Γιατί η κερδοφορία των εταιρειών οφείλεται στις γυναίκες;

κερδοφορία των εταιρειών
Πηγή εικόνας: www.cooldailyinfographics.com


Το ερώτημα γιατί η κερδοφορία των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως οφείλεται στις γυναίκες έρχεται να απαντήσει μια έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Peterson. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν συνολικά 21.980 επιχειρήσεις από 91 χώρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι σε μια επιχείρηση στην οποία το 30% των στελεχών ήταν γυναίκες είχε περιθώριο καθαρού κέρδους πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, συγκριτικά με άλλες στις οποίες δεν εντοπίζονται αρκετές γυναίκες στελέχη. Ένας από τους λόγους που παρατηρήθηκε αυτή η διαφορά οφείλεται στην ευρηματικότητα των γυναικών, η οποία επηρεάζει θετικά τις εταιρείες, κάνοντας τες πιο δημιουργικές. Σύμφωνα με τον Joe Carella, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ένταση καινοτομίας». Οι στελεχικές ομάδες στις οποίες το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν είναι ικανοποιητικό, είναι περισσότερο ευρεσιτεχνικές και καινοτόμες κατά 20%, σε σχέση με άλλες στις οποίες συμμετείχαν μόνο άνδρες. επομένως, η κερδοφορία των εταιριών φαίνεται να εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. 

Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών έρχονται σε αντιπαραβολή με τα ποσοστά τις απασχόλησης των γυναικών στις εταιρείες. Μεταξύ των 500 μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, μόνο το 10,9% των ανώτερων στελεχών είναι γυναίκες. Το 37% των εταιρειών διαθέτει ομάδες στελεχωμένες από άνδρες, ενώ το 21% διαθέτει μόνο μία γυναίκα στην ομάδα. Παρά το γεγονός αυτό υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ποικιλομορφία των φύλων σε επίπεδο διαχείρισης μιας εταιρείας ενισχύει μεταξύ άλλων και την απόδοσή της.

Επίσης, η ενισχυμένη γυναικεία παρουσία συσχετίζεται με το υψηλό status των εταιρειών. Σύμφωνα με τον δείκτη GFP, οι πιο πετυχημένες εταιρείες της Fortune έχουν διπλάσιο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις σε σχέση με άλλες λιγότερο επικερδείς εταιρείες. Ωστόσο, το διπλάσιο ποσοστό δεν κρίνεται ικανοποιητικό, αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος των επιτυχημένων εταιρειών είναι μόνο 17%, έναντι 8% των άλλων. Η εταιρεία της Apple, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας Fortune, διαθέτει 19 γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις από τα 107 συνολικά στελέχη. Σύμφωνα με την Apple, το 29% των ηγετικών θέσεων στελεχώνονται από γυναίκες.

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες δεν αποδεικνύεται απαραίτητα ότι οι γυναίκες είναι αποδοτικότερες στη διαχείριση μιας επικερδούς επιχείρησης, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η γυναικεία παρουσία συμβάλλει θετικά στη λήψη αποφάσεων. Πριν από μερικά χρόνια, ο Ragini Verma, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και οι συνεργάτες του, αναγνώρισαν ορισμένες διαφορές στις περιοχές του εγκεφάλου μεταξύ των δύο φύλων. Θεωρούν ότι οι νευρολογικές αυτές διαφορές επεξηγούν και τις διαφορές στη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Peterson, η κατοχή στελεχικών θέσεων από γυναίκες  συμβάλλει στην άμβλυνση των διακρίσεων λόγω φύλου. Οι εταιρείες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσλάβουν και να διατηρήσουν πιο καταρτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα τις βοηθήσουν να προοδεύσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλομορφία όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων αλλά και μεταξύ των πολιτισμών βελτιώνει εξίσου την απόδοση και την κερδοφορία μιας επιχείρησης.

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Why companies with female managers make more money? Ανακτήθηκε από www.cnbc.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Μωραΐτη

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;