Κοινωνία…ανεργίας

SHARE

ανεργία

Οι μεταβολές της σύγχρονης εποχής που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία μας είναι πολλές. Άλλοτε τυγχάνει να είναι θετικές κι άλλοτε αποβαίνουν μοιραίες για το σύνολο. Μια από τις όχι και τόσο αισιόδοξες για το μέλλον μεταβολές θα λέγαμε ότι είναι και η ανεργία. Λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι περί τίνος πρόκειται.

Αποτελεί φαινόμενο πλέον η εργασία να είναι δυσεύρετη. Δεν αυξάνεται όμως η αξία της με τη δυσκολία ως προς την ανεύρεσή της. Κάθε άλλο! Αυτό που παίζει ρόλο είναι η όρεξη και η προθυμία του ατόμου ως δυνάμει εργαζομένου. Αυτό είναι που καθιστά την εργασία σημαντική καθώς και τον άνθρωπο άξιο να παράσχει έργο (εργασία>έργον) μέσα από το τάδε ή το δείνα είδος εργασίας.Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εργασία δεν είναι παρά μια ορισμένη παραγωγική διαδικασία μέσω της οποίας το άτομο ως συντελεστής προάγει το έργο του. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως με την ικανότητά του κάθε εργαζόμενος φτάνει την εργασία του στο ολοκληρωτικό της στάδιο που δεν είναι άλλο από την παροχή αγαθών, προϊόντων κι υπηρεσιών. Το στοιχείο που προστίθεται στην εργασιακή περάτωση είναι η ικανότητα.

ανεργία

Κι έρχεται η ώρα να κάνουμε την ακόλουθη αντιφατική σκέψη! Μα πώς γίνεται να υπάρχει ανεργία όταν όλοι διαθέτουμε κάποια ικανότητα προκειμένου να προάγουμε ένα συγκεκριμένο και καθορισμένο έργο; Μα πώς γίνεται να αυξάνεται η ανεργία ενώ, παράλληλα, αυξάνονται οι ικανότητες των ανθρώπων μέσω της εξειδίκευσής τους σε διάφορους τομείς κι αντικείμενα; Απάντηση δεν υπάρχει. Όλοι έχουμε τις ικανότητες που τυχόν απαιτεί ένα είδος εργασίας κι όλοι αξίζουμε μιαν εργασία. Και ναι! Δεν νοούνται διακρίσεις σε αναπήρους ή νοητικά στερημένους και σε μη. Όλοι μπορούν να προσφέρουν στα πλαίσια της κοινωνικής οργάνωσης.

Τι είναι άλλωστε η εργασία; Μια όψη της κοινωνικής οργάνωσης. Η οργάνωση αυτή επιτελείται μέσω του διαμοιρασμού ρόλων ή αρμοδιοτήτων προς παραγωγή τελικού έργου και προς επίτευξη τελικού σκοπού. Έτσι, ενδυναμώνοντας το φαινόμενο της ανεργίας υποβοηθούμε και την κατάρρευση της κοινωνικής οργάνωσης. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπερνούμε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ανεργία και την αεργία αυξάνοντας τη δεύτερη έναντι της πρώτης. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι κατά την επέλευση του ατόμου σε ανεργία υπάρχει προθυμία ως εκδήλωση εσωτερικής ενεργοποίησης για εύρεση εργασίας, κι αφετέρου στην αεργία επικρατεί η εσωτερική κι εξωτερική αδράνεια αντί της προθυμίας. Με άλλα λόγια λόγια, άεργος δεν σημαίνει ούτε άνεργος ούτε και μη εργατικό δυναμικό. Στα άεργα άτομα δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ενσωματωθούν όσοι αδυνατούν σωματικά ή νοητικά να ανταποκριθούν πλήρως στην προώθηση κι ολοκλήρωση κάποιου έργου.

Advertisement

ανεργία

Πού οφείλονται όλα αυτά; Όχι στην αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης πάντως. Ούτε και στην τυχόν μειωμένη ζήτηση κάποιων προϊόντων ή υπηρεσιών. Όλα οφείλονται στην αεργία! Λόγος γίνεται για ένα άλλο είδος αεργίας από τη γνωστή και δεν είναι άλλη από την αεργία του νου, με την έννοια της ψυχονοητικής αδράνειας. Ως άτομα χάνουμε την όρεξη και το πάθος να ασχοληθούμε με κάτι ώστε να προσφέρουμε προς τα έξω. Κι αυτό διότι οι εξωτερικές κοινωνικοπολιτικές κι οικονομικές επιδράσεις είναι πολλές. Η έλλειψη φιλοδοξιών μας είναι ανάλογη της στασιμότητας της κοινωνίας μας. Κι εμείς περιμένουμε την αλλαγή χωρίς να προβαίνουμε σε καμία αλλαγή! Η κοινωνία μας μάλλον χρειάζεται περισσότερο χρήσιμα μυαλά παρά χέρια. Αν κάτι λείπει από τα δύο, το παιχνίδι χάνεται. Κάνε την αρχή κι ακολούθα τις επιταγές της κοινωνίας. Έτσι κι αλλιώς, σ’ αυτήν δεν υποτίθεται ότι υπακούς τυφλά;

Advertisement

 

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG