Η φασιστική και βίαιη επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Δύο συλλήψεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, μετά από την άγρια και απαράδεκτη επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, το Σάββατο στις 19 Μαϊου, κατά τη συγκέντρωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Βέβαια, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του κύριου Μπουτάρη, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες πως οι άνθρωποι που του επιτέθηκαν δεν ήταν απλώς ποντιακής καταγωγής. Πιθανόν λοιπόν, να γίνεται λόγος για μερικά άτομα, που δεν έχουν μάθει να κάνουν ένα διάλογο, να διαμαρτύρονται με ορθό τρόπο για τα δικαιώματά τους, αλλά αντί αυτού να προχωρούν σε μια άκρως φασιστική επίθεση. Η οποιαδήποτε αιτία αυτής της επίθεσης, ακυρώνεται εξαιτίας της φασιστικής αυτής αντίδρασης.

Ο δήμαρχος παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε και στην κεντρική ομιλία που ακολούθησε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ μετά το τέλος της μετέβη στον Λευκό Πύργο για την επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας.

Εκεί αρχικά έγινε αποδέκτης αρνητικών σχολίων για τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην Τουρκία αλλά και τους ίδιους τους Ποντίους, ενώ μερικοί εκ των συγκεντρωθέντων του συνέστησαν να φύγει από την εκδήλωση.

Ο ίδιος αρχικά δεν αντιδρούσε μέχρι που ορισμένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του και χρησιμοποιώντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς, του είπαν να απομακρυνθεί. Μάλιστα, δεν δίστασαν να του επιτεθούν, με σπρωξιές και κλωτσιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάταια ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσπαθούσαν να ηρεμήσουν το μαινόμενο πλήθος. Οι… θερμόαιμοι ακολούθησαν τον Γιάννη Μπουτάρη μέχρι και το αυτοκίνητό του, στο οποίο προκάλεσαν ζημιές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αποδοκιμάζοντας αυτή τη βίαιη επίθεση.

Ένα περιστατικό σαν το παραπάνω, δεν μπορεί, παρά να προκαλέσει ένα μεγάλο αίσθημα ντροπής από όλους μας. Ναι, ήταν μονάχα λίγα άτομα που διέπραξαν κάτι τέτοιο, μα θα έπρεπε τουλάχιστον, να αισθανόμαστε όλοι μας ντροπιασμένοι. Ο λόγος είναι, το γεγονός πως είναι απαράδεκτο να ζούμε σε μια πολιτεία, κατά την οποία οποιοσδήποτε θελήσει, μπορεί να διαπράξει μια βίαιη επίθεση σε ένα πρόσωπο, σε αυτή την περίπτωση, στον δήμαρχό του.

Και όχι, δεν αγιοποιείται αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Μπουτάρης, δεν παίρνουμε θέση για το εάν είναι σωστή ή λανθασμένη η πολιτική και κοινωνική του πορεία, μα επιβάλλεται να πάρουμε θέση ενάντια στον πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη. Εν έτει 2018, βλέπουμε πως  ο διάλογος και η «υγιής» διαμαρτυρία, πήραν τη φασιστική μορφή της βίας.

Με μια δεύτερη σκέψη, μπορεί και η ντροπή τελικά, να είναι λίγο.

 

Πληροφορίες από thestival.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μακρή

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;