Κένυα: Αναβάθμιση πολιτισμού μέσω πολύχρωμων ελεφάντων

Πηγή εικόνας: webshopapp.com


Κένυα: μια χώρα, η οποία, πλέον, έχει καθιερωθεί σε  επιχειρηματικούς και ταξιδιωτικούς χάρτες. Με κατοίκους που βιώνουν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα κάθε αναπτυσσόμενης χώρας, η Κένυα, είτε με τα σαφάρια της, είτε με τις επιχειρηματικές της ευκαιρίες, τραβά το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η Julie Church, στην Κένυα, συγκέντρωσε ένα μείγμα από διάφορες ευκαιρίες. Πέρα από τα προβλήματα είδε την λύση, τα συνδύασε μεταξύ τους και έφτιαξε μια ωραία συνταγή για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία, την τέχνη και τον πολιτισμό. Με αφορμή το παιχνίδι κάποιων παιδιών, με μια παλιά σαγιονάρα που βρήκαν στην παραλία, ίδρυσε την Ocean Sole.

 

Κένυα
Πηγή εικόνας: tvxs.gr

 

Πρόκειται για μια κοινωνική επιχείρηση, η οποία δίνει θέσεις εργασίας σε ντόπιους κατοίκους (η ανεργία στην Κένυα αγγίζει περίπου το 40% του πληθυσμού), συμβάλλει στην καθαριότητα του περιβάλλοντος, παράγει τέχνη και εξελίσσει τον πολιτισμό.

Advertisements
Ad 14

Η Ocean Sole, εδρεύει στο Ναϊρόμπι και η πρώτη ύλη της είναι οι παλιές σαγιονάρες. Η εταιρεία, επηρέασε θετικά πάνω από 1000 κατοίκους στην Κένυα, καθώς τους έδωσε κίνητρο όχι μόνο για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, αλλά και  για οικονομικές απολαβές. Η Ocean Sole, παρέχει σταθερό εισόδημα, σε περίπου 100 Κένυους και συμβάλει σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, ανακυκλώνοντας πάνω από 500,000 σαγιονάρες μέχρι το 2017. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 10%-15% των εσόδων, χρησιμοποιείται για δράσεις που αφορούν το καθαρισμό και τη διατήρηση παραλιών, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προγράμματα κ.α.

Διαβάστε επίσης  Coniupuyara: Οι θρυλικές Αμαζόνες της Βραζιλίας

 

Κένυα
Πηγή εικόνας: oceansoleafrica.com

 

Μέσα από το επιχειρηματικό της σχέδιο η Ocean Sole, βοηθάει την συγκεκριμένη τοπική κοινότητα της πρωτεύουσας της Κένυας. Οποιοσδήποτε βρίσκει, συλλέγει και παραδίδει στην εταιρεία παλιές σαγιονάρες, παίρνει και το αντίστοιχο χρηματικό τίμημα. Ένα κίνητρο που βοηθάει τους Κενυάτες να πληρώνουν την εκπαίδευση των παιδιών τους, το φαγητό τους και τις υποχρεώσεις τους.

 

Πηγή εικόνας: cnn.com

 

Το περιβάλλον και οι ακτές, στην Κένυα, έπειτα από αυτές τις δράσεις είναι πιο καθαρό. Οι θάλασσες απαλλάσσονται από μεγάλο αριθμό πλαστικών απορριμμάτων και  οι πλαστικές σαγιονάρες που μόλυναν τα νερά και αποτελούσαν κίνδυνο για τα ζώα, πλέον είναι πολύχρωμοι ελέφαντες, αστερίες, λιοντάρια, ζέβρες και πολλές άλλες διάφορες μορφές.

 

Κένυα
Πηγή εικόνας: oceansoleafrica.com

 

Η Κένυα και το Ναϊρόμπι, σαφώς και δεν περίμεναν την  Ocean Sole για να εξοικειωθούν και να παράγουν τέχνη. Η Julie Church με την εταιρεία της, απλά συνέβαλλε στην παραγωγή μιας ακόμα μορφής και τεχνοτροπίας, αυτής της ποπ αρτ.  Πλέον, πέρα από μικρά ξυλόγλυπτα αγαλματίδια και στολίδια, από έβενο και τσάι, παραδοσιακές μάσκες, καλάθια, τσάντες και παραδοσιακές καλές τέχνες, στη ζωή και στην κουλτούρα των Κένυων μπήκε και η ποπ αρτ.

Η παραπάνω περίπτωση είναι ένα παράδειγμα έμπρακτης και ολοκληρωμένης πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Είναι έμπρακτη γιατί δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο: οι άνθρωποι βελτιώνουν το οικονομικό τους εισόδημα, το περιβάλλον γίνεται πιο καθαρό και η τέχνη πραγματοποιείται καθημερινά. Είναι ολοκληρωμένο, γιατί δεν περιορίζεται σε έναν μόνο τομέα, αλλά συνδυάζει τους σημαντικότερους: οικονομία, περιβάλλον, τέχνη. Αν και αναπτυσσόμενη χώρα, η Κένυα κατάφερε να εξελίσσεται καθημερινά μέσω πολύχρωμων ελεφάντων!


Πηγές:

Μετατρέποντας πλαστικά από τις ακτές σε έργα τέχνης, ανάκτηση από: https://tvxs.gr/news/periballon/metatrepontas-plastika-apo-tis-aktes-se-erga-texnis-fotografies-binteo

Διαβάστε επίσης  25 Δεκεμβρίου: γιατί γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αυτή την ημερομηνία;

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι