Το φαινόμενο της ταμπελοποίησης των συνανθρώπων μας

SHARE

Το άτομο διαθέτει ορισμένους μηχανισμούς με τους οποίους αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και προσλαμβάνει τα μηνύματα που απορρέουν από το περιβάλλον του ή προκαλούνται από αυτό. Γίνεται λόγος  για τις αισθήσεις, όπως η όραση, η ακοή… Οι αισθήσεις αυτές φθείρονται κι αμβλύνονται κατά τρόπο ανάλογο, σε σχέση με την  ανθρώπινη φυσική-σωματική αδυναμία του ανθρώπου.

Κάθε άτομο, όμως, διαθέτει κι άλλους ενδότερους λειτουργικούς μηχανισμούς με τους οποίους αντιλαμβάνεται και κατανοεί τα ερεθίσματα που δέχεται από τη φύση ή από οτιδήποτε ανήκει σε αυτήν. Πρόκειται για τα αισθήματα ως απόρροια νοητικών παλμώσεων σαν αντίδραση του εκάστοτε φυσικού γίγνεσθαι. Άλλωστε, κάθε τι στη φύση επιδέχεται μια αντίδραση σε κάθε δράση κι ενέργεια.

Σε αντίθεση με τις αισθήσεις, τα αισθήματα ο άνθρωπος δεν τα κατέχει ως έμφυτα γνωρίσματά του. Κατέχει βέβαια μέσα του την προδιάθεση για την ενεργοποίηση αυτών. Υπάρχουν, όπως είναι λογικό, πολλαπλοί παράγοντες που συντελούν στην ενεργοποίηση του αισθήματος και της νόησης. Τα δύο αυτά άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε συμβαδίζουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αλληλοεξαρτώμενα.

Ο βασικότερος παράγοντας, λοιπόν, για την ενεργοποίηση και την εξέλιξη των εσωτερικών αυτών γνωρισμάτων  είναι το οικογενειακό περιβάλλον, και η ανατροφή που παρέχεται απ’ αυτό στο άτομο, και το κοινωνικό περιβάλλον γενικότερα. Όλοι μας καταλαβαίνουμε, από τις μικρότερες ηλικίες, τι είναι σωστό και τι λάθος. Όταν κάναμε κάτι λάθος σαν παιδιά, ερχόταν…η τιμωρία! Έτσι, σιγά σιγά για κάθε παιδί διαμορφώνεται μια άποψη για διάφορες καταστάσεις. Τα εξωτερικά ερεθίσματα περνούν από το ιδεολογικό φιλτράρισμα τη οικογένειας.

Το φιλτράρισμα αυτό δεν σημαίνει ότι ωθεί το παιδί στο σωστό. Κι αυτό είναι πασιφανές, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο υποκειμενικά μπορεί  να δει οιοδήποτε άτομο ως μέλος της οικογένειας την πραγματικότητα. Αν έτσι κάποιος γονέας έχει λάθος αντίληψη για το περιβάλλον και συγκεκριμένα για την κοινωνία, πολύ πιθανό είναι να μεταδώσει και στο παιδί του τις ίδιες λάθος απόψεις. Αυτό, βέβαια, δεν είναι απόλυτο καθώς ενίοτε επαφίεται στις προσωπικές επιλογές του παιδιού σχετικά με τους πεποιθησιακούς δρόμους που θα ακολουθήσει.

Advertisement

Και κάπου εδώ ταιριάζει το ακόλουθο ερώτημα…

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί ή οποιοσδήποτε άλλος δέχεται και υιοθετεί τις λαθεμένες απόψεις των γονέων του; Το τι είναι σωστό ή λάθος είναι σχετικό και κατά πλέον των περιπτώσεων μπορεί να κριθεί υποκειμενικά. Οι συνέπειες όμως των λαθεμένων απόψεων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν αντικειμενικά φανερές. Τότε το λάθος είναι αυτό που συγκεκριμενοποιείται. Αυτά όμως είναι μόνο θεωρίες.

Ειδικότερα, μια λάθος άποψη που μπορεί να ενστερνιστεί ένα παιδί και που να αφορά το εξω-οικογενειακό του περιβάλλον μπορεί να θίγει και να υποβαθμίζει τρίτους ως μέλη του περιβάλλοντος αυτού. Και κάπως έτσι μπαίνουν και οι ταμπέλες στους ανθρώπους. Κάπως έτσι οι άνθρωποι διαιρούνται σε καλούς και κακούς, σε έξυπνους και μη, σε όμορφους και άσχημους, σε χρήσιμους και άχρηστους, σε σημαντικούς και ασήμαντους, σε πλούσιους και φτωχούς, σε μεγάλους και σε μικρούς, σε μαύρους και λευκούς, σε ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους. Όλες αυτές αυτές οι κατηγορίες διευρύνονται και ανάμεσά τους τοποθετούνται και δημιουργούνται νέες έναντι των παλιών. Όλοι μας ανήκουμε σε περισσότερες από μια εκ των παραπάνω κατηγοριών ανθρώπων. Όλοι μας φέρουμε κάποια ταμπέλα συνακολούθως. Κάθε μια εξ αυτών την τοποθετεί, κατά πρωτεύοντα ρόλο, η ίδια η οικογένεια.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Αιωρούνται διαρκώς σμήνη χαρακτηρισμών προς τους πάντες. Όλοι χαρακτηρίζουμε όλους και τους φερόμαστε ανάλογα. Δεν είναι, όμως, ανάλογη η κακία ή η υποτίμηση ή ο ρατσισμός, στον οποίο προβαίνουμε κατά των συνανθρώπων μας, με το ποιόν όσων θίγουμε και προσβάλλουμε καθημερινά. Τα τελευταία εκφράζονται διά των εκάστοτε ταμπελών.ταμπέλες

Κάθε συνάνθρωπός σου είναι και ό,τι εσύ έχεις τοποθετήσει στην ταμπέλα που του έχεις προσδώσει. Αλλά έχεις βάλει και σε εσένα κάποια ταμπέλα. Σίγουρα! Πιθανώς να την έχεις προσδέσει με το είναι σου. Σκέφτηκες αν η ταμπέλα σου είναι σωστή; Σκέφτηκες ποια άλλη ταμπέλα θα σου ταίριαζε; Σκέφτηκες αν πράττεις τελικά το ορθό βάζοντας ταμπέλες σε ανθρώπους; Σκέφτηκες τι είναι άνθρωπος πρώτα από όλα; Σκέψου! Τις απαντήσεις τις έχεις μπροστά σου. Μην τις αγνοείς! Όταν συνειδητοποιήσεις το σωστό, θα συνειδητοποιήσεις κι ότι δεν χωρούν ταμπέλες στους ανθρώπους. Ούτε εσύ ο ίδιος δεν αξίζεις κάποια ταμπέλα, ακόμη κι αν αυτήν την έβαλες εσύ και την στόλισες με τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG