Η Hip Hop κουλτούρα στην Ελλάδα

Η Hip Hop κουλτούρα στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: pazarlamasyon.com

Λίγα λόγια για το Hip Hop

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί, ότι όταν αναφερόμαστε στο Hip Hop, δεν αναφερόμαστε μόνο στη μουσική, αλλά σε μία ολόκληρη κουλτούρα. Αυτή η κουλτούρα, πρωτοεμφανίστηκε στις Η.Π.Α τη δεκαετία του ’70. Καθορίζεται από τέσσερα βασικά στοιχεία: το graffiti, το break dance, το rap και το scratch. Το hip hop είναι μια πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα. Μπορεί, πλέον, να έχει εμπορευματοποιηθεί, όμως το σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν άτομα, που παραμένουν ανεπηρέαστα, συνεχίζοντας να έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής και σκέψης.

Graffiti

Το graffiti εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Όμως, εδραιώθηκε αργότερα, το 1990, με τα πρώτα δημιουργήματα να πραγματοποιούνται σε συρμούς του ΗΣΑΠ, γεγονός που δίχασε την κοινή γνώμη και οδήγησε σε συλλήψεις, ακόμα και φυλακίσεις ατόμων. Graffiti ονομάζεται η αναγραφή κειμένων, ζωγραφιών ή ακόμα και συνθημάτων σε μεγάλες επιφάνειες, οι οποίες βρίσκονται, συνήθως, σε εξωτερικούς χώρους. Η υπόθεση του graffiti ξυπνά τις μνήμες όλων αυτών, που τη δεκαετία του ’80 είδαν για πρώτη φορά τους γκρίζους τοίχους ζωγραφισμένους με εξώφυλλα από τα αγαπημένα τους βινύλια. Η εφημερίδα «New York times» είχε ασχοληθεί με το ελληνικό graffiti, διαπιστώνοντας ότι τα αποτελέσματά της οικονομικής κρίσης αντικατοπτρίζονται στα graffiti των Ελλήνων καλλιτεχνών. Με την αρχή του 21ου αιώνα, έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία, καθώς διοργανώνονται επίσημοι διαγωνισμοί, ενώ και η πολιτεία παραχωρεί χώρους για τη δημιουργία graffiti. Από πολλούς θεωρείται μια μορφή τέχνης και ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που δεν παύουν να πιστεύουν ότι είναι βανδαλισμός.

Η Hip Hop κουλτούρα στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: youtube.com

Break Dance

Όπως και το graffiti, έτσι και το break dance πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το break dance είναι ένα είδος χορού, το οποίο έχει τις ρίζες του στη Νέα Υόρκη. Ο χορός αυτός περιλαμβάνει ευλύγιστες κινήσεις, που έχουν ως κύριο παράγοντα την ισορροπία. Επίσης, περιέχει ραπ μουσική, παρόλο που οι νέες τάσεις μουσικής επιτρέπουν μία πληθώρα επιλογών. Γενικά, το break dance δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, όσο άλλα στοιχεία της hip hop κουλτούρας. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα breakdance festivals. Κάποια από αυτά είναι: το Breakin’ Bad Street Dance, Bounce Street Dance Contest κτλ.

Η Hip Hop κουλτούρα στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: mpetskas.com

Ελληνική ραπ

Η ελληνική ραπ είναι ένα είδος μουσικής, το οποίο προέρχεται από την κουλτούρα του hip hop. Ονομάζεται και «street music» (μουσική του δρόμου). Η προέλευσή της είναι αμερικάνικη, αλλά η ελληνική ραπ έχει τους δικούς της κανόνες και παρουσιάζει πολλές παραλλαγές. Οι διαφορές που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, όσον αφορά τον τρόπο ζωής και σκέψης, δεν επέτρεψαν την άμεση εξέλιξη της ραπ. Αυτή θα έρθει μετά από μία δεκαετία, όταν κάποια συγκροτήματα, όπως οι F.F.C και Active Member, προσελκύουν πλήθος κόσμου στις συναυλίες τους. Τα πρώτα ακούσματα hip hop στην Ελλάδα εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με αρχές της δεκαετίας του ’80, από το ραδιοφωνικό σταθμό αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Hip Hop κουλτούρα στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: udemy.com

Underground και mainstream σκηνή

Η διαφορά μεταξύ undeground και mainstream lifestyle ήταν έντονη. Η mainstream είχε περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα και προωθούνταν μέσω της τηλεόρασης. Αντίθετα, η underground είχε πιο καυστικό και «σκληρό» χαρακτήρα. Προωθούνταν κυρίως μέσω του hiphop.gr. Επιπλέον, αρκετοί hiphopάδες μοίραζαν τα CD και Demo τους σε φίλους τους και γνωστούς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πανελλήνια αναγνώρισή τους.

Η Hip Hop κουλτούρα στην Ελλάδα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Η ιστορία του ελληνικού  Hip Hop. Ανακτήθηκε από: https://sites.google.com/site/musicpagegr/greek-hip-hop . (Τελευταία πρόσβαση: 18.06.2020)

Hip Hop: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (2018). Ανακτήθηκε από: https://web.archive.org/web/20160401094318/http://e-kimolia.com/2014-01-07-21-47-24/music/71-hip-hop. (Τελευταία πρόσβαση: 18.06.2020)

Alderman, Liz. (2014). Across Athens, Graffiti Worth a Thousand Words of Malaise. Ανακτήθηκε από: https://www.nytimes.com/2014/04/16/world/europe/across-athens-graffiti-worth-a-thousand-words-of-malaise.html. (Τελευταία πρόσβαση: 18.06.2020)

Ανδρικοπούλου, Άννα. (2ο19). Η ιστορία του graffiti στην Ελλάδα. Ανακτήθηκε από: https://extremespot.gr/i-istoria-tou-graffiti-stin-ellada/. (Τελευταία πρόσβαση: 18.06.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;