Η Αμερική και η κλιματική «απαλλαγή» του Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Ενώ διανύουμε μία χρονιά με πολλές ενδείξεις κλιματικής αλλαγής, φαίνεται σαν μία καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι η αποφάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον, αφορούν τον ανθρώπινο πληθυσμό στο σύνολό του.

Ακραίες θερμοκρασίες, τυφώνες και γενικότερα ακραία καιρικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα θα αποτελέσουν συνηθισμένο μοτίβο του μέλλοντος.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των περιβαλλοντικών αλλαγών ο πρόσεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οδηγεί την Αμερική με σταθερά βήματα μακριά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την φιλική προς το περιβάλλον πολιτική. Το 2017 δήλωσε ότι η Αμερική αποχωρεί από τη συμφωνία των Παρισίων και τη λήψη μέτρων για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Αυτή η δήλωση Τραμπ προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές και κλιματικές συνέπειες. Η απόφαση αυτή έχει τις ρίζες της στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης Τραμπ. Ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνει την εργατική τάξη, η οποία προσδοκούσε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της βιομηχανικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση Τραμπ στόχευε στην οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποφάσισε, έτσι, να δώσει «χώρο» στην ανάπτυξη των εργοστασίων άνθρακα και στην εξόρυξη αυτού. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα Ομπάμα. Ο ίδιος προσπάθησε να περιορίσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και να προωθήσει των ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα με την «απομάκρυνση» από το δρόμο του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση Τραμπ αποδυνάμωσε την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Με αυτόν τρόπο χαλάρωσε τα περιβαλλοντικά μέτρα που είχαν παρθεί μέχρι στιγμής. Η Υπηρεσία προχώρησε στη θέσπιση νέων κανονισμών για τους ρύπους και τις όρια εκπομπών. Παράλληλα, αποφάσισε να μειώσει την κρατική παρέμβαση στην επιλογή των επικρατούντων πηγών ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης εργοστασίων άνθρακα. Γεγονός που θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ, ταυτόχρονα, θα συνεισφέρει και στον οικονομικό προϋπολογισμό καθότι ο άνθρακας αποτελεί φθηνότερο καύσιμο.

Αν αναλογιστούμε ότι οι ΗΠΑ είναι η 6η χώρα σε καύση άνθρακα για ενεργειακούς σκοπούς, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η αποχή της Αμερικής θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον θα επηρεάσει και την παγκόσμια οικονομική ανταγωνιστικότητα, λόγω μικρότερου κόστους παραγωγής.

Για το τέλος, ας μην ξεχνάμε την γεωπολιτική θέση της Αμερικής και την ενδεχόμενη επιρροή που θα έχουν οι κινήσεις της κυβέρνησης στις άλλες χώρες. Η χρήση συμβατικών και φθηνών πηγών ενέργειας μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για πολλές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

Ζώντας σε μία μικρή χώρα, στην οποία δεν έχει επέλθει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας της, εγκλωβιζόμαστε συχνά σε έναν απομονωμένο τρόπο σκέψης, που μας θέλει ασφαλείς από περιβαλλοντικές καταστροφές. Η πληγωμένη φύση, ωστόσο, ενδέχεται στο μέλλον να μην μπορέσει να κάνει διακρίσεις στην καταστροφή. Έτσι, όμως, θα είναι πολύ αργά για να αποδοθούν ευθύνες και όλοι θα έχουμε ίσο μερίδιο ευθύνης.


Πηγές:

“Trump Makes His Biggest Move Yet to Try to Save Coal Plants
By Jennifer A Dlouhy”. Ανακτήθηκε από: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-18/trump-s-biggest-move-to-end-war-on-coal-won-t-rescue-industry

“Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα”. Ανακτήθηκε από: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/341599/ti-simainei-i-apohorisi-ton-ipa-apo-ti-symfonia-gia-klima”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;