Η ιερή 25η Νοέμβρη για χάρη της γυναίκας

SHARE

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πια μια συνήθη έκφανση της πραγματικότητας στην οποία ζούμε. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα είδος ”βίας” και κατά της κοινωνίας μας. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τον πληθυσμό (αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός περίπου είναι γυναίκες), αλλά με τη σημασία που έχει η γυναίκα για την κοινωνία μας που πλάθεται και διαπλάθεται χάρη σ’ αυτήν.

Είναι πασιφανές λοιπόν ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο με κοινωνική διάσταση, και πιο συγκεκριμένα συνιστά ένα ευρύτατο κοινωνικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Πράγματι, πολλές είναι οι συμπεριφορές που παρατηρούνται να θίγουν τη γυναίκα ως ύπαρξη προσκρούοντας την ίδια στιγμή και σε θεμελιώδη δικαιώματά της. Αν σκεφτούμε ότι, λόγω ακραίων συμπεριφορών κι ενεργειών εις βάρος της γυναίκας, περιορίζονται και θίγονται συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματά της όπως αυτό της ελευθερίας, της προσωπικότητας και γενικότερα της αξίας της ως ανθρώπου, μπορούμε να προσδώσουμε και μια νομική χροιά στο όλο ζήτημα.

Οι προαναφερθείσες συμπεριφορές δύνανται να λάβουν πολλές μορφές και να εκδηλωθούν ποικιλοτρόπως. Αρχικά, μια γυναίκα μπορεί να είναι απροστάτευτη μπροστά σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Επιμέρους μορφές της τελευταίας είναι η ψυχολογική βία, η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ή η οικονομική εκμετάλλευση από τον σύζυγο ή τον σύντροφο κατά βάση. Δεν αποκλείεται η εμφάνιση των μορφών αυτών βίας ή κακοποίησης εκ μέρους και άλλων ατόμων στα πλαίσια της οικογένειας.

Μια άλλη προσβλητική κι ευτελιστική συμπεριφορά κατά των γυναικών είναι ο ποινικώς κολάσιμος  βιασμός. Ο βιασμός κάποιες φορές έπεται ως απότοκο μιας προγενόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης της γυναίκας. Τέτοιου είδους συμπεριφορές διαπιστώνονται έπειτα από την εκδήλωση περιστατικών που συμβαίνουν κυρίως στον εργασιακό χώρο των γυναικών.Τέτοια κρούσματα είναι λογικό να υπάρχουν αν λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργοδοτών είναι άνδρες, και άρα μια γυναίκα γίνεται συχνά το εύκολο θύμα ή μάλλον ”η εύκολη λεία  στα δόντια των σαρκοφάγων ανδρών εργοδοτών”!

Advertisement

Καθίσταται κατανοητό ότι η γυναίκα κινδυνεύει παντού! Κινδυνεύει μέσα στο σπίτι της, στον εργασιακό της χώρο ή οπουδήποτε αλλού κινείται, δραστηριοποιείται, ζει και αναπνέει. Το αποκορύφωμα όμως είναι το «Trafficking», μια σύγχρονη μορφή κακοποίησης της γυναίκας. Αποτελεί εγκληματική ενέργεια που προκρίνει ως μέσο την παράνομη διακίνηση και τον διασυρμό γυναικών με απώτερο στόχο σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση του εκάστοτε προσώπου-θύματος.

βία κατά των γυναικών

Πράγματι, οι κακοποιημένες γυναίκες είναι πρόσωπα-θύματα της κοινωνίας μας. Κάτω από τη μάσκα της ευτυχισμένης συζύγου, της επιτυχημένης υπαλλήλου, του δραστήριου κοινωνικού ανθρώπου ενδέχεται να κρύβουν ένα δάκρυ. Το δάκρυ τους δεν είναι δείγμα αδυναμίας, παρά μόνον ένα δείγμα απογοήτευσης ως παράπονο απέναντι στην κοινωνία. Τα νούμερα πάντως μιλούν από μόνα τους, ειδικά στη χώρα μας. Θέλετε να μάθετε πόσα είναι τα περιστατικά βιασμού ετησίως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; Παραπάνω από 5000! Θέλετε να μάθετε πόσες γυναίκες έχουν υποστεί βία συνολικά στην Ελλάδα; Γύρω στο 25%, δηλαδή 1 στις 4 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα!

Να φταίει η κοινωνία τελικά; Ίσως. Αλλά μάλλον φταίει ο καθένας ξεχωριστά. Κι αυτό γιατί ξέρουμε και δεν πράττουμε. Κι όταν πάμε να πράξουμε για χάρη της γυναίκας και των δικαιωμάτων της διστάζουμε. Οι προσπάθειες και η προσφορά μας για την προστασία της γυναίκας και τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων της είναι δυσανάλογη προς την αξία που η ίδια έχει για το σύνολο της κοινωνίας μας. Ακόμη κι αν τυχόν κάποιες γυναίκες σιωπούν, όλα αυτά έρχεται να μας τα υπενθυμίσει η 25η Νοέμβρη, η ιερή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών!

βία κατά των γυναικών

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG