Εθελοντική εργασία στο εξωτερικό: Βρες το πρόγραμμα που σου ταιριάζει

Εθελοντική εργασία
Πηγή εικόνας: facebook.com

Η εθελοντική εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνεκτικά στοιχεία του κοινωνικού ιστού. Σε εθνικό επίπεδο, ο εθελοντισμός ενισχύει την κοινωνική συνείδηση και ωθεί τον άνθρωπο έξω από το ασφυκτικά στενό «εγώ» του, εντάσσοντάς τον στο «εμείς» και καθιστώντας τον ενεργό μέλος της κοινωνίας. Η εθελοντική εργασία δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως «φιλανθρωπία», αλλά ως πραγμάτωση της επιθυμίας ενός Ανθρώπου να συνδράμει το έργο της Πολιτείας, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ανεπαρκές, καλύπτοντας με τις δικές του δυνάμεις και ικανότητες τα όποια κενά και βοηθώντας έμπρακτα τους συνανθρώπους του.

 

Εθελοντική εργασία
Πηγή εικόνας: GoAbroad.com

 

Ο εθελοντισμός, ωστόσο, δεν γνωρίζει σύνορα. Υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε άνθρωπος, και ιδιαίτερα οι νέοι, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να εργαστούν εθελοντικά, για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποκτώντας, έτσι, μια εμπειρία που θα αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο που τους περιβάλλει. Ο καθένας μπορεί να συνδυάσει, έτσι, την ηθική ικανοποίηση της εθελοντικής εργασίας με την παραμονή σε μια ξένη χώρα και να γνωρίσει με τον πλέον βιωματικό τρόπο τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής ανθρώπων διαφορετικών και τόσο όμοιων, συνάμα, με τον ίδιο. Κι όλα αυτά με ασφάλεια και ελάχιστα έξοδα. Φυσικά, τα προγράμματα εθελοντισμού στο εξωτερικό ποικίλλουν, ανάλογα με την εκπαίδευση και τις ικανότητες του υποψήφιου εθελοντή. Υπάρχουν, όμως, και προγράμματα που θέτουν ως μοναδική προϋπόθεση τη διάθεση για προσφορά και ανάληψη δράσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1.AIESEC: Global Volunteer

 

 

Εθελοντική εργασία
Πηγή εικόνας: aiesec.com

 

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός νεανικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1956 και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 70.000 ενεργά μέλη παγκοσμίως, έχοντας παρουσία σε 128 χώρες σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στην  Ελλάδα σε 9 πανεπιστήμια. Διοικείται και απευθύνεται σε νέους από 18 έως 30 ετών. Η AIESEC παρέχει εμπειρίες στους νέους, μέσω των προγραμμάτων της, να αλλάξουν το αύριο. Προσφέρει αμειβόμενα προγράμματα πρακτικής άσκησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και, κυρίως, προγράμματα εθελοντικής εργασίας, στο εξωτερικό.

 

Εθελοντική εργασία
Πηγή εικόνας: aiesec.com

 

Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα Global Volunteer, η AIESEC δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες 18-30 ετών να πραγματοποιήσουν εθελοντική εργασία πάνω σε projects που έχουν αντίκτυπο σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης, η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη διάρκεια 6 με 8 εβδομάδων, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τοπικούς φορείς, να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ανθρώπων εκεί, ώστε να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για αυτούς και την κοινωνία τους. Κάθε πρόγραμμα της AIESEC είναι συνδεδεμένο με έναν στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ενώ συνεργάζεται με χώρες όπως  η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ρουμανία, αλλά και η Ιταλία, η Φινλανδία κ.α. Μέσα από ένα πρόγραμμα της AIESEC, ο νέος μπορεί, καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό που καλύπτει μόνο τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής του, να ζήσει μια αξέχαστη διαπολιτισμική εθελοντική εμπειρία στο εξωτερικό και να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της οργάνωσης: https://aiesec.gr/global-volunteer/


2.ΕΛΙΞ: Προγράμματα εθελοντικής δράσης

 

Πηγή εικόνας: elix.org.gr

 

Από την ίδρυση της οργάνωσης το 1987 και μέχρι σήμερα, η ΕΛΙΞ έχει υλοποιήσει πλήθος εθελοντικών δράσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ συγχρόνως έχει υποστηρίξει την αποστολή χιλιάδων εθελοντών από την Ελλάδα σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό.

Η εθελοντική αυτή εργασία περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα στο οποίο οι έφηβοι, νέοι, νέες αλλά και μεγαλύτεροι από όλο των κόσμο ζουν και εργάζονται μαζί για μια περίοδο δύο έως τριών εβδομάδων, σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει σχέση με την οργανωτική υποστήριξη ενός φεστιβάλ, μια δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη πολιτιστικής κληρονομιάς ή ένα πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών.

Περιζήτητα είναι, ιδίως, τα θερινά προγράμματα (Workcamps) της ΕΛΙΞ στο εξωτερικό, σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τα κοινωνικά προγράμματα που διεξάγονται σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα της οργάνωσης:

https://www.elix.org.gr


3.ActionAid Hellas – Εθελοντική Εργασία έκτος ΕΕ

 

Πηγή εικόνας: socialpolicy.gr

 

Το πρόγραμμα EUAidVolunteers, δίνει τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων εθελοντών να υποστηρίξουν, με τις δεξιότητές τους, τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών στην ενδυνάμωσή τους, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από κάποια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή ή να αξιοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους φυσικούς τους πόρους.

Ως EU Aid εθελοντής, εκτός από τη διεύρυνση της επαγγελματικής σου εμπειρίας, θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, σχεδιασμένα βάσει των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών. Με τις δεξιότητές σου, θα συνεισφέρεις άμεσα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και θα γνωρίσεις την καθημερινότητα τους. Ακόμη, θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε εκπαιδεύσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εκτιμήσεις τόσο τις δυνατότητές σου όσο και τα δικά σου πεδία προς βελτίωση.

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες:

http://www.actionaid.gr/ethelontismos/eu-aid-volunteers/

https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en


4.Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία

 

Πηγή εικόνας: europedirect.cut.ac.cy

 

Ακόμα ένας τρόπος να βρει κανείς το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό που του ταιριάζει είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας. Στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από μια βάση δεδομένων για τον εθελοντισμό, μπορεί να βρει πληθώρα προγραμμάτων από διάφορους φορείς και να επιλέξει αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στις προσδοκίες του. Στη σελίδα μπορεί, ακόμη, να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα πρακτικής φύσεως και συμβουλές σχετικά με την εθελοντική δράση στο εξωτερικό, για τον καλύτερο προσανατολισμό του.

Πληροφορίες εδώ:

https://www.google.com/amp/s/europa.eu/youreurope/citizens/education/volunteering/find/indexamp_el.htm

https://europa.eu/youreurope/citizens/education/volunteering/find/faq/index_el.htm


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ολυμπία Γαϊτανίδη

Γεννημένη το 2000 στη Λάρισα, με καταγωγή από Βέροια. Φοιτώ στο πρώτο έτος στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με το διάβασμα, τη ζωγραφική, τον εθελοντισμό και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και κυρίως την εκπαίδευση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;