Jeff Bezos και ΣΙΑ: Πόσα αξίζει η χρυσή ολιγαρχική δωδεκάδα;

Jeff Bezos
Πηγή εικόνας: Forbes.com

Πρόσφατα το διαδίκτυο κατακλύστηκε από άρθρα που αναφέρουν πως ο Jeff Bezos, ο 56χρονος ιδρυτής της Amazon, πρόσθεσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην ήδη αμύθητη περιουσία του, μέσα σε μία μόλις μέρα, το μεγαλύτερο περιουσιακό άλμα που έχει σημειωθεί από την δημιουργία του Δείκτη Bloomberg Billionaires, το 2012.

Ο Jeff Bezos, ήδη, έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται το 2020 από τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια σε 189,3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά τις ΗΠΑ να εισέρχονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν βιώσει από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, καθιστώντας τον έτσι τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Η προσωπική του περιουσία αξίζει περισσότερο από την αγοραστική αξία γιγάντων όπως η Exxon Mobil Corp., η Nike Inc. και η McDonald’s Corp.

Όλοι, όμως, ξέρουμε, λίγο-πολύ πως ο Jeff Bezos είναι πολύ πλούσιος, παρόλα αυτά λίγοι κατανοούν την πραγματική έκταση της τεράστιας περιουσίας του. Ο μόνος τρόπος για να συλλάβει κάποιος τα εξωπραγματικά αυτά νούμερα είναι να τα δει σε σύγκριση με τα δικά του έσοδα. Σε πόση ώρα κερδίζει ο Jeff Bezos όσα κερδίζει ο οποιοσδήποτε κοινός θνητός μέσα σε έναν χρόνο;

Ένας νέος ιστότοπος θα σας δώσει αυτούς τους ακριβείς αριθμούς, όπως ισχύουν για τον Bezos και 14 άλλους CEO. Η εταιρεία –  λέει ότι χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με τους μισθούς, τα μπόνους, τα κέρδη από τα ίδια τα κεφάλαια και άλλες μορφές αποζημιώσεων από τις καταθέσεις SEC 2019 για να σας επιτρέψει να υπολογίσετε πόσο γρήγορα άνθρωποι όπως ο Mark Zuckerberg του Facebook, η Susan Wojcicki του YouTube και ο Reed Hastings του Netflix θα μπορούσαν να εξοφλήσουν όλα τα έξοδα ή χρέη σας.

Πέραν από το γνωστό σε όλους american dream, και την κοινωνική καταξίωση που λαμβάνει κάποιος που έχει μία επιτυχημένη επαγγελματική και χρηματική πορεία, το ερώτημα είναι το εξής: είναι όντως ανάγκη να υπάρχει τέτοια συγκέντρωση πλούτου σε έναν μόνο άνθρωπο ενώ εκατομμύρια άλλοι συνάνθρωποι του στον κόσμο πεινάνε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χρήματα είναι εξουσία και μόλις κάποιος αποκτήσει πολλά παραπάνω από όσα μπορεί ποτέ να του χρειαστούν, τότε αυτομάτως αποκτά και πολύ παραπάνω-εξουσία.

jeff bezos
Σε γαλάζιο χρώμα η καθαρή αξία της περιουσίας του εκάστοτε «ολιγάρχη» στις 18 Μαρτίου του 2020 και σε πράσινο η καθαρή αξία στις 13 Αυγούστου του 2020. Στην κορυφή ο Jeff Bezos. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Την τελευταία εβδομάδα η «χρυσή» ολιγαρχική δωδεκάδα έχει δει την περιουσία της να αυξάνεται κατά 50 δις.

Η αναλογία μισθού μεταξύ των διευθυντικών στελεχών (CEO) και των εργαζομένων στις 350 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής έχει διευρυνθεί σε 320 προς 1, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η έκρηξη στην αύξηση των δισεκατομμυριούχων δεν είναι ένα σημάδι μιας ακμάζουσας οικονομίας αλλά ένα σύμπτωμα ενός αποτυχημένου οικονομικού συστήματος», δήλωσε η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International. «Τους ανθρώπους που φτιάχνουν τα ρούχα μας, που συναρμολογούν τα τηλέφωνά μας και που μεγαλώνουν τα σπαρτά μας, τους εκμεταλλεύονται».

Την ίδια άποψη μοιράζεται και η Alexandria Ocasio-Cortez, που δηλώνει πως «κάθε δισεκατομμυριούχος είναι μια πολιτική αποτυχία» και συνεχίζει λέγοντας «ότι είναι λάθος να υπάρχει ένα «σύστημα που επιτρέπει στους δισεκατομμυριούχους» να υπάρχουν παράλληλα με τη φτώχεια».

«Ο συνολικός πλούτος που έχει συγκεντρώσει η ολιγαρχική δωδεκάδα είναι μεγαλύτερος από το ΑΕΠ του Βελγίου και της Αυστρίας», δήλωσε ο Omar Ocampo, ερευνητής του προγράμματος IPS για την ανισότητα. «Εν τω μεταξύ, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι ή τα βγάζουν πέρα με το μεροκάματο, και 170.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όμως, τι σημαίνουν όλα αυτά; Θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο στα πόσα χρήματα μπορεί να ‘συγκεντρώσει’ κάποιος; Ή πως θα πρέπει να γίνουν διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές στο ίδιο το σύστημα που έδωσε την δυνατότητα στους δισεκατομμυριούχους να κερδίσουν την περιουσία τους; Αντικαθιστώντας το με μία οικονομία στην οποία οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι θα λαμβάνουν τα οφέλη από την ανάπτυξη που έχουν δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τον Michael Linden, διευθυντή του Groundwork Collaborative και συνεργάτη στο Ινστιτούτο Roosevelt, ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το συνεχώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της ελίτ και των απλών αστών, είναι οι φόροι: φόροι εισοδήματος και φόροι πολυτελείας. Φυσικά πολύ υψηλότεροι από τους ήδη υπάρχοντες, χωρίς, όμως, να «καταργούν άμεσα τους δισεκατομμυριούχους». Οι πλούσιοι θα εξακολουθούσαν να είναι πλουσιότεροι από όλους τους άλλους, απλά σε λιγότερο βαθμό.

Την ίδια άποψη μοιράζονται και μία ομάδα ανθρώπων οι “Patriotic Millionaires” οι οποίοι είναι ένα δίκτυο -πλούσιων- ατόμων που περιγράφουν τον εαυτό τους ως «προδότες της τάξης τους». Η προδοσία τους; Δυνατές και συνεχείς εκκλήσεις για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους. Ένα από τα διασημότερα μέλη της ομάδας είναι η Abigail Disney. 

Κανείς, σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν αξίζει τόσα χρήματα. Είναι δυνατόν να πούμε όχι. Αν οι CEO δεν οδηγήσουν την κατάσταση κατά εκεί, κάνοντας μια συνειδητή αλλαγή ήθους, τότε δεν ξέρω πού θα καταλήξουμε. -Abigail Disney, για τον μισθό των 66 εκατομμυρίων δολαρίων του CEO της Disney. Πηγή εικόνας: theguardian.com

Σύμφωνα με τον Linden, «υπάρχουν κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο ουρανός θα πέσει αν προσπαθήσουμε να φορολογήσουμε παραπάνω τους πλούσιους, προβλέποντας εκτεταμένη οικονομική ζημιά, ίσως ακόμη και κατάρρευση. Αυτές οι προειδοποιήσεις περί καταστροφής βασίζονται στη θεωρία ότι η ανάπτυξη και η ευημερία προέρχονται από την ευφυΐα και την τεχνογνωσία των πλούσιων ανθρώπων. Εάν τους υπερ-φορολογήσουμε, μπορεί να πάρουν τα μπογαλάκια τους και να τραβήξουν σε άλλη παραλία.  Αυτό είναι παράλογο, φυσικά. Οι πλούσιοι άνθρωποι δεν είναι ούτε η πηγή οικονομικής ευημερίας, ούτε θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη δική τους κοινωνία μεταναστεύοντας στην Ανταρκτική ή κάπου απόμερα.

Στην πραγματικότητα, η φορολόγηση των πλούσιων ανθρώπων θα κάνει την οικονομία μας να λειτουργεί περισσότερο όπως θα έπρεπε. Αν αποθαρρύνουμε τη συσσώρευση στην κορυφή, τα χρήματα θα ρέουν ευκολότερα στους εργαζόμενους και τις οικογένειες που οδηγούν πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη. Και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά, επενδύοντας σε εργαζόμενους, σε κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα και στο συλλογικό μας μέλλον. Και σύντομα, αντί για μερικές εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους να παίρνουν ακόμη περισσότερα, θα μπορούσαμε αντ ‘αυτού να έχουμε μια ακμάζουσα μεσαία τάξη, εκτεταμένη οικονομική ασφάλεια και πραγματικές ευκαιρίες για να δώσουμε στην επόμενη γενιά μια καλύτερη ζωή».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνια Μισούνοφ

πολιτική επιστήμονας (δεν πήρα voucher), επίδοξη φωτογράφος και επαγγελματίας χομπίστρια

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;