Fake news και διαδικτυακός κανιβαλισμός, αυτή η μάστιγα

SHARE

fake news

Σωτήριο έτος 2018 : εποχή της Πληροφορίας,τ ων social media και του internet. Το διαδίκτυο ελληνιστί, μας έχει λύσει τα χέρια όσον αφορά την επικοινωνία από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, καθώς και στον ταχύτατο διαμοιρασμό ενός γιγαντιαίου όγκου πληροφοριών και ειδήσεων. Που είναι το κακό θα αναρωτηθεί κανείς; Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στην εξίσωση τα fake news ή αλλιώς οι ψευδείς ειδήσεις. Από φωτογραφίες και ειδήσεις που βλέπεις στα προφίλ των φίλων σου στο Facebook μέχρι αναρτήσεις σε διάφορα διαδικτυακά ειδησεογραφικά sites και από tweets πολιτικών προσώπων μέχρι δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών καναλιών. Αλλά τι είναι ακριβώς τα fake news;

Ορισμός και παραδείγματα

Ως fake news χαρακτηρίζονται κυρίως είτε εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες ειδήσεις είτε ειδήσεις που έχουν κάποια δόση αλήθειας αλλά τα γεγονότα που παρουσιάζουν είναι επιλεκτικά και όχι συνολικά καθώς και ανακυκλώσιμες ειδήσεις όπου παλαιότερα γεγονότα παρουσιάζονται ως καινούρια. Μπορεί ο όρος fake news να πήρε μεγάλη δημοσιότητα λόγω του Ντόναλντ Τραμπ που τον χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να τον χρησιμοποιεί ως ένα μέσο άμυνας σε συνεντεύξεις ή ομιλίες, αλλά τα fake news έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Δύναται να περιλαμβάνουν ψεύτικες έρευνες,”πειραγμένες” φωτογραφίες και ειδήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά δημιουργούνται για να στοχεύσουν συγκεκριμένα target group με αποτέλεσμα την αγανάκτηση ή την έκπληξη πολλών καθώς και την άδικη στοχοποίηση και το διαδικτυακό λιντσάρισμα συγκεκριμένων ατόμων. Σε αυτόν τον κύκλο πολλοί πέφτουν θύματα και μοιράζονται τα παραπάνω με φίλους και γνωστούς και με αυτόν τον τρόπο ο στόχος των ιθυνόντων επιτυγχάνεται.

Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων λοιπόν τα ηνία έχει πάρει ο διαδικτυακός κανιβαλισμός. Είναι πολύ εύκολη η στοχοποίηση ατόμων, η συκοφάντηση και δολοφονία προσωπικοτήτων και όλα αυτά με ένα απλό σχόλιο είτε επώνυμα είτε μέσω ψεύτικων προφίλ. Κάλλιστα η αφορμή των παραπάνω μπορεί να προέρχεται από fake news που προωθούνται με αυτόν τον απώτερο σκοπό: την διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας με στόχο την κινητοποίηση και συγκίνηση των ιντερνετικών μαζών που συχνά έχουν άσχημα αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσουν και σε βίαιες ακρότητες.

Advertisement

fake news

Αντιμετώπιση fake news

Η αντιμετώπιση των fake news μπορεί να φαίνεται σε κάποιους εύκολη αλλά μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα ζόρικη. Ένας τρόπος εντοπισμού των fake news είναι η αξιοπιστία του site από το οποίο προέρχεται και οι πηγές προέλευσης της είδησης. Ακόμη,προσοχή στον συγγραφέα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της εκάστοτε είδησης καθώς και στην κατάληξη της ιστοσελίδας (π.χ η κατάληξη .com είναι πιο αξιόπιστη από την .com.co). Για να εξακριβώσετε εάν η είδηση είναι όντως αληθινή μπορείτε να την διασταυρώσετε με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο και να δείτε εάν υπάρχουν κι άλλες σελίδες που την έχουν δημοσιεύσει ελέγχοντας σαφώς και το ποιόν των σελίδων αυτών. Επίσης υπάρχουν και διάφορα site που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο,για να καταρρίπτουν διάφορες ειδήσεις που είναι fake news, όπου δημοσιεύονται και οι λόγοι για τους οποίους μια είδηση είναι fake news.

https://www.youtube.com/watch?v=y7eCB2F89K8

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Γιώργος Ταυρίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.Με ενδιαφέρουν κυρίως η πολιτική και η ιστορία.Αγαπώ τις τηλεοπτικές σειρές,τον κινηματογράφο και σχεδόν όλα τα είδη μουσικής. Do or do not,there is no try!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG