H Τέχνη του δρόμου στα «χρόνια» του κορονοϊού

Πηγή εικόνας: gdb.rferl.org

Τέχνη του δρόμου

Αναντίρρητα για κάποιους είναι ένας ακόμη βανδαλισμός και για κάποιους άλλους αριστούργημα. Σε όποια κατηγορία και να ανήκει κανείς όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός, ότι απευθύνεται πραγματικά σε όλους. Η τέχνη του δρόμου αποδίδει άμεσα τα μηνύματα και πολλές φορές μπορεί ακόμα και να σοκάρει, όχι λόγω «βανδαλισμού» ή θεματολογίας, αλλά επειδή απροκάλυπτα παρουσιάζει την πραγματικότητα. Η τέχνη του δρόμου βρίσκεται κυριολεκτικά στην καθημερινότητά μας και κυριολεκτικά την αποτυπώνει.

Από αυτή, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντίστοιχα έργα για τις μέρες που διανύουμε και αφορούν την πανδημία του κορονοϊού. Η καθημερινότητα βρίσκει την ανθρωπότητα στην καλύτερη περίπτωση σοκαρισμένη και στη χειρότερη τρομοκρατημένη. Όμως, όπως σε κάθε εποχή, είτε εύκολη είτε δύσκολη, η τέχνη συνόδευε την ιστορία, έτσι και τώρα, βρίσκεται δίπλα της και δίπλα μας, προκειμένου να συνοδέψει και τη δική μας καθημερινότητα.

Καλλιτέχνες του δρόμου, αποτυπώνουν μέσα από τη δική τους ματιά τα σημερινά δρώμενα, την κατάσταση που επικρατεί με τις εξελίξεις του κορονοϊού, τα κακώς κείμενα και τα αποδίδουν με έναν καυστικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς να προσπαθούν να κρύψουν κάτι, κάτω από βαθιά νοήματα και χωρίς να κάνουν κάποια προσπάθεια ωραιοποίησής του. Η τέχνη του δρόμου, μας παρουσιάζει την πραγματικότητα όπως είναι.

Η καθημερινότητά μας έχει υποστεί πολλές αλλαγές και όλοι οφείλουμε να ενταχθούμε σε αυτή, όχι επειδή μας το λέει κάποιος, αλλά επειδή θέλουμε να προστατευτούμε σήμερα και να μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας αύριο. Όπως κάθε ιστορικό γεγονός, επηρέασε την τέχνη, το φαινόμενο που ζούμε σήμερα δίνει έμπνευση στη τέχνη του δρόμου και αυτή με τη σειρά της μας παρουσιάζει ανθρώπους με μάσκες και στολές να προφυλάσσονται, ζευγάρια να φιλιούνται πάνω από τις μάσκες, τα γραφικά σημεία των καιρών με τις γνωστές τραγελαφικές εικόνες των χαρτιών υγείας, τις ανθρώπινες σχέσεις να διαμορφώνονται αποκλειστικά μέσα από το διαδίκτυο κ.α.

Πόλεις όπως η Κολωνία, το Βερολίνο, το Εδιμβούργο, η Αθήνα, το Λονδίνο, η Ντακάρ, η Βαρκελώνη κ.α. φιλοξενούν στους δημόσιους τοίχους τους γκράφιτι και, επομένως, την σημερινή κατάσταση. Άλλοτε αυτή αποτυπώνεται με έντονα χρώματα, αισιοδοξία και κωμικά μηνύματα και άλλες φορές δημιουργώντας αισθήματα αμηχανίας. Δρόμοι, στους οποίους άλλοτε κυκλοφορούσαμε ανέμελοι, μας υπενθυμίζουν ότι την ανεμελιά αυτή πρέπει να την παραμερίσουμε σήμερα, προκειμένου αύριο να μπορούμε να την ζήσουμε ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Εδιμβούργο, Σκωτία

τέχνη του δρόμου
Εδιμβούργο. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Αθήνα, Ελλάδα

τέχνη του δρόμου
Αθήνα. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Βαρκελώνη, Ισπανία

τέχνη του δρόμου
Βαρκελώνη. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

Λος Άντζελες, ΗΠΑ

τέχνη του δρόμου
Λος Αντζελες. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

Κολωνία, Γερμανία

τέχνη του δρόμου
Κολωνία. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Λονδίνο, Αγγλία

Λονδίνο. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Τέχνη σε κάποιον δρόμο

τέχνη του δρόμου
Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Μουμπάι, Ινδία

τέχνη του δρόμου
Μομπάι. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Μπογκοτά, Κολομβία

Μποκοτά. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Ντακάρ, Σενεγάλη

Ντακάρ. Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Η τέχνη σε κάποιο σημείο του κόσμου:
 Η τέχνη του δρόμου και ο κορονοϊός
Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 


Πηγή: Η τέχνη του δρόμου και ο κορονοϊός – 19 graffiti και συνθήματα από όλο τον κόσμο. Ανακτήθηκε από: www.huffingtonpost.gr (Τελευταία πρόσβαση 5/4/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;