνία, για τον Αριστοτέλη, αποτελούσε και αποτελεί μια φυσική πραγματικότητα από την οποία ο άνθρωπος αδυνατεί να ξεφύγει. Λόγω του ότι ο άνθρωπος πολιτικόν ον εστί, εάν αποκοπτόταν από το κοινωνικό σύνολο δεν θα επιβίωνε. Πλέον, και δη εκ των συνθηκών, παρατηρούμε ότι ούτε και μέσα στην κοινωνία διασφαλίζονται όλες οι δικλείδες προστασίας και επιβίωσης του ατόμου. Αν αναλογιστούμε τη θέση του καθενός από εμάς θα δούμε πού οφείλεται αυτό.

Ας πάρουμε το ζήτημα από την αρχή. Για τους κοινωνιολόγους, κοινωνία σημαίνει σύνολο ανθρώπων που δρουν, επιδρούν κι αλληλεπιδρούν σε κοινό τόπο και χρόνο. Επίσης, για τους ανθρωπολόγους ο πολιτισμικός διαμοιρασμός σε μια κοινωνία οφείλεται στην ύπαρξη του κάθε ατόμου. Μάλιστα, ταυτίζεται με την ύπαρξη και την υπόσταση του ατόμου. Όλα αυτά έρχονται και συμφωνούν με τις ρήσεις του Αριστοτέλη περί ενδελεχείας και αρχής κινήσεως εκάστου. Αναλογιζόμενοι τις απόψεις και θεωρίες του κλάδου είτε της κοινωνιολογίας είτε της ανθρωπολογίας, συγκλίνουμε στο ότι η κοινωνία είναι αρτίως κατασκευασμένη και σοφώς εξελιγμένη στα χρόνια.

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη προσέγγιση της κοινωνίας. Γίνεται λόγος για την πολιτική προσέγγιση, η οποία χωρίζει την κοινωνία σε δομές. Οι δομές αυτές αποτελούν στρώματα ως συγκεκριμένες κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται συγκεκριμένου είδους άτομα. Το κάθε είδος δεν συνιστά απόρροια διακρίσεων, αλλά δυναμικό παράγοντα για την ταξινόμηση των ανθρώπων σε ομάδες.

Κάθε ομάδα διαφέρει από τις άλλες βάσει της δύναμης, του πλούτου, του γοήτρου που φέρει. Τα στοιχεία αυτά πλάθουν μια ταυτότητα που διαθέτει κάθε άτομο ξεχωριστά μέσα στην κοινωνία. Το πιο σοβαρό είναι η ανταγωνιστικότητα που επικρατεί ολοένα και παραπάνω στα όρια του κοινωνικού οικοδομήματος, που ονομάζεται πόλις κατά τον Αριστοτέλη. Ας τονιστεί εδώ και η ετυμολογική συνάφεια των όρων πολιτικός και πόλις. Η ανταγωνιστικότητα προκύπτει από όλους ανεξαιρέτως.

Advertisement

Ειδικότερα, στην εποχή μας επιδιώκουμε όλοι να ανέβουμε και να ανελιχθούμε ιεραρχικά μέσα στην κοινωνία εξελισσόμενοι σε κοινωνικά πρότυπα. Αρεσκόμαστε στο να καταρρίπτουμε περασμένα πρότυπα σαν να είναι ρεκόρ που σπάμε επιτυχώς. Το να ικανοποιείς τα πρότυπα της κοινωνίας της εποχής σου δεν είναι παρά μια πρόκληση που σε οδηγεί σε καταστάσεις στις οποίες βασικός πρωταγωνιστής είναι ο εγωισμός, ο ανταγωνισμός και ο ωχαδελφισμός. Όλα αυτά τα γνωρίσματα που καταλήγουν σε -ισμός απολήγουν σε έναν προσωπικό ναρκισσισμό. Πιστεύουμε σε πρόσωπα-πρότυπα κι όχι στη σύνδεση μεταξύ των προσώπων. Ακόμη χειρότερα, πιστεύουμε στο πρόσωπό μας αποκλειστικώς και αποκλείοντας άλλους. Υποτιμούμε άλλους και τους κρίνουμε βάσει της θέσης που κατέχουν σ΄αυτό το ευρύ σώμα που καλείται κοινωνία και του οποίου είμαστε όργανα.

Με τις πρακτικές σε -ισμός και με αυτά τα πρότυπα, η κοινωνία μας δεν είναι παρά ανόργανη. Είναι ένα νεκρό κύτταρο που δύσκολα θα μετουσιωθεί σε ζωντανό οργανισμό. Απαιτούνται τεράστιες αλλαγές και τεράστιες ανακατατάξεις εντός των πλαισίων της κοινωνικής δόμησης και διαστρωμάτωσης. Η μεγαλύτερη αλλαγή ίσως να ήταν η ανακατάταξη των αξιών που θέτουμε ιεραρχικά στην πυραμίδα του μυαλού μας. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν ήμασταν συλλογικά πνεύματα και ψυχές της ουσιαστικής αλληλεγγύης και επικουρίας ή αδελφότητας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αν θέλουμε η πραγματικότητα στην οποία ζούμε να προσομοιάζει στη φυσική πραγματικότητα του Αριστοτέλη, ας γίνουμε πιο φυσικοί και ανθρώπινοι όπως απαιτείται για την επέλευση αλλαγών στην κοινωνία μας. Και πρόκειται για την κοινωνία μας. Όχι για την κοινωνία μου, ούτε για την κοινωνία σου. Το ζήτημα είναι καθολικό και αφορά όλους μας. Ας μην ξεχνούμε τους λόγους ύπαρξής μας!

Advertisement

κοινωνική διαστρωμάτωση

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG