Athens
14°
thunderstorm with light rain
Υγρασία: 100%
Ανώτερη 16 • Κατώτερη 13
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Για ποια «αγάπη» μας μιλά τελικά η Εκκλησία;

εκκλησία

Όλοι ξέρουμε πως ο λόγος της Εκκλησίας δεν είναι και τόσο φιλικός απέναντι στην διαφορετικότητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Έτσι λοιπόν, ένας ακόμη «ειρηνικός» λόγος έκανε την εμφάνισή του, αυτή την φορά από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος υποστήριξε πως η Εκκλησία επιθυμεί να λειτουργήσει σχολεία «πρότυπα» για τα παιδιά, ώστε να μην ξεφύγουν, να μείνουν δηλαδή σε μια δήθεν «φυσιολογική» και «κανονική» ανθρώπινη συμπεριφορά. Και ναι, το κανονικό περιλαμβάνει την μη ομοφυλοφιλική σεξουαλική τάση.

Δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη δήλωση, μα θεωρώ πως κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να αντιδράσει άμεσα. Αρχικά, γιατί δεν εφαρμόζεται ποτέ ο αντιρατσιστικός νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις; Και σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα πολλά ερωτήματα. Μήπως πρέπει να σωπάσουν κάποιοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, που υποτίθεται πιστεύουν στην άνευ ορίων αγάπη και ανιδιοτελή προσφορά, τάσσονται κατά των ομοφυλόφιλων; Και κάτι κυριότερο: πώς γίνεται ένας άνθρωπος να έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα γενικά με το διαφορετικό;

Αναμφίβολα, είτε κάποιος είναι αφοσιωμένος στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη, είτε είναι πιο αδιάφορος, δεν μπορεί να μην εκνευριστεί με τέτοιες ρατσιστικές δηλώσεις μίσους, που έχουν ως στόχο τους τον ίδιο τον άνθρωπο. Όχι, δεν μπορείς να προσβάλλεις απεριόριστα κάποιους, μονάχα επειδή έτυχε να γεννηθούν με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις από τις δικές σου. Δεν μπορείς και δεν έχεις και απολύτως κανένα δικαίωμα, ειδικά στην περίπτωση που εκπροσωπείς την Εκκλησία μιας μεγάλης θρησκευτικής πίστης.

Ας καταλάβουμε λίγο τι μας είπε ο συγκεκριμένος άνθρωπος: η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί την λειτουργία σχολείων -από νηπιαγωγείο κιόλας- για να «βοηθήσει» τα παιδιά να παραμείνουν straight και όχι gay. Ναι, κάτι τέτοιο ειπώθηκε σήμερα, το 2016. Πόσο ανέχεια πια να δείξει κανείς μας;

Εδώ πρέπει να τονιστεί, πως όλη αυτή η πολιτική «μίσους» από μεριά της Εκκλησίας, δεν είναι απαραίτητο ότι συνδέεται άρρηκτα με την ίδια την θρησκεία του Χριστιανισμού και ακόμη περισσότερο με την ίδια την ιδέα της πίστης. Πολλοί είναι εκείνοι οι πιστοί που εξοργίζονται με τις δημοσιεύσεις τέτοιων ειδήσεων, καθώς πιστεύουν πως το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιου είδους άνθρωποι στην Εκκλησία, δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο «καθρεφτίζει» και την συνολική εικόνα. Μάλιστα, το πιο συχνό τους παράπονο, είναι πως τυχόν αγαθοεργίες της Εκκλησίας δεν βγαίνουν στο φως της διασημότητας. Σωστά όλα αυτά, μα εδώ υπάρχει και ένα τεράστιο «αλλά». Καλώς ή κακώς είναι δεδομένο για μια θρησκεία, που τουλάχιστον υποτίθεται πως πρεσβεύει την απεριόριστη αγάπη, οι εκπρόσωποί της να προσφέρουν έργο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το μόνο που δεν θα έπρεπε να βλέπαμε λοιπόν, είναι τέτοιου είδους ρητορικές.

Πώς να μείνει λοιπόν κανείς άπραγος; Πώς γίνεται να μην δικαιολογήσεις την οργή πολλών ανθρώπων;

Η αγάπη πρέπει να είναι καθολική, να υπάρχει για όλους. Δεν γίνεται να την διαχωρίζεις σε δήθεν «φυσιολογικές» νόρμες και σε «διαφορετικούς». Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, οφείλεις και να το δείχνεις.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με το γράψιμο και την αρθρογραφία.

  • SCIF

    Η εκκλησία θα εμμένει για πάντα στις ίδιες απόψεις,ή μπορεί σε κάποια φάση να κάνει και το καθολικό άνοιγμα.Πολλοί επίσης άνθρωποι θα έχουν παρόμοιες αντιλήψεις,τόσο λόγο κακής παιδείας ή και για λόγους δικής τους καλαισθησίας κτλπ.Εσείς γιατί ασχολείστε σύσσωμοι με φαινόμενα τα οποία τα κοροϊδεύει ήδη η κοινή γνώμη;Γιατί δεν στηλιτεύετε το κακώς υπάρχον πολιτικά ορθό που μολύνει την σύγχρονη αρθρογραφία;Και ακόμα κάτι:γιατί ενώ ένα άτομο έχει διαλέξει το στυλ ζωής του,με την λεγόμενη καθημερινή κριτική που θα δέχεται ο καθένας μας στον βίο του,να πρέπει να καταφέρει να πείσει τους γύρω του όχι απλά να τον ανεχτούν,αλλά και να τον κατανοήσουν πλήρως;Μήπως γιατί δεν είναι σίγουρος για τις επιλογές του;Ψάχνουμε την κοινωνική επιβεβαίωση από ένα άρρωστο σύνολο.Αν αυτό δεν μας κάνει και εμάς ασθενείς,τι μας κάνει;Αλήθεια,ας ξεκινήσει κάποιος να λέει και την πραγματικότητα.Βαρέθηκα να μου λένε ότι η Κοκκινοσκουφίτσα(Θρησκεία) είναι ένα χαζό και ρατσιστικό παραμύθι.Το ξέρουμε όλοι και αυτοί που δεν το ξέρουν δεν θα αλλάξουν.Μπορούμε όμως να αλλάζουμε εμείς και να τους δείξουμε ότι δεν χωράν πλέον στον κόσμο με μια απλή κίνηση:Να πάψουμε να θεωρούμε ότι η γνώμη τους μετράει.
    Από κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη των γύρω του για τις πράξεις και τον βίο του.

    • Μικρότερο τουΤρία

      Όσο η εκκλησία ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας, όσο αλλάζει τους νόμους, όσο διαφεύγει από φόρους και χρεώνεται στην τσέπη μας, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι ορατός. Δυστυχώς το θέμα δεν είναι μόνο ιδεολογικό.

Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG