Athens
17°
mist
Υγρασία: 100%
Άνεμος: 2m/s ΝΔ
Ανώτερη 17 • Κατώτερη 16
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Η επιλογή του πρέπει για την αισιοδοξία του θέλω

Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο. Ο αισιόδοξος περιμένει τον άνεμο ν’ αλλάξει. Και ο ρεαλιστής ρυθμίζει τα πανιά. Κι όλα αυτά κατά τον Αμερικανό συγγραφέα William Arthur Ward, ο οποίος έχει αφιερωθεί καθ΄όλον στην αυτοβοήθεια και στην αυτοβελτίωση του ατόμου. Έτσι κι εμείς θα πρέπει -και το οφείλουμε στον ίδιο μας τον εαυτό- να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι η αισιοδοξία και να την κυνηγήσουμε.

αισιοδοξία

Ας θίξουμε το ζήτημα της αισιοδοξίας με μια προσέγγιση εκ του αντιθέτου. Τι είναι η απαισιοδοξία; Γιατί αυτή διακατέχει και κυβερνά πλήθη και στρατιές ολόκληρες ανθρώπων; Απαισιοδοξία είναι η τάση του ανθρώπου να βλέπει σε κάθε πράγμα ή κατάσταση την αρνητική μόνο πλευρά. Η απαισιοδοξία σε κάθε τέτοια περίπτωση συνοδεύεται κι από ένα βαθύ και βαρύ αίσθημα ματαιοπονίας. Η ματαιοπονία αυτή κωλύει τόσο το άτομο στο να λάβει πρωτοβουλίες και να ενεργήσει όσο και τη σκέψη στο να ξεθολώσει από την καθημερινή μάστιγα της ρουτίνας και της αδράνειας. Με λίγα λόγια, το άτομο δεν αδρανοποιείται απλώς. Αποχαυνώνεται κιόλας.

Οδηγούμενος κάποιος στην αδράνεια του νου διά της επικουρίας της απαισιοδοξίας, οδηγείται και στην πρακτική αδράνεια. Πρακτική αδράνεια σημαίνει αποχή από τα πρέπει της εποχής κι από την εκπλήρωση θεμελιωδών ατομικών καθηκόντων ή υποχρεώσεων. Άρα, σημαίνει αποχή εκ του ζειν. Κάτι τέτοιο μόνο μια συνισταμένη της αποτυχίας και των λάθος επιλογών θα μπορούσε να είναι. Το αποτέλεσμα, βέβαια, μπορεί να είναι σειρά λαθεμένων επιλογών. Άλλωστε -όπως θεωρούσε κι ο Όσκαρ Ουάιλντ- απαισιόδοξος είναι κάποιος που, όταν έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κακά, διαλέγει και τα δύο. Εν προκειμένω, ο απαισιόδοξος επιλέγει και την αδράνεια και τη λαθεμένη στροφή προς το μη πράττειν τα πρέποντα.

Η απαισιοδοξία στις επιλογές του ατόμου υποσκάπτει και τα δρώμενα στην κοινωνική μας πραγματικότητα. Κι αυτό διότι το άτομο αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Έτσι αν κάτι πάει στραβά, η κοινωνική υποδομή καταρρέει. Και θα’ρθει, σε αυτό το σημείο, ο ρεαλιστής λέγοντας πως ακολουθώντας την εν λόγω λογική μπορούμε να κρίνουμε ότι το κοινωνικό σύνολο έχει ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της περιρρέουσας απαισιοδοξίας που πραγματικά επικαλύπτει τη ζωή μας κι εμάς τους ίδιους. Στον ρεαλιστή, θα απαντούσαμε πως όντως το κοινωνικό σύνολο έχει πληγεί κατ’ αυτόν τον λογικό τρόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός του ότι εντείνεται -κακά τα ψέματα- η απαισιοδοξία ως ένα…πανανθρώπινο κοινωνικό πρόβλημα. Όποιος επιθυμεί, ας το αποκαλέσει προβληματικό φαινόμενο που χρειάζεται μια de profundis διερεύνηση κι ενδότερη επίλυση των επίσης προβληματικών παραγόντων της ύπαρξής του.

Και θα έρθει ο αισιόδοξος και θα ρωτήσει το εξής. Και τι να κάνουμε γι’αυτό; Κι όλοι εμείς οι αισιόδοξοι θα ανταποκριθούμε με την ακόλουθη απάντηση. Μα, φυσικά, θα βοηθήσουμε με την πνευματική μας ενεργοποίηση. Αν την πετύχουμε, θα πηγάζει διαχρονικά από τα σάπια κι απαισιόδοξα ως τώρα  έγκατα της καμμένης μας εκ των καιρών ψυχής κάθε αισιοδοξία. Ακόμη κι η λογική το επιβάλλει, θα έλεγε ο ρεαλιστής από την άλλη κρυφακούγοντας. Σαν τον ρεαλιστή οφείλουμε να ζούμε κι εμείς. Να κρυφακούμε ή να κρυφοκοιτάμε από την σκουριασμένη κλειδαρότρυπα της ζωής για κάθε ίχνος ή δείγμα  αισιοδοξίας. Αυτή θα είναι η σωστότερη επιλογή. Άλλωστε, η αισιοδοξία είναι θέμα επιλογής και κυρίως θέμα θέλησης! Ας την θελήσουμε συλλογικά κι ενεργητικά φέρνοντας την άνοιξη στη ζωή μας!

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας
Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG