Ηγεσία και ενσυναίσθηση: Το παράδειγμα της Jacinda Ardern

Jacinda Ardern
Πηγή εικόνας: voanews.com

 

Η Jacinda Ardern είναι μία από τις νεότερες πρωθυπουργούς και επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών. Στις εκλογές του 2017, αναδείχθηκε η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στα χρονικά της Νέας Ζηλανδίας, ως ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος. Η κυβέρνησή της επικεντρώνεται κυρίως στην κρίση στέγασης, την παιδική φτώχεια, την οικολογία και την κοινωνική ανισότητα.

«Ευημερία σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ζωές με νόημα, ισορροπία και σκοπό»

Το 2019 η κυβέρνηση της Jacinda Ardern παρουσίασε τον πρώτο «προϋπολογισμό ευημερίας» του κόσμου, προβλέποντας 1.1 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας. Το σχέδιο της προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρόνοια για την παιδική φτώχεια, την στέγη και την οικογενειακή βία. «Η πολιτική έχει να κάνει με προτεραιότητες. Έχετε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό και πρέπει να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε την ανάγκη για ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φροντίδα των ανθρώπων και του περιβάλλοντος μας. Αυτός ο προϋπολογισμός δείχνει ότι είναι δυνατόν να γίνουν όλα τα παραπάνω».

Τον Ιανουάριο του 2019, ένας 28χρονος ακροδεξιός εισέβαλε σε δύο τεμένη, δολοφονώντας 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους. Τότε, η νεοζηλανδή πρωθυπουργός, Jacinda Ardern εξήγγειλε την άμεση αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή και κάλεσε τους πολίτες να παραδώσουν οικειοθελώς τα όπλα τους καταβάλλοντάς τους αποζημίωση. Επέκρινε, μάλιστα, τον Donald Trump, όταν ο τελευταίος ισχυρίστηκε πως δεν αποτελεί «διαδεδομένη» απειλή η ιδεολογία για την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Όταν της τηλεφώνησε και τη ρώτησε τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να συνδράμουν, απάντησε αποστομωτικά: «Να εκφράζουν συμπόνια και αγάπη για όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες». Ως απάντηση στην πράξη, η πρωθυπουργός αύξησε και τον ετήσιο αριθμό προσφύγων που υποδέχεται η χώρα της.

Η Νέα Ζηλανδία, εδώ και λίγο καιρό, παίρνει τις αποφάσεις της με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. Το υπουργικό συμβούλιο της Jacinda Ardern ψήφισε το νομοσχέδιο για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεσμεύοντας να φέρει στο μηδέν τις εκπομπές μέχρι το 2050. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, απαγορεύσει νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεσμεύτηκε για τη φύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 17 Οκτωβρίου 2020, η Jacinda Ardern κέρδισε τη δεύτερη θητεία της ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Η νίκη της ήταν σαρωτική και εξασφάλισε στο Εργατικό Κόμμα τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη Νέα Ζηλανδία.  Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η Ardern (ποσοστό 49,0%) σημαίνει ότι θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και να φέρει τη μεταμόρφωση τη χώρας που υποσχέθηκε στους πολίτες, μια μεταμόρφωση που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει στην πρώτη της θητεία, καθώς μοιραζόταν την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα.

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παράδειγμα αποτελεσματικής ηγεσίας.

Στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Νέα Ζηλανδία ήταν από τις χώρες που έλαβαν από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση της. Η Jacinda Ardern έδρασε σχεδόν αμέσως, κλείνοντας τα σύνορα από τις 20 Μαρτίου και βάζοντας τη χώρα σε lockdown από τις 25 Μαρτίου. Η χώρα σημείωσε μείωση στα κρούσματα λίγες ημέρες αργότερα, με μαζικά τεστ, εντοπισμό θετικών κρουσμάτων και απομόνωση των ανθρώπων που νόσησαν. Σήμερα, μετρά κάτω από 20 θανάτους και λιγότερα από 1.500 κρούσματα στη χώρα, ενώ ήδη 400.000 άνθρωποι επέστρεψαν στη δουλειά τους. Σύντομα, άνοιξαν μπαρ και εστιατόρια, take away υπηρεσίες, ενώ οι πολίτες μπορούν να πάνε για ψάρεμα ή σέρφινγκ. Λειτούργησε ξανά το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια, ενώ κάποιοι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων, ενώ τα εμπορικά κέντρα δεν θα ανοίξουν σύντομα.

Η Jacinda Ardern, ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ίδια και τα μέλη της κυβέρνησής της αποφάσισαν να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για τους επόμενους έξι μήνες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού. Η ίδια λαμβάνει ετησίως περίπου 260.000 ευρώ. «Αυτό από μόνο του δεν θα αλλάξει τη γενική κατάσταση των οικονομικών. Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τις τρέχουσες επιπτώσεις σε πολλούς Νεοζηλανδούς» αναφέρει.

Η αποτελεσματική συνεργασία της Ardern με τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Ζηλανδίας, Dr. Ashley Bloomfield, έδωσε αξιοπιστία στην κυβέρνηση, καθώς ενεργούσε και έπαιρνε τα ανάλογα μέτρα με βάση τις συμβουλές των ειδικών. Η Jacinda Ardern έδωσε μεγάλη έμφαση στην κινητοποίηση της συλλογικής προσπάθειας. Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ένωση των ανθρώπων για να κάνουν ότι χρειάζεται για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη ζωή των ανθρώπων.

Στις συνεντεύξεις Τύπου, η Ardern εξηγούσε αναλυτικά, γιατί οι κυβερνητικές οδηγίες έχουν σημασία, ενώ σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων δεν δίσταζε να απαντήσει. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων ότι η Ardern νοιάζεται πραγματικά και ενδιαφέρεται για τις ανάγκες και τις απόψεις τους.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

The reward for good pandemic leadership: Lessons from Jacinda Ardern’s New Zealand reelection. Ανακτήθηκε από https://theconversation.com/the-reward-for-good-pandemic-leadership-lessons-from-jacinda-arderns-new-zealand-reelection-148515 (Τελευταία προβολή 28/10/2020)

Ηγεσία με ενσυναίσθηση από την Jacinda Ardern. Ανακτήθηκε από https://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG14178&fbclid=IwAR1vm2_vyTasOJB8tUNjwNpMB-ZNe07CHZQBHhKaMQ6qTYuPdR-4M2cxdrM (Τελευταία προβολή 28/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;