Επίσκεψη Μακρόν: Τα σχόλια και η ουσία

 

επίσκεψη μακρόν

Κάπου εκεί στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε  την εμφάνιση της στην Αθήνα  έκανε η γαλλική φινέτσα της Μπριζίτ Τρονιέ και ο αέρας ανανέωσης που επιζητά να φέρει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρώπη των λαών και των πολλαπλών ταχυτήτων με διάθεση –κατά τα λεγόμενα του- εκδημοκρατισμού ως αντίβαρο στον ευρωσκεπτικισμό, τιμωρητισμό και την σκληρή λιτότητα που παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως μονόδρομος για την πειθαρχία και την τάξη στην γηραιά ήπειρο ή τουλάχιστον σ’ ένα μεγάλο τμήμα της. Το ζήτημα είναι πως η νέα πολιτική φυσιογνωμία που κατοικεί στα Ηλύσια Πεδία και διεκδικεί κυρίαρχο ρόλο ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων δίπλα και όχι πίσω από την άτρωτη και ανθεκτική όπως φαίνεται καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επισκιάστηκε στο πλαίσιο της επισκέψεως του στην Ελληνική πρωτεύουσα μαζί με ομοεθνείς επιχειρηματίες και επενδυτές από την γυναίκα  που επέλεξε να έχει πλάι του στην ζωή η οποία αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην αρθρογραφία των ελληνικών και ξένων έντυπων και ειδησεογραφικών sites.

Άρθρα τιτλοφορούμενα «Ποια είναι η σωστή διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι;» ή αναφορές για την διαφορά ηλικίας όπως και όταν ο Μακρόν ανήλθε στην εξουσία και έγινε γνωστή η σύζυγος του είδαν το φως της δημοσιότητας. Το περιεχόμενο των ερωτήσεων που δέχθηκε η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας επικεντρωνόταν στα κλισέ γυναικεία ζητήματα για ψώνια και αγορές στην Ερμού όπου και βρέθηκε το ζεύγος το μεσημέρι της Παρασκευής. Ποικίλα σχόλια δέχθηκε και η σύντροφος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα τόσο για τις στιλιστικές εμφανίσεις της όσο και για την απροθυμία της να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ της επισκέψεως του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Δυο ζητήματα αναδύονται από τα παραπάνω.

επίσκεψη μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει σχετίζεται με την θέση που έχουμε επιλέξει να δίνουμε στο γυναικείο φύλο στα πλαίσια ακόμη και των σημερινών κοινωνιών. Ειδικότερα, η έμφαση δίνεται στην εμφάνιση, την περιποίηση, στο φαίνεσθαι με άλλα λόγια. Το είναι μιας γυναίκας με πορεία, άποψη και θέση δεν έχει σειρά προτεραιότητας στα δελτία των 8 ή στις εκπομπές που υπηρετούν επάξια στο infotainment βάζοντας στο κάδρο του δηλώσεις υπουργών, κοινωνικά ζητήματα δοσμένα με δακρύβρεκτο τρόπο και μπόλικο κίτρινο τύπο. Επενδύουν στην καλλιέργεια της περιέργειας και σου δημιουργούν την ανάγκη διείσδυσης μέσω της κλειδαρότρυπας στην προσωπική ακόμη και σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου αναγνωρίσιμου μεν ανθρώπου με ιδιωτική ζωή δε. Μισογυνισμός και μικροαστισμός βαθύς που καταδεικνύουν με την όποια μικρή αφορμή πόσο ασυνήθιστη και μη-κανονική πρέπει να θεωρείται η διαφορετικότητα σε κάθε επίπεδο, πως τα στερεότυπα αιώνων οφείλουν να καταπιούν την επιθυμία που σου γεννάται για ένα δρόμο μακριά από τον ετεροκαθορισμό και τον συμβιβασμό που σου προτείνουν. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως η γυναίκα ούτε όμως και ο άνδρας δεν πλάστηκαν για να υπακούν σε  κλισέ. Οι ρόλοι που θέλουν να σου δώσουν είναι δανεικοί, ξένοι, κούφιοι. Η διαφορετική νοηματοδότηση της ζωής δεν λέει να ξεκολλήσει τα μυαλά μας από αναχρονιστικές και παρωχημένες αντιλήψεις. Το παρόν βρίσκεται και στο παρελθόν όχι όμως μόνο εκεί.

Στο μεταξύ αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα που αναδύεται  ο Μακρόν επιδίωξε να θέσει τα θεμέλια για την Ευρώπη που οραματίζεται με το βλέμμα στις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές υπό το φως της Ακρόπολης και τον έντονο συμβολισμό την Πνύκας σε μια ομιλία που έχει τις προοπτικές για να καταγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο. Για το ιστορικό προσκήνιο και την επίδραση της στην Ευρωπαϊκή ιστορία που μοιάζει να έχει γεμίσει αρκετές σελίδες το τελευταίο διάστημα  το μέλλον θα το καθορίσει. Μικρότερη αισθητά όμως η σημασία που δόθηκε στην ουσία και την σκοπιμότητα της επισκέψεως του αλλά και διεργασιών που θα ενεργοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ των Γερμανίας και Γαλλίας καθώς και το εσωτερικό της Γαλλίας στο μέτωπο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, των οικονομικών μεγεθών και των αντιφάσεων που υποπίπτει ο Γάλλος πρόεδρος. Αντισυμβατικός πρώην τραπεζίτης; Εισηγητής εκδημοκρατισμού ή περισσότερου ελέγχου στα κράτη της ενωμένης Ευρώπης μέσω ενός ευρωπαϊκού Δ.Ν.Τ;

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κώτσια

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Μεγάλη μου αδυναμία η δημοσιογραφία.! Αγαπώ την μουσική (τρέλα για τις τρύπες), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, την ιστορία!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;