Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών

κοινωνία των πολιτών

Στην εποχή της κρίσης που ζούμε , όπου το κράτος δεν συμβάλει όσο θα έπρεπε στην εκπλήρωση των αναγκών μας, όπου η δημοκρατία είναι μία αμφισβητούμενη έννοια και  τα κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται στο ζενίθ τους, μία πολύ σημαντική έννοια βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η Κοινωνία των Πολιτών λοιπόν, είναι μία διφορούμενη έννοια, της οποίας η συμβολή είναι ουσιαστική στις μέρες μας . Ο ορισμός της για όσους δεν γνωρίζουν  μπορεί να προσδιοριστεί , ως ένας τρίτος, ενδιάμεσος χώρος μεταξύ κομματικοκρατικού συστήματος και αγοράς, όπου ο πολίτης συμμετέχει έμπρακτα στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την βελτίωση της δικιάς του ζωής και των συνανθρώπων του.

Οι πολίτες της κοινωνίας των πολιτών ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο όσο ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους. Είναι δηλαδή ενεργοί πολίτες, πέρα από το δικαίωμα της ψήφου που έχει ένας κοινός πολίτης έχει και υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές εκπληρώνονται μέσα από θεσμούς κοινωνικής εκπροσώπησης παραδοσιακής μορφής, όσο και μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η προσφορά των πολιτών αναδεικνύεται όταν παρέχεται οργανωμένα, κυρίως με την συμμετοχή σε κάποια οργάνωση, δηλαδή σύμπραξη προσώπων με έναν ή περισσότερους κοινούς σκοπούς.

Advertisements
Ad 14
  • Στους παραδοσιακούς θεσμούς ανήκουν τα ΜΜΕ , η εκκλησία , η Τοπική αυτοδιοίκηση , τα σωματεία , συνδικαλιστικές οργανώσεις .
  • Στις ΜΚΟ ανήκουν όλες οι μορφές διακυβέρνησης όπως όλα τα κοινωνικά κινήματα , οι εθελοντικές οργανώσεις κτλ

   ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η κοινωνία των πολιτών ως “εθελοντισμός”, είναι πολύ ουσιώδες σήμερα καθώς βλέπουμε μια άλλη πλευρά της κοινωνίας . Οι πολίτες και όχι το κράτος είναι αυτοί που προσφέρουν, που βοηθάνε τον συνάνθρωπο τους με όποιο τρόπο μπορούν. Ο εθελοντισμός μέσα από τις ΜΚΟ η τρίτο τομέα, μπορεί να χαρακτηριστεί συμπληρωματικός του κράτους, της κρατικής παρέμβασης. Και είναι το ίδιο σημαντικός, καθώς είναι εκεί για τους ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη όταν δεν είναι το κράτος.

Διαβάστε επίσης  Η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»: το ‘δώρο’ του Αλ Καπονε στον Μοραν

mko

  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΚΠ εμφανίζεται επίσης και στον χώρο της πολιτικής . Πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών, της ισότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δημιουργούν οργανώσεις μέσω των οποίων διασφαλίζουν μία ισορροπία μεταξύ του κράτους και των πολιτών. Μέσω των οργανώσεων αυτών προωθούν τα αιτήματα τους στο κράτος και συνδέουν με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες με την πολιτική.

mko9

Με λίγα λόγια , η κοινωνία των πολιτών ισούται με περισσότερη δημοκρατία καθώς οι πολίτες δεν λειτουργούν με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα αλλά έχοντας ως βάση δημοκρατικές αξίες , συμμερίζονται τα προβλήματα και τα αιτήματα των συνανθρώπων τους , δρουν με βάση το κοινό συμφέρον , σέβονται τον πιο αδύναμο πολίτη και έχουν περισσότερες ευθύνες. Όταν η ΚΠ σε ένα κράτος είναι ελλειμματική η σχεδόν ανύπαρκτη, τότε δημιουργείται ανισορροπία και η δημοκρατία χάνεται καθώς οι πολίτες δεν εκπροσωπούνται στον βαθμό που θα έπρεπε.

hgj

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα Κίτρινα Φώτα… βγαίνουν στο Δρόμο!

Μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας, τα Κίτρινα Φώτα έχουν
Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του