Η Ελλάδα σε μια εποχή κρίσης…επιλογών!

SHARE

κρίση επιλογών

Η Ελλάδα ή Ελλάς, επίσημα γνωστή ως Ελληνική Δημοκρατία, είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Αλβανία, στα βόρεια με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία. Έχει ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, δυτικά από το Ιόνιο και νότια από το Λιβυκό. Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές και πλήθος όμορφων και γραφικών νησιών που προσελκύουν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερους τουρίστες.

Μέσα στα βάθη της ιστορίας αλληλεπίδρασε πολιτισμικά με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τους Ολυμπιακούς αγώνες, το δράμα, την τραγωδία, την κωμωδία. Κι άλλα πολλά έχει γεννήσει η μητέρα Ελλάδα.

Η σπουδαιότητα, όμως, έγκειται αλλού. Έγκειται στους ανθρώπους της. Και το να είσαι Έλληνας είναι τύχη, όχι λόγω καταγωγής ή εθνικότητας αλλά γέννησης, εγκατάστασης και διαβίωσης σε μια χώρα που πέρα από μητέρα είναι και δασκάλα. Η Ελλάδα μαθαίνει στα παιδιά της. Μαθαίνει να αγαπούν κάθε τι που ανήκει σε αυτή, κάθε τι που συνδέεται μ’ αυτή. Μαθαίνει στα παιδιά της να αγαπάνε ό,τι κατέχουν εκτιμώντας το και διασφαλίζοντάς το. Μαθαίνει επίσης στα παιδιά της πως πρέπει να μοιράζεται ο καθένας με τον διπλανό του γιατί ακόμη και η ίδια έχει υπόσταση χάρη στο μοίρασμά της. Κι αυτό ισχύει μέχρι και στη δομή της από άποψη γεωγραφικότητας. Η Ελλάδα μοιράζεται σε ορεινούς, πεδινούς και θαλασσινούς ανθρώπους. Η Ελλάδα μοιράζεται σε ανθρώπους που βάσει του τόπου τους αποτελούν το κέντρο μιας πυξίδας που δεν έχει σύνορα. Τα σύνορα αυτά είναι είτε τα βαλκανικά, είτε τα ευρωπαϊκά και τα διηπειρωτικά. Άλλωστε, η Ελλάδα συνδέει ολόκληρες ηπείρους μεταξύ τους. Συνεπώς, χαρισματική η τοποθεσία της χώρας αυτής στον χάρτη.

Advertisement

Η Ελλάδα μαθαίνει στα παιδιά της να αγαπούν τους θεσμούς στους οποίους υπόκειται και βάσει των οποίων δεσμεύεται με σκοπό την στοιχειώδη οργάνωσή της ως σύνολο ανθρώπων που συμβιώνουν μεταξύ τους. Βέβαια, κάπου στην ατμόσφαιρα περιπλανάται κι ένας σκοπός που αγιάζει κάθε μέσο. Ο σκοπός αυτός λειτουργεί θίγοντας θεσμούς, θίγοντας ήθη, παραμερίζοντας ορθές και υποδεικνυόμενες συμπεριφορές κι αποβλέπει σε προσωπικά συμφέροντα. Εδώ χωράει ο εγωισμός. Μα, τόσο πολύπτυχος είναι ο χαρακτήρας των Ελλήνων που να χωράει και ο εγωισμός;

κρίση επιλογών

Όχι, δεν είναι θέμα εγωισμού ούτε και στοιχείο που σηματοδοτεί τον χαρακτήρα του μέσου Έλληνα. Είναι θέμα επιλογών για την επιβίωση μέσα σε ένα χάος συγκυριών που επικρατούν και μας τρώνε στην εποχή του σήμερα. Όλα αυτά λοιπόν σε μια εποχή που μαστίζεται από όλα τα αντι-πρότυπα που μεταδίδει υπό φυσιολογικές συνθήκες η δασκάλα και μητέρα Ελλάδα.

Οι τυχόν λαθεμένες επιλογές, πάντως, δεν δείχνουν το ποιόν του μέσου Έλληνα; Δεν είναι αυτές που παρουσιάζουν κάτι αρνητικό κι αποστραμμένο προς τα έξω; ΝΑΙ! Ο Έλληνας είναι ό,τι και οι επιλογές του, όπως και κάθε άνθρωπος. Αυτό διαφαίνεται σε κάθε τομέα. Διαφαίνεται, δηλαδή, στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνική κατεύθυνση ή οργάνωση.

κρίση επιλογών
Εικόνα φτώχειας Ελλήνων, ως πρόβλημα που απορρέει σωρευτικά από κακούς χειρισμούς τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική και κοινωνία.

Για όποιον θέλει να μάθει πού οφείλεται κάθε λάθος από εμάς τους Έλληνες, ας αναλογιστεί πόσο κοντά βρισκόμαστε σε σχέση με τη μητέρα Ελλάδα. Απομακρυνόμαστε, εκ των συγκυριών πάλι. Φταίει κάθε εξωτερική κρίση που μας διαπερνά και μας σκοτώνει χειρότερα κι από εσωτερική εξαιτίας της οποίας αιμορραγεί το μέσα μας. Επειδή, όμως, τα κενά είναι μεγάλα κι οι καιροί στενεύουν, ας καλύψουμε την πληγή.

Advertisement

Η πληγή μόνο με την ένωσή μας θα κλείσει. Ίσως πονάει…μα δεν είναι αυτός ο εις και μοναδικός σκοπός που αγιάζει τα μέσα όπως είπαμε;

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG