Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο Πακιστάν: Κοινωνικές διαστάσεις

Πηγή Εικόνας: CNN.com

Μολονότι είναι ένα ισχυρό κράτος και κατέχει μία σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, η κοινωνική ζωή στο Πακιστάν χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες και χάσματα. Το πατριαρχικό σύστημα έχει μακρά παράδοση και έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στην κοινωνική κατάσταση της ασιατικής αυτής χώρας. Με παρόμοιο τρόπο, οι γυναίκες στο Πακιστάν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άνδρες και τις περισσότερες φορές, η μεταχείρισή τους είναι άδικη και κατά πολύ χειρότερη από εκείνη των ανδρών. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών στο Πακιστάν, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί.

Η θέση της γυναίκας στην πακιστανική ιστορία και κοινωνία έχει αλλάξει αρκετές φορές. Το σύνταγμα της Δημοκρατίας του Πακιστάν αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα στις γυναίκες, τους παρέχει το δικαίωμα να εργάζονται, να ψηφίζουν και να μορφώνονται επί ίσοις όροις με τους άνδρες. Τον 20ο αιώνα, οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα να αναρριχώνται και σε ανώτερες κοινωνικές θέσεις, όπως αυτή του προέδρου της Πακιστάν, του πρωθυπουργού ή του προέδρου του κοινοβουλίου. Παρά τα δικαιώματα αυτά όμως, οι γυναίκες καθημερινά πέφτουν θύματα διακρίσεων και διαφορετικής – συχνά χειρότερης – μεταχείρισης από τους άνδρες. Φυσικά, η θρησκεία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του γυναικείου κοινωνικού προφίλ. Η κυρίαρχη θρησκεία στο Πακιστάν είναι το Ισλάμ και ο ιερός του νόμος, η Σαρία, έχει αρκετά συντηρητικές θέσεις όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

 

Πακιστάν
Πηγή Εικόνας: BBC.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών πέρα από τη θρησκεία και τα περιοριστικά μέτρα που τους επιβάλλει, είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν γενικότερα, περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες σε μία χώρα 130 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων είναι βαθιά ενσωματωμένες στο DNA των Πακιστανών, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει μία αρκετά πατριαρχική κοινωνία, στην οποία οι γυναίκες είναι εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένες από τους άντρες. Το σπίτι είναι ο φυσικός χώρος των γυναικών, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της χώρας, με τους άντρες να είναι οι προστάτες και φύλακες τους. 

Σύμφωνα με έρευνες από διεθνείς οργανισμούς, το Πακιστάν κατατάσσεται ως η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για να ζήσει μία γυναίκα, μετά το Αφγανιστάν και το Κονγκό. Ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία θα ανήκει μία γυναίκα, οι γυναίκες υπόκεινται ίδιες περίπου μορφές βίας: τύφλωση με οξύ αν αρνηθούν κάποιον γάμο, βιασμό κλπ. Σε κάποιες περιοχές της χώρας μάλιστα πολλές γυναίκες διώκονται ακόμα και για μαγεία (!), ενώ οι γάμοι μικρών κοριτσιών είναι κάτι σύνηθες. Γι’ αυτό, οι γονείς που αποκτούν κορίτσια το μόνο που τους μαθαίνουν είναι πως να είναι καλές σύζυγοι. Φυσικά, αν τους επιτρέψουν να έρθουν στη ζωή, μιας και οι εκτρώσεις κοριτσιών ή οι θάνατοι βρεφών θηλυκού γένους είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα. Υπάρχει μία συχνή προτίμηση στους γιους, λόγω του ότι μπορούν να φανούν χρήσιμοι στις σκληρές αγροτικές δουλειές. 

 

Πακιστάν
Πηγή Εικόνας: npr.org

 

Οι γυναίκες φυσικά πέφτουν θύματα διακρίσεων ακόμα και σε θέματα διατροφής, με τα αγόρια να απολαμβάνουν το καλύτερο φαγητό. Αυτό δημιουργεί προβλήματα υγείας στις γυναίκες, σε συνδυασμό με το πολύ άσχημο υγειονομικό σύστημα που ούτως ή άλλως υπάρχει στην ασιατική χώρα. Οι γυναίκες στα νοσοκομεία χρήζουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους άντρες. Υπολογίζεται ότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός γυναικών στο Πακιστάν παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18, συνήθως με πολύ μεγαλύτερους άνδρες που επιλέγουν οι γονείς τους. Η Σαρία έχει επεκταθεί και στο δικαστικό σύστημα, με τις γυναίκες να μην έχουν πρόσβαση σε αξιοκρατική δικαιοσύνη. Υπάρχουν νόμοι στη χώρα που έχουν ως βάση τους διακρίσεις με γνώμονα το φύλο. 

Παρόλα αυτά τα θλιβερά στοιχεία για την πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως υπάρχει ελπίδα για αλλαγή. Οι περισσότερες Πακιστανές πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά, μορφώνονται, έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν, να ψηφίζουν φυσικά και να εργαστούν. Υπάρχει και η δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης – αν και δύσκολο – που μπορεί να φτάσει ως τα ανώτερα αξιώματα, όπως προείπαμε. Η πραγματική αλλαγή, φυσικά, δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτό βέβαια είναι και το μεγάλο στοίχημα, για το οποίο θα χρειαστούν πολλές ακόμη προσπάθειες για να επιτευχθεί. Ένα πρώτο βήμα γίνεται από διεθνείς ΜΚΟ, αν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δε φαίνεται να έχουν ως πρώτο μέλημα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών. 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

UN Women Pakistan : αντλήθηκε από asiapacific.unwomen.org

Women in Pakistan: Country Briefing Paper (2000): αντλήθηκε από adb.org

The Situation of Women in Pakistan: αντλήθηκε από genderconcerns.org

Women in Pakistan: αντλήθηκε από en.wikipedia.org


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Καραγιωργάκης

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ανήσυχο πνεύμα μου με έφερε στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη διαστροφή στη γλώσσα, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την ανθρωπολογία και παρεμφερή πεδία και με μεγάλη πίστη στον άνθρωπο και σε αυτά που μπορεί να καταφέρει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;