Η Elizabeth Holmes και η απάτη της Theranos

Theranos
Πηγή εικόνας: businessinsider.com

Η Elizabeth Holmes στο παρελθόν υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες startupper της Silicon Valley. Η επιτυχία της γκρεμίστηκε αφότου ο FDA διεξήγαγε ελέγχους στα εργαστήρια της εταιρίας με αποτέλεσμα να «βγουν» στο φως πολλές παραλείψεις και ανακρίβειες. Τον Αύγουστο του 2020, η Elizabeth Holmes πρόκειται να βρεθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών αντιμετωπίζοντας κατηγορίες όπως αυτή της σοβαρής απάτης.

Η ιστορία της Theranos και περισσότερο της Holmes δεν είναι σύντομη. Η Elizabeth Holmes γεννήθηκε το 1984 στη Washington D.C. Η CEO από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να δείχνει τις βλέψεις και την ανταγωνιστικότητά της ακόμη και μέσα από τα παιχνίδια. Παίζοντας Monopoly, ήθελε να φτάνει μέχρι το τέλος ως κυρίαρχος του παιχνιδιού, ενώ δεν μπορούσε εύκολα να δεχτεί την ήττα. Στο σχολείο διέπρεπε βαθμολογικά ενώ ξεκίνησε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα πουλώντας μεταγλωττιστές C++ σε κινεζικά σχολεία.

Η αρχή για το επαγγελματικό άλμα της Holmes έγινε στο πανεπιστήμιο. Ενώ βρισκόταν στο δεύτερο έτος των σπουδών, ως χημικού μηχανικού, στο Stanford αποφάσισε να ιδρύσει μία εταιρεία. Η έμπνευση πίσω από την εταιρία δεν ήταν άλλη από το χειρουργό προπάππου της. Έτσι με τις ευλογίες του καθηγητή της, η Holmes ίδρυσε μία εταιρία που θα παρείχε στους ασθενείς αιματολογικά τεστ, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, με μία μικρή ποσότητα αίματος θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ακόμη και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η εταιρεία αυτή, στη συνέχεια, πήρε το όνομα Theranos.

Αφού εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, η Holmes αφοσιώθηκε στην εταιρεία, δουλεύοντας αρχικά σε ένα υπόγειο. Άρχισε σταδιακά να κερδίζει έδαφος και δημοσιότητα εξασφαλίζοντας κεφάλαιο από χορηγούς και άλλες επιχειρήσεις. Η Walgreens δημιούργησε ειδικούς χώρους όπου μπορούσαν να διεξαχθούν αιματολογικά τεστ, αποκλειστικά για λογαριασμό της Theranos.

Η άκρα μυστικότητα και η απόλυτη ασφάλεια των πληροφοριών και των δεδομένων εντός της εταιρείας ήταν ένα από τα βασικά της διοίκησης της Holmes. Θέλοντας να αγγίξει το επιχειρηματικό είδωλο του Steve Jobs, προσάρμοσε ακόμη και τις ενδυματολογικές της επιλογές σε αυτές του ιδρυτή της Apple. Προσπαθούσε να αλλάξει τη φωνή της κάνοντάς τη να ακούγεται πιο βραχνή και βαθιά, ενώ ήταν ένα εξαιρετικά απαιτητικό αφεντικό.

Παρά την αρχική ιλιγγιώδη ανάπτυξη της εταιρείας, οι έλεγχοι του FDA και της κυβέρνησης το 2015 ήταν αυτοί που καθαίρεσαν την Holmes τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και αργότερα οδήγησαν στο κλείσιμο της εταιρείας. Η εταιρεία φάνηκε να χρησιμοποιεί συμβατικές τεχνικές στα αιματολογικά τεστ παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς, καθώς τα τεστ της εταιρείας δεν μπορούσαν να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Όλα αυτά οδήγησαν στις κατηγορίες περί απάτης έναντι της Holmes, γεγονός που θα την φέρει ενώπιον του δικαστηρίου τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ η Elizabeth Holmes πρόκειται να αντιμετωπίσει τις αρχές και την πιθανότητα φυλάκισης είκοσι ετών, οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας προσπαθούν να διαγράψουν από το βιογραφικό τους, το πέρασμά τους από την Theranos, καθότι πολλές επιχειρήσεις θεωρούν την πρόσληψή τους απαγορευτική.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε ατό το άρθρο:

«The rise and fall of Elizabeth Holmes, the Theranos founder awaiting trial on federal charges of ‘massive fraud’»
ανακτήθηκε από: https://www.businessinsider.com/theranos-founder-ceo-elizabeth-holmes-life-story-bio-2018-4#carreyrou-found-that-theranos-blood-testing-machine-named-edison-couldnt-give-accurate-results-so-theranos-was-running-its-samples-through-the-same-machines-used-by-traditional-blood-testing-companies-32

«Theranos employees struggle to put scandal behind them» Ανακτήθηκε από: https://edition.cnn.com/2019/03/14/tech/theranos-employees/index.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;