Φυλή Surma: «Είδος» προς εξαφάνιση

Φυλή surma
Πηγή εικόνας: .cnn.gr

Η Αφρική είναι  μια ιδιαίτερη ήπειρος στην οποία κυριαρχεί ένα συνονθύλευμα φυλών και πολιτισμών. Μια από τις πιο γνωστές φυλές της  Αφρικής είναι η φυλή Surma. Αυτή  ξεχωρίζει με την επιβλητική της εμφάνιση. Η φυλή Surma αποτελεί, δυστυχώς, είδος προς εξαφάνιση λόγω ποικίλων αιτιών.

Η φυλή Surma είναι μια μικρή φυλή που βρίσκεται στην Αιθιοπία και αποτελείται από 20.000, περίπου, κτηνοτρόφους-βοσκούς. Οι Surma, ως μια απομονωμένη φυλή της Αιθιοπίας, κατοικούν στο νοτιοδυτικό μέρος κοιλάδας του ποταμού Omo. κοντά στα Σουδανικά σύνορα. Η ευρύτερη αυτή περιοχή αποτελεί τόπο κατοικίας για 56 διαφορετικές φυλές με ξεχωριστό πολιτισμό. Η γλώσσα των Surma ανήκει στην νοτιοσαχάρια οικογένεια γλωσσών. Τo στοιχείo που ξεχωρίζει αυτή την φυλή από τις υπόλοιπες είναι ο μοναδικός πολιτισμός της.

 

Πηγή εικόνας: researchgate.net

 

Μονομαχίες

Πιο συγκεκριμένα, η φυλή Surma, ως μια δραστήρια και δυναμική φυλή, διαθέτει διάφορα διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της.

Ένα σημαντικό έθιμο τους είναι η μάχη με τα κοντάρια (donga). Αυτό το έθιμο αποτελεί μια ιεροτελεστία. Οι άντρες της φυλής συγκεντρώνονται και προκαλούν ο ένας τον άλλον σε μάχη με κοντάρια, κατά σειρά ανά δύο. Έπειτα, συνεχίζουν μέχρι να αναδειχτεί κάποιος τελικός νικητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοί οι αγώνες αποτελούν ουσιαστικά μια ευκαιρία ανάδειξης της ανδρείας και της αρρενωπότητας τους, ώστε να εντυπωσιάσουν τις γυναίκες. Αυτές οι μάχες, ωστόσο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και επιφέρουν πολλά σημάδια και τραυματισμούς στα σώματα των αντρών. Πολλές φορές οδηγούν και στον θάνατο. Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προσπαθεί να απαγορεύσει αυτούς τους αγώνες. Οι προσπάθειες, όμως, αυτές στάθηκαν άκαρπες. Άλλωστε, η φυλή Surma ακολουθεί τους δικούς της νόμους και δεν υπακούει σε περιορισμούς της κυβέρνησης.

 

Surma
Πηγή εικόνας: louisaseton.com.au

 

Εμφάνιση

Παράλληλα, τα σημάδια από τις μάχες δεν αποτελούν τα μοναδικά σημάδια των αντρών. Oι Surma, ανεξαρτήτως φύλου, επιδίδονται στην δημιουργία σημαδιών για λόγους αισθητικής. Ειδικά οι άντρες, έχουν σημάδια από μάχες με αντίπαλες φυλές ως ένδειξη θάρρους. Οι βασικοί εχθροί τους είναι οι Nyangatom με τους οποίους μονομαχούν συχνά. Μάλιστα, λειτουργούν εκδικητικά και δημιουργούν ένα είδος βεντέτας με αντίπαλες φυλές. Οι Surma είναι πολυγαμικοί και έχουν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ακόμη, τους αρέσει να ζωγραφίζουν το πρόσωπό τους με φυσικά υλικά και χρώματα και να φορούν κοσμήματα ως ένδειξη ομορφιάς.

Πήλινοι δίσκοι

Ειδικότερα, οι γυναίκες συνηθίζουν να φορούν πήλινους δίσκους στα χείλη τους, αφού, πρώτα, στα 14 τους χρόνια σπάνε με πέτρες τα κάτω δόντια τους, κόβουν τα χείλη τους με ξυράφι και τοποθετούν κάθε φορά όλο και μεγαλύτερο ξύλινο δίσκο.Όσο μεγαλύτερο το άνοιγμα στο χείλος, τόσο πιο μεγάλο θεωρείται το κύρος μιας γυναίκας και η γοητεία της. Συνεπώς, θεωρείται και πιο ποθητή στους άντρες οι οποίοι θα διέθεταν μεγάλο αριθμό ζώων ώστε να την αποκτήσουν. Επιπλέον, άντρες και γυναίκες, συνηθίζουν να φορούν δίσκους στα αυτιά τους. Αυτό είναι και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της φυλής. Όμως, παρά την ιδιομορφία της εμφάνισής της, η φυλή Surma αποτελεί, στην σύγχρονη εποχή, είδος προς εξαφάνιση.

Αίτια εξαφάνισης Surma

 

Φυλή surma: είδος προς εξαφάνιση
Πηγή εικόνας: amazingethiopia.com

 

Στις μέρες μας, η φυλή Surma αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, αφού τα μέλη της αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα. Η μαγική, αυτή, φυλή, με την τόσο ιδιαίτερη κουλτούρα, απειλείται από την έντονη και επίμονη ξηρασία, την ατέρμονη και ανεξέλεγκτη κατασκευή φραγμάτων και την οριοθέτηση των εθνικών πάρκων. Εξαιτίας αυτών, η σίτιση αποβαίνει αδύνατη λόγω της ξηρασίας, καθώς δεν μπορούν να καλλιεργήσουν την γη για να τραφούν. Ταυτόχρονα, τα εκτεταμένα πάρκα, με τους φράκτες και τις περιφράξεις τους, συρρικνώνουν το πεδίο δράσης της φυλής, η οποία δεν έχει πρόσβαση στους φυσικούς πόρους.

Αποτελεί, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας του τρόπου ζωής των φυλών και ο περιορισμός της άλογης και απύθμενης εκμετάλλευσης των ανθρώπων και της φύσης στον βωμό του κέρδους.


Πηγές:

surma people. Ανακτήθηκε από wikipedia.com

Οδοιπορικό στις φυλές Surma της Αιθιοπίας. Ανακτήθηκε από cnn.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;