Καταγγελίες για εγκληματική δράση στο Α.Π.Θ

Καταγγελίες για εγκληματική δράση στο Α.Π.Θ επισημαίνουν επωνύμως  με επιστολή τους 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Η επιστολή απευθύνοταν  στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο  καθώς και στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα. 

Στην επιστολή κάνουν λόγο για διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και στα κυλικεία των σχολών, χρήστες ουσιών, θανάτους από υπερβολική δόση, μαχαιρώματα, κλοπές, πορνεία και βία.

Ειδικότερα, στην επιστολή που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή« αναφέρεται πως: «Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

«Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρις στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκάριου των Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών», προσθέτουν οι φοιτητές και τονίζουν: «Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες», καταλήγει η επιστολή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής ο κοσμήτορας και ο πρύτανης του ΑΠΘ έχουν ενημερώσει τους τοπικούς παράγοντες και φέρεται να  έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και να υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις για το πρόβλημα. Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, επιβεβαίωσε τα όσα επισημαίνονται στην επιστολή των 471 φοιτητών περί έντονης παραβατικότητας λέγοντας πως «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται», επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Για τις ευθύνες δε του φαινομένου, προσπάθησε να πετάξει «το μπαλάκι στην εξέδρα», αφού δήλωσε αναρμόδιος.

«Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα τι να πω. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους» ήταν η χαρακτηριστική φράση του. Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για «όσα συμβαίνουν στους χώρους του ΑΠΘ», και ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή, σχετικά με την καταγγελλόμενη διακίνηση ναρκωτικών, εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), με σημερινή του απόφαση.

Σε αυτή επισημαίνει ότι, παρά τις μεγάλες ευθύνες της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος πρέπει να δώσουν άμεση προτεραιότητα στο πρόβλημα και να καταβάλουν τις προσπάθειες που απαιτούνται.

«Σε ό,τι αφορά τις πρυτανικές αρχές, είναι θέμα πρωτοβουλιών και όχι ευθυνών», διευκρίνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Χαράλαμπος Φείδας, και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στο κάμπους απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινότητα. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει αποτελεσματικές ενέργειες, με ίδια μέσα σε συνεργασία και με τις αρμόδιες αρχές, ωστόσο, φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει μετακομίσει από τους κεντρικούς χώρους του ΑΠΘ στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου εκεί εστιάζεται τώρα» είπε.

Στην ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ αναφέρεται ότι η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της οφείλει σε συνεργασία με τις αρχές των ιδρυμάτων να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα προστατεύουν τις ζωές των ανθρώπων και τις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις και ότι το άσυλο δεν πρέπει να δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και να δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους. «Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του από την επαπειλούμενη επαναφορά της έννοιας του ασύλου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και ζητά να μην νομοθετηθεί μια διάταξη αυτής της μορφής» λέγεται επ’ αυτού.

«Οι ευθύνες της πολιτείας για την αδράνεια που επιδεικνύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στα πανεπιστήμια είναι μεγάλες. Δυστυχώς, οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας με τις οποίες μετατίθενται οι ευθύνες για την αντιμετώπιση των φαινομένων του απλού ποινικού δικαίου στην έλλειψη “ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος”, στους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση, αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ακέραιες, την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ζητά από την Πρυτανεία να δώσει άμεση προτεραιότητα στο ζήτημα της παρεμπόδισης της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου και να καταβάλει τις προσπάθειες που απαιτούνται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και αντίστοιχη ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΟΣΔΕΠ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κώτσια

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Μεγάλη μου αδυναμία η δημοσιογραφία.! Αγαπώ την μουσική (τρέλα για τις τρύπες), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, την ιστορία!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;