«Good Country Index»: Η Σουηδία ως η πιο ανθρωπιστική χώρα του κόσμου

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός πως οι περισσότεροι γνωρίζουμε την κατάσταση που διανύει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και το μόνο σίγουρο είναι πως θα θέλαμε να είχε μια γενική καλύτερη εικόνα. Η έκθεση «Good Country Index» (Δείκτης Καλής Χώρας) έρχεται και μας παρουσιάζει λοιπόν, ποια χώρα μπορεί και συνεισφέρει καλύτερα στην παγκόσμια κοινότητα. Μπορείτε να φανταστείτε ποιο κράτος είναι εκείνο που βοηθάει περισσότερο την ανθρωπότητα; Μάλλον, δεν είναι και τόσο δύσκολο…

σουηδία

Η συγκεκριμένη έκθεση κατέταξε 163 χώρες και στην πρώτη θέση βρίσκεται -δίχως καμία έκπληξη- η Σουηδία. Η Σουηδία, όπως και όλες οι άλλες υπόλοιπες χώρες, αξιολογήθηκαν σε 35 κατηγορίες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 7 γενικές ενότητες: Επιστήμη & Τεχνολογία, Πολιτισμός, Διεθνής Ειρήνη & Ασφάλεια, Παγκόσμια Τάξη, Πλανήτης & Κλίμα, Ευημερία & Ισότητα και Υγεία & Ευεξία.

σουηδία

Advertisements
Ad 14

Σχετικά με τη Σουηδία, μπορούμε να πούμε πως κατέκτησε την 1η θέση στις ενότητες Ευημερία & Ισότητα και Υγεία & Ευεξία, ενώ και στις υπόλοιπες πέντε ενότητες βρίσκεται σε πολύ καλές θέσεις. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τέτοιες εκθέσεις, να βλέπει ο κάθε πολίτης τι προσφέρει η χώρα του στην ανθρωπότητα και σε ποιον τομέα πρέπει να βελτιωθεί.

Μιας και μιλάμε για βελτίωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση, κάτω από τη Βουλγαρία, την Ισλανδία και την Κορέα. Η καλύτερη ειδικότερη θέση που κατακτά η Ελλάδα είναι η 11η, είναι στην ενότητα Πλανήτης & Κλίμα, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, σε αντίθεση με την 133η θέση που βρισκόμαστε στην ενότητα Διεθνής Ειρήνη & Ασφάλεια, με τους λόγους εδώ να είναι κάτι περισσότερο από προφανείς.

Διαβάστε επίσης  Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Έκθεση ή κοινωνικό πείραμα;

Μάλιστα, σχετικά με την Ισλανδία, αν και βρίσκεται δύο θέσεις παραπάνω από την Ελλάδα, καταφέρνει και βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ενότητα Πλανήτης & Κλίμα, γεγονός πολύ σημαντικό για τους πολίτες της Ισλανδίας.

Συνολικά, τις πρώτες τρεις θέσεις της έκθεσης «Good Country Index», καταλαμβάνουν (όπως είπαμε) η Σουηδία και έπειτα ακολουθούν η Δανία και η Ολλανδία. Από την άλλη πλευρά, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Λιβύη. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί, για τον λόγο πως η παραπάνω έκθεση μάλλον ανταποκρίνεται στην αλήθεια, είναι πως η Συρία βρίσκεται στην 157η θέση, ενώ στην ενότητα Διεθνής Ειρήνη & Ασφάλεια κατακτά την 160η θέση, σχεδόν δηλαδή την τελευταία.

Άραγε η Ελλάδα, πόσο «good country» μπορεί να γίνει; Οι επιλογές του καθενός μας μπορούν να δώσουν την απάντηση.

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γιατί σου αρέσουν τα “κακά παιδιά”;

Γιατί σου αρέσουν τα “κακά παιδιά”;

Κακοί ή παρεξηγημένοι;Η μυθοπλασία μάς έχει μάθει ότι οι καλοί

Η γερμανική πολιτική έως και την Μικρασιατική Καταστροφή

 Ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμούΕίναι δεδομένο ότι η 13η Σεπτεμβρίου