Φτώχεια, φτώχεια, φτώχεια…

SHARE

φτώχειαΩς γνωστόν, ο Αριστοτέλης είχε πλάσει μια ιδεώδη πολιτεία της οποίας το σχέδιο ήθελε να εφαρμόσει και στα πλαίσια του πραγματικού συνόλου ανθρώπων. Θεωρούσε πως σκοπός της πολιτείας αυτής θα έπρεπε να είναι η ευημερία. Ευημερία θα μπορούσε να επέλθει μόνο με τη διασφάλιση πόρων από τους ανθρώπους ώστε να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες. Κι αν δεν είναι επαρκείς αυτοί οι πόροι;

Επειδή η ιδεώδης πολιτεία του Αριστοτέλη αποτέλεσε θεωρητικό θεμέλιο για τη μεταγενέστερη οργάνωση των ανθρώπων, μπορούμε να πούμε ότι προσιδιάζει στη δική μας κοινωνία. Έτσι, κι η δική μας η κοινωνία ως όλον αποσκοπεί στην ανεύρεση πόρων προκειμένου να καλυφθεί κάθε ανάγκη του ατόμου που ζει, ενεργοποιείται και αποτελεί μέρος της κοινωνίας αυτής.

Πάντως, λόγω της έντονης πολυπλοκότητας της κοινωνικής μας οργάνωσης την οποία αναγκαζόμαστε εκ των συνθηκών να υποστούμε ενδέχεται να προκύψει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη σε επάρκεια πόρων για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Η έλλειψη αυτή-για να απαντήσουμε και στο ερώτημα που τέθηκε στον πρόλογο- ονομάζεται φτώχεια. Με οικονομικούς όρους μπορεί να είναι είτε σχετική είτε απόλυτη. Όπως και να έχει επιστημονικά, η φτώχεια είναι μια και δεν αλλάζει. Ή μήπως αλλάζει; Ιδού το ερώτημα.

φτώχεια

Πιο συγκεκριμένα, τη φτώχεια την συναντά συχνότατα κανείς ως αδιάβλητο φαινόμενο-μάστιγα στην κοινωνία του σήμερα. Για κάποιους συνανθρώπους μας αποτελεί μια αδέσποτη σφαίρα που διαπερνά ξυστά από τη ζωή τους. Για άλλους πάλι δεν είναι παρά μια βολή τελειωτική και καθοριστική της ζωής τους. Και ναι! Χάνονται ζωές εξαιτίας της φτώχειας. Πόσοι γύρω μας πεθαίνουν από την πείνα; Πόσοι πεθαίνουν υπό συνθήκες μη ανεκτές από τον μέσο άνθρωπο; Πόσοι είναι αυτοί που φτάνουν στο ακραίο σημείο να αυτοκτονήσουν επειδή έχουν οικονομικές εκκρεμότητες που δεν μπορούν να καλύψουν; Όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα σημάδια που μας αποδεικνύουν και μας επισημαίνουν ότι η φτώχεια μαστίζει την κοινωνία μας. Και δεν είναι μόνον αυτό. Αύριο μεθαύριο ίσως και να χτυπήσει την πόρτα μας σαν απρόσκλητος επισκέπτης!

Advertisement

Παράλληλα, στον μέσο σώφρονα άνθρωπο γίνεται φανερή και μια άλλη μορφή φτώχειας. Γίνεται λόγος για μια φτώχεια που μεταφράζεται σε ανθρώπινη νοητική ένδεια. Αυτή η ένδεια χτυπάει την πόρτα σε ανθρώπους εγωιστές που νομίζουν πως τα έχουν όλα επειδή ζουν με γεμάτες τσέπες. Τους λείπουν όμως δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η λογική να ανοίξουν τα μάτια τους και να κοιτάξουν πώς έχει καταντήσει πια η κοινωνία στην οποία είναι οι ίδιοι κομμάτια χρήσιμα. Το άλλο που τους λείπει είναι η ανθρωπιά. Αυτό το στοιχείο ίσως να λείπει κι από εμάς. Πότε βοηθήσαμε έναν άπορο, έναν άστεγο ή έναν ζητιάνο στον δρόμο τελευταία φορά; Πότε στηρίξαμε κάποιον που επιζητούσε στήριξη και είχε πραγματική ανάγκη για ανθρώπινη βοήθεια; Η μνήμη μας μάς απατά μάλλον.

φτώχεια

Είμαστε πιο φτωχοί κι από φτωχοί εμείς οι άνθρωποι τελικά. Ο κατ’ ευφημισμόν πλούτος που απορρέει από τα χρήματα άλλοτε μας θολώνει το μυαλό κι άλλοτε μας τυφλώνει εντελώς. Κρίνουμε, ζούμε, συμπεριφερόμαστε όπως η τσέπη μας προστάζει. Αφέντης μας είναι το χρήμα κι αυτός είναι που υπηρετούμε. Τον συνάνθρωπο τον παραμερίζουμε λες και δεν ανήκει όπου κι εμείς. Ξεχνάμε να ζήσουμε στην κοινωνία που πλάστηκε για εμάς. Παύουμε να προσφέρουμε επειδή νομίζουμε πως είμαστε καλυμμένοι και ασφαλείς. Αγνοούμε όμως τον χειρότερο εχθρό από τον οποίο ποτέ δεν θα κρατήσουμε άμυνα ή αντιστάσεις. Ο εχθρός αυτός είναι ο φτωχός μας ο εαυτός που γεννήθηκε γυμνός και <<χωρίς πλούτη>> και θα πεθάνει ομοίως γυμνός, φτωχός κι άμοιρος!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG