Καλώς ήρθατε στο CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone)

Καλώς ήρθατε στο CHAZ
Πηγή εικόνας: TruePundit

Η απίστευτη τροπή που πήρε το κίνημα του CHAZ στην Αμερική (Capitol Hill Autonomous Zone) και η κατάχρηση εξουσίας που φέρνει την βία.

Πως ξεκίνησε το κίνημα

Με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλοιντ τον Ιούνιο, ξεσπάνε στην Αμερική αρκετές εξεγέρσεις με αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα. Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και πιο συγκεκριμένα στη πόλη του Σιάτλ, οι εξεγέρσεις έχουν τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης με την τοπική αστυνομία. Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των επεισοδίων, ο δήμος του Σιάτλ απαγορεύει τη χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, οι αστυνομικοί τα χρησιμοποιούν σε ένα συμβάν με σκοπό την καταστολή των πολιτών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επανάστασης μια μερίδα πολιτών σχεδιάζει την επίθεση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η αστυνομία, όμως, οντάς ενήμερη εκκενώνει το αστυνομικό τμήμα στη προσπάθεια της να αποφύγει την σύγκρουση. Έτσι, οι διαδηλωτές καταλήγουν να καταλαμβάνουν το αστυνομικό τμήμα και μαζί περίπου εννιά οικοδομικά τετράγωνα γύρω από αυτό. Άμεσα θα περιφράξουν όλη αυτή τη περιοχή με τσιμέντο και μέσα από πινακίδες που τοποθετούν διακηρύσσουν την ίδρυση της αυτόνομης ανεξάρτητης γειτονίας με αποκεντρωμένη διοίκηση , δωρεάν φαγητό και νερό. Φυσικά χωρίς αστυνόμευση, ιδρύεται λοιπόν έτσι το CHAZ.

Αιτήματα και οργάνωση του κινήματος

Άμεσα τέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας στη περιοχή του CHAZ, καθώς είχε απομακρυνθεί η αστυνομία (αυτός ήταν και ο σκοπός άλλωστε). Δημιούργησαν, λοιπόν, ένα σύστημα αυτοαστυνόμευσης από εθελοντές. Πολύ σύντομα έκαναν γνωστά και τα αιτήματα τους που είχαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Βασικό αίτημα ήταν η κατάργηση της χρηματοδότησης και τροφοδότησης οπλών της αστυνομίας και η αναδιανομή αυτών των πόρων σε άλλους τομείς. Η επανεξέταση σε όλες τις υποθέσεις αστυνομικής βίας, και οι αποζημιώσεις σε θύματα αυτής. Ταυτόχρονα ζητούσαν την δημοσιοποίηση των στοιχείων των αστυνομικών που ενεπλάκησαν σε περιστατικά αστυνομικής βίας. Το πιο ύποπτο αίτημα όμως όπως θα φανεί και στο τέλος του κινήματος αυτού ήταν το ότι ζητούσαν ασυλία για τα μέλη των αυτόνομων δυνάμεων μέσα στο CHAZ.

Πηγή εικόνας: The Conversation

Ηγετική φιγούρα του κινήματος ήταν ο Ραζ Σιμον. Ο Ραζ κατηγορούνταν στο ιντερνέτ από αρκετό κόσμο ότι στα σύνορα του CHAZ καταχρηστικά, έκανε ελέγχους και παρενοχλούσε πολίτες που έβρισκε μπροστά του μαζί με την ομάδα εθελοντών- αστυνόμων που είχαν δημιουργήσει. Σύντονα μέσα σε λίγες μέρες σημειώθηκαν περιστατικά συμπλοκών ανάμεσα σε πολίτες και μελών της οργάνωσης του CHAZ με πυροβολισμούς και τραυματισμούς πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος του κινήματος

Η δήμαρχος της περιοχής, λόγω και της ταυτόχρονης έξαρσης των διαδηλώσεων στα πλαίσια του κινήματος Black Lives Matter, παράμενε απαθής απέναντι στο κίνημα ώστε να μην οξύνει και άλλο την κατάσταση. Ωστόσο, μοιραία η κατάσταση κάποια στιγμή ξέφυγε με τις δυνάμεις ασφάλειας τους CHAZ να τραυματίζουν θανάσιμα ένα νεαρό μαύρο πολίτη στη προσπάθειά καταστολής του.

Ένα κίνημα που ξεκίνησε για μια κοινωνική αλλαγή, σε ελάχιστο χρόνο έδειξε ότι αυτός ο τρόπος που επιλέχθηκε είναι ο λάθος τρόπος. Με την δήμαρχο να συνεχίζει να μην παίρνει μετρά για την διάλυση της κοινότητας, οι διαδηλωτές του CHAZ σε μια προσπάθειά επέκτασης των συνόρων και της εξουσίας τους επιτέθηκαν στο σπίτι της δήμαρχου. Κάτι που πυροδότησε την καταστολή του κινήματος με την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στη περιοχή.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Seattle has formed an ‘autonomous zone’ amid the US protests. This is what it’s like inside Ανακτήθηκε από: www.abc.net.au (Τελευταία πρόσβαση στις 20-08-2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;