Η αρχή για το τέλος της κλειτοριδεκτομής

κλειτοριδεκτομή
Πηγή Εικόνας: ecrgroup.eu

Πάνω από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ένας τρομακτικός αριθμός για μια τρομακτική πράξη.

Πρόκειται για μια απάνθρωπη παράδοση τουλάχιστον δυο χιλιετιών. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός, Ηρόδοτος, αναφέρει ότι τον 5ον αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ, ο επίσης αρχαίος Έλληνας ιστορικός, γεωγράφος και φιλόσοφος, Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή». Ωστόσο, η ακριβής αντιστοιχία των όρων για τη συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι η περιτομή αλλά ο ευνουχισμός.

Η διαδικασία είναι βάρβαρη και επίπονη. Περιλαμβάνει την μερική ή ολική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών τα οποία δεν ξεπερνούν το 15ο έτος της ηλικίας τους και τα οποία βρίσκονται σε άγνοια για το τι πρόκειται να υποστούν. Η συγκεκριμένη διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής και δεν περιλαμβάνει καμία ιατρική περίθαλψη. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι ξυράφια ή ψαλίδια, ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται εύκαιρο όπως είναι τα σπασμένα γυαλιά και τα μαχαίρια τα οποία χρησιμοποιούνται χωρίς να αποστειρωθούν. Αυτουργοί αυτής της πράξης είναι οι αυτόκλητες μαίες, οι οποίες εν γνώσει τους θέτουν τα κορίτσια σε κίνδυνο καθώς οι πρωτόγνωρες αυτές επεμβάσεις μπορούν να τα οδηγήσουν σε θάνατο είτε από το σοκ που υφίστανται, είτε από τις μολύνσεις, είτε ακόμα και από τη συνεχόμενη αιμορραγία. Κάποιες από τις επιπλοκές που αντιμετωπίζουν αργότερα τα κορίτσια είναι οι δυσκολίες στην ούρηση, οι επιπλοκές στην εμμηνόρροια, η στειρότητα καθώς και οι ηπατικές παθήσεις. Ακόμη και αν η κοπέλα γλιτώσει από αυτές τις σωματικές επιπτώσεις, ο ψυχολογικός αντίκτυπος παραμένει τραυματικός δημιουργώντας αισθήματα φόβου. Σκοπός της βίαιης αυτής πρακτικής είναι να καθαριστούν σωματικά και ηθικά ώστε να εισαχθούν στην ενήλικη ζωή και τον γάμο. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος ελέγχου του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας του.

Πηγή Εικόνας: Twitter. World Health Organization (WHO)

Το βάναυσο αυτό έθιμο ακολουθείται σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο Κοράνι. Κάποιες από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κλειτοριδεκτομής είναι η Αίγυπτος, η Σομαλία, η Γουινέα, το Σουδάν και η Αιθιοπία. Σε πολλές από τις χώρες όπου εφαρμόζεται αυτός ο γενετήσιος ακρωτηριασμός υπάρχουν νόμοι που τον απαγορεύουν αλλά δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή  καθόλου. Αυτή η ανυπακοή οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό κρατούν ζωντανή τη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Μέσω της μετανάστευσης, το έθιμο αυτό έχει φτάσει και στην Ευρώπη, ακόμα και στην Ελλάδα. Οι περιπτώσεις στην χώρα μας είναι ελάχιστες, όμως στη Γερμανία εκτιμάται ότι περίπου 17.000 κορίτσια υποβάλλονται κάθε χρόνο σε αυτό το μαρτύριο.

Ποσοστά εφαρμογής της κλειτοριδεκτομής σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Πηγή Εικόνας: newsbreak.gr

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα :

« Η ανθρωπότητα γιατί μένει άπραγη μπροστά σε ένα τέτοιο έγκλημα που αποτελεί ολοφάνερα καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειτοριδεκτομή: Η Αρχή του Τέλους

Το 1993, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τον ακρωτηριασμό γυναικείων γενετικών οργάνων ως μορφή βίας. Σε διεθνές επίπεδο, η Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων υποχρεώνει τα κράτη μέρη να απαγορεύσουν κάθε μορφή βασανιστηρίου και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, ενώ το Διεθνές Σύμφωνο των Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων προβλέπει ότι κανείς δεν υποβάλλεται σε βασανιστήρια, ποινές ή μεταχειρίσεις σκληρές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές. Το 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τον γενετήσιο ακρωτηριασμό ως παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ψήφισε ομόφωνα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την κατάργησή του. Στην Ευρώπη, μάλιστα, θεωρείται, πλέον, έγκλημα και διώκεται ποινικά.

Αυτόν τον κύκλο των αποφάσεων συμπληρώνει το Σουδάν το οποίο πρόσφατα ενέκρινε νόμο κατά της κλειτοριδεκτομής και οποίος προβλέπει φυλάκιση μέχρι και 3 χρόνια για τους παραβάτες. Αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κλειτοριδεκτομής, 87%, η απόφαση της κατάργησής της, θεωρείται ιστορικής σημασίας.

Σε μια εποχή όπου οι επιστήμονες και η ανθρωπότητα παλεύουν να βγουν νικητές στη μάχη εναντίον θανατηφόρων ιών, ασθενειών και πανδημιών, είναι αδιανόητο να υπάρχουν χώρες στις οποίες οι ίδιοι οι άνθρωποι προκαλούν τον πόνο και τον θάνατο των συμπολιτών τους για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους. Ας ελπίσουμε ότι το Σουδάν θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το στυγερό αυτό έγκλημα κατά των γυναικών.


ΠΗΓΕΣ:

Η κλειτοριδεκτομή πρέπει να εξαλειφθεί. Ανακτήθηκε https://www.protothema.gr/blogs/stulianos-kubouropoulos/article/973063/i-kleitoridektomi-prepei-na-exaleifthei/ (Τελευταία πρόσβαση 06.12.20).

Νέοι κανόνες για τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην ΕΕ. Ανακτήθηκε από https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20201126STO92502/neoi-kanones-gia-ti-psifiopoiisi-tis-dikaiosunis-stin-ee (Τελευταία πρόσβαση 06.12.20).

Σουδάν: Νόμος απαγορεύει τις κλειτοριδεκτομές και τους παιδικούς γάμους – Τα ανθρώπινα δικαιώματα νίκησαν. Ανακτήθηκε από https://www.protothema.gr/world/article/1070601/soudan-nomos-apagoreuei-tis-kleitoridektomes-kai-tous-paidikous-gamous-ta-anthropina-dikaiomata-nikisan/ (Τελευταία πρόσβαση 06.12.20).

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής. Ανακτήθηκε από https://www.newsbreak.gr/stories/74609/pos-kathierothike-i-pagkosmia-imera-kata-tis-kleitoridektomis/ (Τελευταία πρόσβαση 06.12.20).

Κλειτοριδεκτομή: 200 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί βάναυσο ακρωτηριασμό. Πηγή: https://www.lifo.gr/now/world/269431/kleitoridektomi-200-ekat-koritsia-kai-gynaikes-exoyn-ypostei-vanayso-akrotiriasmo (Τελευταία πρόσβαση 06.12.20).

Κλειτοριδεκτομή: Το έθιμο της ντροπής. Ανακτήθηκε από https://www.news247.gr/kosmos/kleitoridektomi-to-ethimo-tis-ntropis.7578562.html (Τελευταία πρόσβαση 06.12.20).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελισάβετ Μιχαηλίδη

Το μη χείρον βέλτιστον. Φιλόλογος

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;