Ημέρα της Γυναίκας: ο ΟΗΕ οραματίζεται μία ουτοπία στην οποία κυριαρχεί η φυλετική ισότητα

φυλετική ισότητα
Οι γυναίκες του ΟΗΕ οραματίστηκαν μια νέα χώρα, την Equiterra, στην οποία θα κυριαρχεί η ισότητα μεταξύ των φύλων, η κλιματική δικαιοσύνη και η κοινωνική ενσωμάτωση. Πηγή εικόνας: Ruby Taylor/UN Women

 

Η οργάνωση Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών (UN Women: οντότητα των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Χειραφέτηση των Γυναικών) σηματοδοτεί την αρχή του Μήνα Ιστορίας Γυναικών προσφέροντας ένα όραμα ενός νέου ουτοπικού κόσμου, στον οποίο κυριαρχεί η δικαιοσύνη και η πραγματική φυλετική ισότητα.

Ο κόσμος μας είναι ένα επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες. Τα θεμέλια της ισότητας, που θεωρητικά υπάρχουν στην κοινωνία μας, στηρίζονται σε έναν βούρκο από κινούμενη άμμο. Μία στις τρεις γυναίκες, στατιστικά, θα δεχτεί κατά τη διάρκεια της ζωής της, σωματική ή σεξουαλική επίθεση από άγνωστο ή φιλικό της πρόσωπο. Το 70% των γυναικών δέχονται κάποια μορφή βίας μέχρι και στο ίδιο τους το σπίτι.

Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν τη βία κατά των γυναικών ως “οποιαδήποτε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να προκαλέσει σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη και/ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων της απειλής για τέτοιες πράξεις, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτή λαμβάνει χώρα στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική ζωή”.

Πολλά από τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών δεν καταγγέλλονται ούτε γνωστοποιούνται. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια το κίνημα #metoo έχει καταφέρει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις επιθέσεις κατά των γυναικών, οι περισσότεροι ξεχνάνε πως μολονότι το #metoo έχει πετύχει στο να δώσει φωνή στις, έως τώρα, φοβισμένες ή ντροπιασμενες γυναίκες, δεν περιλαμβάνει τις υπόλοιπες μορφές βίας που δέχονται, και περιορίζεται κυρίως στις σεξουαλικές επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να έρθει κοντά στην υλοποίηση των υποσχέσεων που δόθηκαν από 193 χώρες, πριν από 25 χρόνια, στην τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες και κατά συνέπεια η οργάνωση “Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών” ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων. Ως απάντηση λοιπόν οραματίστηκαν την Equiterra.

 

Η Equiterra, η φανταστική χώρα που περιγράφει η οργάνωση, είναι ένα μέρος όπου όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες ανεξάρτητα από το φύλο τους. Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν με στερεότυπα που περιορίζουν τα όνειρα τους και οι κυβερνήσεις και εταιρείες εκπροσωπούνται από ενήλικες όλων των φύλων. Η φυλετική ισότητα είναι γεγονός, και όχι απλά ένας ανέφικτος στόχος, καθώς σαν έννοια είναι βαθιά ριζωμένη στις ζωές των πολιτών της.

Η Equiterra περιγράφεται ως μία περιοχή που χωρίζεται σε διάφορα τμήματα με διαφορετικές ονομασίες, κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα σύγχρονο πρόβλημα που δημιουργεί η ανισότητα στην κοινωνία μας. Έτσι μπορούμε να φανταστούμε πως θα φαινόταν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην αναπαραγωγή, η κλιματική δικαιοσύνη, η φυλετική ισότητα και άλλα φλέγοντα ζητήματα σε μία ουτοπία ίσων ευκαιριών.

Στην “Λεωφόρο Δίχως Βία” (Violence free alley) οι γυναίκες περπατούν το βράδυ με ασφάλεια, χωρίς φόβο. Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν μαθήματα αυτοάμυνας, να προσέχουν την αμφίεση τους, ούτε να σφίγγουν τα κλειδιά του σπιτιού τους στη γροθιά τους εν αναμονή μιας επικείμενης επίθεσης. Γιατί; Επειδή στην Equiterra το γυναικείο φύλο χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού.

Καθώς παγκοσμίως οι γυναίκες πληρώνονται κατά μέσο όρο έως και 22% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, στην Equiterra συναντάμε την “Οδό Ίσης Μισθοδοσίας” (Equal Pay Street): οι γυναίκες καθώς περπατούν στον δρόμο αυτόν για να πάνε στην δουλειά τους, δεν φοβούνται και ούτε νιώθουν πως αδικούνται μισθολογικά.

Η ουτοπία της φυλετικής ισότητας περιλαμβάνει επίσης ένα εκπαιδευτικό σύστημα με καθολική πρόσβαση στο σχολείο που δεν αφήνει κανέναν στην απ΄έξω, συγκριτικά με τις ισχύουσες σήμερα συνθήκες στις οποίες 10 εκατομμύρια αγόρια και 15 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως στερούνται καθημερινά το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση. Το ένα στα πέντε κορίτσια που αναγκάζεται σε γάμο πριν την ηλικία των 18 θα έχει επιτέλους την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, όποια και αν είναι αυτά: από το να γίνει επιστήμονας μέχρι και το να ακολουθήσει μία αθλητική καριέρα ως ποδοσφαιρίστρια Ίσως έτσι αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων που σήμερα ανέρχεται μόλις στο 30%.

Όλα τα φυλετικά στερεότυπα και οι πατριαρχικές ιδέες για την φυλετική ισότητα και τους ρόλους των φύλων αμφισβητούνται με ανοιχτό διάλογο στο “Εργοστάσιο Ανακύκλωσης της Τοξικής Αρρενωπότητας”. Για παράδειγμα, οι προσδοκίες πως οι άντρες και τα αγόρια δεν πρέπει να δείχνουν συναισθήματα γιατί φαίνονται μαλθακοί ή πως είναι από την φύση τους επιθετικοί, μετασχηματίζονται σε πιο υγιείς συμπεριφορές που σέβονται το δικαίωμα του κάθε ατόμου να ζει ως ο αληθινός του εαυτός με το πλήρες φάσμα των συναισθηματικών ικανοτήτων του. Πιθανόν κατά συνέπεια να αποφεύγονταν κάποιες από τις 800.000 αυτοκτονίες που γίνονται κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε έναν θάνατο ανά κάθε 40 δευτερόλεπτα, με το ποσοστό αυτοκτονίας των ανδρών να είναι κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών.

Η περιγραφή της Equiterra δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας των “Ηνωμένων Εθνών” για την φυλετική ισότητα, ως προετοιμασία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Οι “Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών” σημειώνουν πως “σήμερα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες -όπως και τα κορίτσια και τα αγόρια- σε όλο τον κόσμο υψώνουν τη φωνή τους υπέρ όλων αυτών που έχουν σιωπηθεί, στιγματιστεί και ντροπιαστεί ανά τα χρόνια λόγω της φυλετικής ανισότητας. Πολλοί προέρχονται από τη νέα γενιά και αναζητούν να επαναπροσδιορίσουν την κοινωνία, την οικονομία και τα πολιτικά καθεστώτα, ώστε να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να επιτύχουν την ισότητα μεταξύ των φύλων, σχεδιάζοντας έτσι ένα νέο μέλλον στο οποίο όλοι μοιράζονται το δικαίωμα στην ελεύθερη, δίχως στερεότυπα και πατριαρχικές αντιλήψεις, ύπαρξη”.

Η πλήρης περιγραφή της ουτοπίας έχει δημοσιευτεί στο “Medium” και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

United Nations “Declaration on the elimination of violence against women” Article 1 New York : UN, 1993. https://www.ohchr.org/en/professionalinterest/pages/violenceagainstwomen.aspx

Conley Julia :”UN Women Imagines ‘Equiterra,’  A New Utopian World Where Gender Equality Reigns” 05/03/20 Common Dreams , https://www.commondreams.org/news/2020/03/05/un-women-imagines-equiterra-new-utopian-world-where-gender-equality-reigns 

UN Women “Welcome to Equiterra, where gender equality is real”  03/03/20 Medium, https://medium.com/@UNDP/womens-rights-are-human-rights-49586607b3ac

UN Development Programme “Women’s rights are human rights” 07/12/18 Medium https://medium.com/@UNDP/womens-rights-are-human-rights-49586607b3ac

Deborah J. Vagins “The simple truth about the gender payment gap” https://www.aauw.org/research/the-simple-truth-about-the-gender-pay-gap/ 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνια Μισούνοφ

πολιτική επιστήμονας (δεν πήρα voucher), επίδοξη φωτογράφος και επαγγελματίας χομπίστρια

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;