Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
      • Εγκλήματα
      • Ελλάδα 1821
      • Επιστήμονες
      • Ιστορία
      • Καλλιτέχνες
      • Μικρασιάτικη Καταστροφή
      • Πολιτικοί
      • Συγγραφείς
    • Συνεντεύξεις
      • Life & Style
      • Επιστήμη & Έρευνα
      • Επιχειρηματικότητα
      • Λογοτεχνία
      • Ποιότητα Ζωής
      • Πολιτισμός
      • Τέχνες
      • Υπέρβαση Ζωής
      • Ψυχαγωγία
    • Πολιτισμός
      • Τέχνη
      • Φιλοσοφία
      • Μουσεία
      • Κοινωνία
      • Γλώσσα
      • Εκπαίδευση
      • Κουλτουρα
      • Αρχαιολογία
      • Ιστορία
      • Θρησκεία
      • Festival
    • Βιβλίο
      • Βιβλιολίστες
      • Βιβλιονέα
      • Βιβλιοπαρουσιάσεις
      • Βιβλιοπροτάσεις
      • Νέες Κυκλοφορίες
      • Παιδικό βιβλίο
      • Ποίηση & Ποιητές
      • Προτάσεις Συγγραφέων
      • Συγγραφείς
    • Ειδική Αγωγή
      • ΑμεΑ
      • ΔΕΠΥ
      • Διαταραχές Λόγου
      • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
      • Μαθησιακές Δυσκολίες
      • Νοητική καθυστέρηση
      • Προβλήματα Όρασης
    • Περιβάλλον
      • Άγρια Ζωή
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
      • Box Office
      • Specials
      • Κινηματογραφικά Νέα
      • Κριτικές
      • Λίστες Ταινιών
      • Προτάσεις Ταινιών
    • Μουσική
      • Happenings
      • Music News
      • Reviews
      • Tracklisting
      • Έρευνα
      • Χρονομηχανή
      • Προσωπικά
    • Θέατρο
      • Ηθοποιοί
      • Θεατρικές Μορφές
      • Θεατρικές Προτάσεις
      • Θεατρική Ατζέντα
      • Θεατρική εκπαίδευση
      • Θέατρο και παιδί
      • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
      • Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων
      • Οικονομικό Θέατρο
      • Παρουσιάσεις Παραστάσεων
      • Πρεμιέρες
      • Προσεχώς
      • Τελευταίες Παραστάσεις
    • Τηλεόραση
      • #EditorsChoice
      • Series Review
      • Tv Guide
      • Tv People
      • TvNewsflash!
      • VintageTv
      • Where Are They Now
      • Προτάσεις Σειρών
      • Σειρές
      • Τηλεταινίες
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
      • Guide
      • Άγνωστες Φωτογραφίες
      • Απόψεις
    • Gaming
      • Classics
      • Gaming Reviews
      • Tabletop
      • Techday
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
      • Αισθητική
      • Άσκηση
      • Γυναικολογία
      • Διατροφή
      • Ιατρικά νέα
      • Υγεία και πρόληψη
    • Μόδα & Ομορφιά
      • Μόδα
      • Ομορφιά
    • Design
      • Αρχιτεκτονική
      • Διακόσμηση
      • Φτιάξτο μόνος σου
    • Ψυχολογία
      • Κοινωνική Ψυχολογία
      • Πειράματα στην Ψυχολογία
      • Ψυχολογία & τέχνη
      • Ψυχολογία στην παιδική ηλικία
    • Αψυχολόγητα
      • Ξαφνικά Συνέβη
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
      • Tips
      • Εργασία
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
      • Event
      • Προϊστορία
      • Ανθρώπινο Σώμα
      • Διάστημα
      • Πλανήτες
      • Ανακαλύψεις
      • Επιστήμονες
    • Τεχνολογία
      • Event
      • Smart Living
        • Προστασία
      • Smartphones
      • Social Media
        • Facebook
        • Instagram
        • Twitter
      • Ρομπότ
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
      • Max Ταξίδια
      • Ελλάδα
        • Ηπειρώτικη Ελλάδα
        • Νησιωτικη Ελλαδα
      • Εναλλακτικός Τουρισμός
      • Εξωτερικό
        • Αμερική
        • Ασία
        • Αφρική
        • Ευρώπη
        • Ωκεανία
    • Άγνωστη Ελλάδα
      • Άγνωστη Αθήνα
      • Άγνωστη Ήπειρος
      • Άγνωστη Θεσσαλονίκη
      • Άγνωστη Θράκη
    • City Guide
      • Αθήνα
      • Αλεξανδρούπολη
      • Βιβλιοστέκια
      • Βόλος
      • Γεύση
      • Εξωτερικό
      • Ηράκλειο
      • Θεσσαλονίκη
      • Ιωάννινα
      • Κατερίνη
      • Κρήτη
      • Κύπρος
      • Λίστες με μαγαζία
      • Πάτρα
      • Πειραιάς
      • Προτασεις
  • PLUS
    • Next Chapter
      • Αυγερινός
      • Μια Εβδομάδα Ακόμα
      • Ο Δρόμος της Επανάστασης
      • Ουρανία
      • Πεταλούδα στο Φως
      • Πικραλίδες
      • Σπουδαία Γυναίκα
      • Σταυροδρόμι Ψυχών
    • #Egrapsa
      • Απόψεις
        • Θέατρο
      • Μικρές ιστορίες
      • Μόδα
      • Πληροφοριακά
      • Προσωπικές Εμπειρίες
      • Σκέψεις
    • Διαγωνισμοί
      • Διαγωνισμοί Θεάτρου
      • Διαγωνισμός Διηγήματος
      • Διαγωνισμός Παραμυθιού
      • Νικητές Διαγωνισμών
    • Podcasts
    • QUIZ
Απόψεις Κοινωνία Πολιτισμός

Γυναίκες και πολιτική: Μία δύσκολη εξίσωση;

Από Κυριακή Στεργιάδου 28 Μαΐου 2023
 Γυναίκες και πολιτική: Μία δύσκολη εξίσωση;
Πηγή εικόνας: simerini.sigmalive.com

 

γυναίκες πολιτική
Πηγή εικόνας: simerini.sigmalive.com

Γυναίκες και πολιτική, μία δύσκολη εξίσωση; Δεν θα το έλεγα, αν και αρκετές φορές έχει αποδειχτεί το αντίθετο. Όμως, σήμερα δείχνουμε έμπρακτα την αλλαγή αυτής της στερεοτυπικής άποψης και οι γυναίκες αποκτούν βήμα και πολιτικό λόγο.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 30 χρόνια μπήκαμε ενεργά στο πολιτικό σκηνικό και όσο προχωράμε αυξάνεται η γυναικεία συμμετοχή στα πολιτικά τεκταινόμενα. Και οι γυναίκες είναι πολιτικά όντα. Μπορεί τα γνωστά στερεότυπα (του προηγούμενου αιώνα) να μας θέλουν περιορισμένες στον ρόλο της ακραιφνούς νοικοκυράς και της μητρότητας, αλλά η κοινωνία σήμερα ξεπερνάει τέτοιου είδους αντιλήψεις.

Μαχόμενη, εργαζόμενη, ανεξάρτητη, δυναμική και πολιτικά ενεργή είναι η σύγχρονη γυναίκα. Κανένας διαχωρισμός του παρελθόντος δεν χωράει σήμερα. Οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι εξελίσσονται. Αναλαμβάνουμε θέσεις, που κάποτε φάνταζε αδύνατο να τις διαχειρίζονται γυναίκες.

Αλλά εγώ θα πω το γνωστό ότι τα αδύνατα είναι δυνατά και πλέον εμφορούμαστε από προοδευτικές ιδέες, οι οποίες όχι μόνο δεν παραγκωνίζουν τις γυναίκες, αλλά αντίθετα επιδιώκουν την πλήρη κοινωνική ισότητα.

Γυναίκες και πολιτική: Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Υπάρχει εξέλιξη. Αν και οι γυναίκες είναι αρκετά λιγότερες στη Βουλή και τις ηγετικές θέσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια σημειώνεται αύξηση της γυναικείας εμπλοκής στην πολιτική ζωή. Από την ύπαρξη ελάχιστων γυναικών, πλέον, όλο και περισσότερες επιθυμούν να ασχοληθούν έχοντας στόχους και όραμα.

Advertising
Loading...

Από το 2013 υπάρχει μία ευχάριστη αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική, αλλά πρέπει να πούμε ότι οι θέσεις αυτές δεν αφορούν (τις περισσότερες φορές) την πρωθυπουργία. Με την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Φινλανδίας Σάρα Μάριν καταλαβαίνουμε, ότι οι γυναίκες όλο και περισσότερο δείχνουν τις ηγετικές τους ικανότητες και το ζήλο τους για τα κοινά.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει γυναίκα πρωθυπουργός. Φυσικά, έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κα Σακελλαροπούλου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα μας, που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Στην Τουρκία υπήρξε γυναίκα πρωθυπουργός (1993-1996) η Τονσού Τσιλέρ, αν και στη γειτονική χώρα το προεδρικό αξίωμα είναι αυτό που συγκεντρώνει την εξουσία, με το πρωθυπουργικό αξίωμα να είναι πιο <<διακοσμητικό>>. Το δικό μας σύστημα επικεντρώνεται περισσότερο στον Πρωθυπουργό και της Τουρκίας στον Πρόεδρο, αλλά ούτε στην Ελλάδα έχει υπάρξει γυναίκα πρωθυπουργός και στην Τουρκία αντίστοιχα γυναίκα πρόεδρος.

γυναίκες πολιτική
Πηγή εικόνας: ot.gr

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά είναι σταδιακή. Με την πάροδο του χρόνου ολοένα κι αυξάνεται η συμμετοχή μας και οι κυβερνητικές μας θέσεις. Γυναίκες βουλευτές, περιφερειάρχες, και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι κάτι ουτοπικό πλέον αλλά εκατό τοις εκατό πραγματικό.

Στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι ενεργές σε πολιτικές θέσεις γυναίκες, δεν είναι τόσες πολλές, αλλά πολύ περισσότερες από το παρελθόν. Σήμερα, πολλές γυναίκες ορθώνουν πολιτικό λόγο και επιθυμούν με όρεξη να εκπροσωπήσουν τους πολίτες.

Παγκοσμίως η πρώτη χώρα με γυναίκες και πρόεδρο και πρωθυπουργό ταυτοχρόνως, ήταν η Σρι Λάνκα, το 1994, ενώ στην περίπτωση της Ευρώπης, πρώτη χώρα με γυναίκες σε προεδρική και πρωθυπουργική θέση, ήταν η Εσθονία το 2021.

Είναι η Ελλάδα έτοιμη για γυναίκα πρωθυπουργό;

Αν και υπάρχει αρκετή γυναικεία συμμετοχή τα σεξιστικά σχόλια δεν απουσιάζουν. Για παράδειγμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα. Σακελλαροπούλου ειπώθηκαν αρκετά υβριστικά σχόλια, που μείωσαν το γυναικείο φύλο και έδειξαν ότι κάποια στερεότυπα <<κρατάνε καλά>>.

Επιπλέον, η Φώφη Γεννηματά υπήρξε αρχηγός κόμματος, αλλά γενικά δεν διεκδικείται από τις γυναίκες η πρωθυπουργική θέση. Δεν μπορούμε ωστόσο, να παραβλέψουμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη σαρώνει ως γυναίκα υποψήφια και αφήνει το στίγμα της γυναικείας φωνής, που δεν είναι ικανή μόνο για τα οικιακά, αλλά και για τα πολιτικά.

γυναίκες πολιτική
Πηγή εικόνας: athinorama.gr

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα;

Δυστυχώς μετράμε πολλές γυναικοκτονίες και ενδοοικογενειακή βία. Ανοίγουμε την τηλεόραση και αριθμούμε θύματα ξυλοδαρμού, βιασμού και στην χειρότερη περίπτωση δολοφονίας. Μπορεί μεν να σημειώνουμε εξέλιξη, αλλά δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, που είναι ριζωμένοι στις προκαταλήψεις και οδηγούνται σε ακρότητες.

Επιπλέον, οι γυναίκες σήμερα 25-34 ετών δεν προσλαμβάνονται τόσο εύκολα, γιατί οι εργοδότες φοβούνται ότι λόγω της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, ίσως προτεραιότητα είναι η οικογένεια και όχι η επαγγελματική τους πορεία. Δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των ανδρών.

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και δεν είναι ο κανόνας λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά υπάρχουν άτομα που ενεργούν αναλόγως. Επιπλέον, το μέτρο της ποσόστωσης φύλου δεν είναι παλιό. Πρώτη φορά εφαρμόστηκε το 2008 και από τότε η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των γυναικών έχει αυξηθεί στο 33%.

Στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ισότητα των Φύλων 2011-2020, που εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου 2011, το Συμβούλιο παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα και ζήτησε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση όλων των ικανοτήτων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το υπο-εκπροσωπούμενο γυναικείο φύλο, κατόρθωσε να εισέλθει σε αυτό που ονομάζουμε “τα κοινά”. Ακόμη κι αν δεν έχουμε τα ίδια ποσοστά με άλλες χώρες, η κατάσταση αλλάζει και είναι στο χέρι μας.


Πηγές:

  • Παντελίδου Μαλούτα Μάρω. Γυναίκες και Πολιτική, Η πολιτική φυσιογνωμία των Ελληνίδων. Ανακτήθηκε από: https://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/PSPA170/%CE%93%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%99.pdf (τελευταία πρόσβαση 22/05/2023)
  • Πιτσίκα Ρεββέκα. Γυναίκες στην Πολιτική. Ανακτήθηκε από: https://www.capital.gr/me-apopsi/3369969/gunaikes-stin-politiki/ (τελευταία πρόσβαση 22/05/2023)
  • Στέφου Όλγα. Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην πολιτική στην Ελλάδα. Ανακτήθηκε από: https://www.in.gr/2022/05/03/life/woman/poia-einai-thesi-tis-gynaikas-stin-politiki-stin-ellada/ (τελευταία πρόσβαση 22/05/2023)

 

Advertising
Loading...

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Report post

Κυριακή Στεργιάδου

Αρχισυντάκτης

Νυν φοιτήτρια του πολιτικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογράφος με θεματολογία που εστιάζει σε σχολιασμό κυρίως κοινωνικών φαινομένων και θέματα πολιτισμού, που αφορούν στην ελληνική κουλτούρα, την ιστορία και την ποίηση. Η αρθρογραφία είναι σημαντική προτεραιότητά μου και το εύρος της θεματολογίας μου επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Αρχισυντάκτρια στη στήλη των Αψυχολόγητων του MAXMAG.

Μόλις ανέβηκαν
Ιστορία

Η σχέση μεταξύ της ιστορίας και του κινηματογράφου

21 Σεπτεμβρίου 2023
Μόδα

Τα πιο chic φθινοπωρινά everyday look.

21 Σεπτεμβρίου 2023
Βιβλίο

Οι «Δύο μικροί ιππότες» σώζουν την πριγκίπισσα σε μια διαφορετική περιπέτεια

21 Σεπτεμβρίου 2023
Κινηματογράφος

4+1 ταινίες για να δεις σε ανάλαφρο κλίμα

21 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόψεις

Δωρεές παιδιών στην Αλβανία: Μία ιδιότυπη υιοθεσία

Απόψεις

Υπερκαταναλωτισμός: Μάστιγα για τον άνθρωπο;

Απόψεις

Πληθυσμιακή αύξηση: Τι συμβαίνει παγκοσμίως;

Απόψεις

Διάσημες γυναίκες σε "ανδρικά" επαγγέλματα

Απόψεις

Φίλτρα και TikTok: Ψεύτικα πρότυπα ομορφιάς

Απόψεις

ΛΟΑΤΚΙ+: Εκούσια επιλογή ή μόδα της εποχής;

Απόψεις

Πείραμα Tuskegee: Έγκλημα για την ανθρωπότητα

Απόψεις

Onlyfans λόγω ανέχειας;

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Συνεντεύξεις

ΩΡΛ: από το σύνδρομο eagle ως τη νόσο Μενιέρ

Κοινωνική Ψυχολογία

Ωριμότητα: Σε αγαπώ ή σε χρειάζομαι;

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2023 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED