Διεθνής ημέρα της Γυναίκας: Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

γυναίκες
Giacomo Ferroni. Πηγή εικόνας: unsplash.com

Η φωτιά στο Triangle Shirtwaist: Η κοινωνική διάσταση της Διεθνούς Ημέρας για τη Γυναίκα

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε ως μια διαδήλωση των εργαζόμενων γυναικών στη Νέα Υόρκη, το 1857. Ωστόσο, αυτό που καθιέρωσε τη σύγχρονη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στην ιστορία, ήταν η πυρκαγιά στο Εργοστάσιο Triangle Shirtwaist της Νέας Υόρκης στις 25 Μαρτίου 1911, που σκότωσε 146 νεαρές γυναίκες εργαζόμενες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μετανάστριες.

Παγιδευμένες πίσω από κλειδωμένες πόρτες και λίγο μακριά από τις σκάλες της πυροσβεστικής, οι νεαρές γυναίκες είτε κάηκαν μέχρι θανάτου είτε πέθαναν απεγνωσμένα, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες, πηδώντας από τα παράθυρα του ένατου ορόφου του εργοστασίου στο πεζοδρόμιο.

Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, υπήρξε μια αποτυχημένη απεργία σε ολόκληρη την περιοχή- συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Triangle- σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν καλύτεροι μισθοί και συνθήκες εργασίας. Οι ιδιοκτήτες του Triangle, ωστόσο, είχαν αρνηθεί να παραχωρήσουν τις αιτούμενες εργασιακές απολαβές.

Σήμερα, ο αντίκτυπος της φωτιάς του εργοστασίου εξακολουθεί να γίνεται αισθητός σε όλο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στη νεοανακηρυχθείσα Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Από τις στάχτες αυτού του τραγικού γεγονότος, ο αγώνας για την επιδίωξη κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ γυναικών και ανδρών, που αναφλέγεται εκείνη την ημέρα, συνεχίζει να γίνεται αισθητός σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικές γυναίκες στην ιστορία και στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε όλο τον κόσμο. Η περίσταση μας καλεί να προβληματιστούμε σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και να ανατρέξουμε στην ιστορία, εντοπίζοντας κάποιες από τις γυναίκες του παρελθόντος, οι πράξεις των οποίων ενθάρρυναν σημαντικά την αλλαγή και συντέλεσαν στον καθορισμό του μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είτε είναι επιστήμονες, ακτιβίστριες, είτε πολιτικοί, οι γυναίκες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι είναι αρκετά ισχυρές για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών έως τις κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις, αυτές οι εμπνευσμένες γυναίκες επηρέασαν και διαμόρφωσαν αναμφισβήτητα τον κόσμο.

MARIE CURIE, 1867–1934

Η Γαλλίδα-Πολωνή φυσικός και χημικός Marie Skłodowska Curie υπήρξε γνωστή για το έργο της στη ραδιενέργεια. Η έρευνά της άνοιξε το δρόμο για νέες αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο που χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα. Η Curie ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ. Συγκεκριμένα, έλαβε δύο βραβεία, το πρώτο εκ των οποίων το κέρδισε μαζί με τον σύζυγό της και την Henri Becquerel στη φυσική. Το δεύτερο ήταν στη χημεία.

Η Curie ανέπτυξε διαφορετικούς τρόπους για να διαχωρίσει τα ραδιενεργά ισότοπα και ανακάλυψε δύο νέα στοιχεία: το ράδιο και το πολώνιο. Το ράδιο έχει σήμερα πολλαπλές και διάφορες χρήσεις, όπως η αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η Curie υπήρξε υπεύθυνη για την καθιέρωση της θεωρίας της ραδιενέργειας, ανακαλύπτοντας ακόμα και τη θανατηφόρα επίδραση που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία. Στις 4 Ιουλίου 1934, σε ηλικία 66 ετών, η Curie πέθανε από απλαστική αναιμία που προκλήθηκε από υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολία στο εργαστήριό της. Η κληρονομιά της, ωστόσο, πραμένει σημαντική για τον κόσμο και το σύνολο της κοινωνίας, και κυρίως για τους ασθενείς, που μάχονται ενάντια στην καρκινική νόσο.

ROSA PARKS, 1913–2005

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Rosa Louise McCauley Parks είναι γνωστή για τον βασικό ρόλο της στο μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι. Την 1η Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, η Parks απέρριψε την εντολή του οδηγού λεωφορείου James F. Blake να παραδώσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη. Η διαμαρτυρία της υποστηρίχθηκε από πολλούς άλλους, πυροδοτώντας το κίνημα διεκδίκησης ίσων πολιτικών δικαιωμάτων για τους Αφροαμερικανούς, που ξέσπασε στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε την Parks ως «την πρώτη κυρία των πολιτικών δικαιωμάτων» και «τη μητέρα του κινήματος της ελευθερίας».

EMMELINE PANKHURST, 1858–1928

γυναίκες
Πηγή εικόνας: theguardian.com

Η Βρετανή πολιτική ακτιβίστρια Emmeline Pankhurst είναι γνωστή για την ηγεσία του κινήματος ψήφου του Ηνωμένου Βασιλείου και τη βοήθεια των γυναικών να κερδίσουν τα δικαιώματά τους. Το 1903, η Pankhurst ίδρυσε την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση των Γυναικών, η οποία χρησιμοποίησε μαχητικές τακτικές προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει την ψήφο των γυναικών. Ως ακτιβίστρια, η Pankhurst φυλακίστηκε 13 φορές, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε τον αγώνα. Εν τέλει, το βρετανικό Κοινοβούλιο χορήγησε στις γυναίκες περιορισμένα δικαιώματα ψήφου το 1918, αλλά δυστυχώς, η Pankhurst πέθανε λίγο πριν το 1928, οπότε και δόθηκαν στις γυναίκες τα πλήρη δικαιώματά τους.

ADA LOVELACE, 1815–1852

Η Augusta Ada King, κόμισσα του Lovelace, ήταν Αγγλίδα μαθηματικός και συγγραφέας. Η Lovelace θεωρείται ως η πρώτη προγραμματιστής υπολογιστών, καθώς είναι γνωστή για τη δουλειά της στο μηχανικό υπολογιστή γενικής χρήσης Charles Babbage, την Αναλυτική Μηχανή. Τη δεκαετία του 1970, η γλώσσα υπολογιστή ADA πήρε το όνομά της.

MARY WOLLSTONECRAFT, 1759–1797

Η Αγγλίδα συγγραφέας και φιλόσοφος Mary Wollstonecraft είναι γνωστή ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η ιδιαίτερη φήμη της προέρχεται από το συγγραφικό της έργο και το βιβλίο της, A Vindication of the Rights of Woman, που δημοσιεύθηκε το 1792, το οποίο και πραγματεύεται το ζήτημα των δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα θεμελιώδη κείμενα του σύγχρονου φεμινισμού, καθώς, μεταξύ άλλων υποστηρίζει την αρχή ισότητας των θεμελιωδών δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

FLORENCE NIGHTINGALE, 1820–1910

γυναίκες
Πηγή εικόνας: britannica.com

Η Florence Nightingale υπήρξε Βρετανίδα νοσοκόμα με σημαντικό έργο στον τομέα της κοινωνικής μεταρρύθμισης και της στατιστικής. Η Nightingale έγραψε πάνω από 150 βιβλία, φυλλάδια και αναφορές για ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία. Επίσης, θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας από τις πρώτες εκδόσεις του γραφήματος σε σχήμα πίτας. Παράλληλα, η Nightingale είναι ακόμα γνωστή για τις προσπάθειες της που επικεντρώνονταν στη βελτίωση του συστήματος υγείας και των νοσοκομείων. Ακόμα, ίδρυσε το Νοσοκομείο του Αγίου Θωμά και τη Σχολή Εκπαίδευσης Νυχτερινών Νοσηλευτών το 1860. Οι προσπάθειές της για μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα της φροντίδας τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, ο Στρατώνας Σκουτάρι, που βρίσκεται στην περιοχή της Τουρκίας, μετατράπηκε σε βρετανικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Όταν η Nightingale έφτασε με τη συνοδεία νοσοκόμων το 1854, τρομοκρατήθηκε από τις απαράδεκτες συνθήκες και εργάστηκε σκληρά για να βελτιώσει την ταλαιπωρία των ασθενών, εφαρμόζοντας νέα συστήματα, έτσι, ώστε κανείς να μην υπομείνει παρόμοιες συνθήκες στο μέλλον. Η Nightingale έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο «Η κυρία με τη λάμπα», επειδή περπατούσε ανάμεσα στα κρεβάτια τη νύχτα, ελέγχοντας τους τραυματίες, κρατώντας στο χέρι της ένα φανάρι.

AMELIA EARHART, 1897–1937

Η Amelia Mary Earhart υπήρξε πρωτοπόρος της αμερικανικής αεροπορίας και συγγραφέας. Η Earhart πήρε για πρώτη φορά στους ουρανούς το 1921, σε ηλικία 24 ετών, και έσπασε το ρεκόρ υψομέτρου των γυναικών τον επόμενο χρόνο όταν ανέβηκε στα 14.000 πόδια. Το 1932, έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο στον Ατλαντικό και τα επόμενα πέντε χρόνια συνέχισε να σπάει τα αεροπορικά ρεκόρ.

Τον Ιούνιο του 1937, η Earhart ξεκίνησε μια πτήση σε όλο τον κόσμο και έγινε το πρώτο άτομο που πέταξε από την Ερυθρά Θάλασσα έως την Ινδία. Ωστόσο, η Earhart και ο πλοηγός Fred Noonan εξαφανίστηκαν κάπου πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο νησί Howland. Η εξήγηση της εξαφάνισής τους εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο, ωστόσο υπάρχουν πολλές θεωρίες.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι δύο τους κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους Ιάπωνες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το ζευγάρι έφτασε σε επείγουσα προσγείωση στο Nikumaroro (τότε ονομαζόταν Νησί Γκάρντνερ). Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η Earhart και ο Noonan έζησαν ως ναυαγοί στο μικρό, ακατοίκητο νησί και τελικά πέθαναν εκεί. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Earhart και ο Noonan είχαν εξαντλήσει τα καύσιμα, έπεσαν στον Ειρηνικό και πνίγηκαν.

FRIDA KAHLO, 1907-1954

Η Μεξικανή καλλιτέχνης Frida Kahlo δημιούργησε πίνακες και σχέδια που διερεύνησαν το φύλο, την τάξη και την πολιτιστική ταυτότητα. Η Kahlo υπήρξε μια σημαντική φιγούρα και αναμείχθηκε με διάφορα κοινωνικά ζητήματα και ιδέες, συμπεριλαμβανομένου του φεμινισμού. Παρά την σκληρή ανισότητα των φύλων της δεκαετίας του 1900, η ​​ζωγράφος δεν έπαψε να απεικονίζει και να υμνεί τη φυσική ομορφιά της, τολμώντας να προβάλλει τα εξαιρετικά και ιδιαίτερα στοιχεία της σε κάθε της αυτοπροσωπογραφία, όπως τα χαρακτηριστικά έντονα φρύδια της. Οι πίνακες της διερεύνησαν, επίσης, γυναικεία ζητήματα, όπως η άμβλωση και η αποβολή, θέματα που θεωρούνταν ταμπού εκείνη την εποχή και δεν συζητούνταν δημόσια. Μέσω της τέχνης της, η Kahlo εξέθεσε τη σωματική και ψυχική της ταλαιπωρία, αλλά άνοιξε επίσης το δρόμο για την παγκόσμια γυναικεία ενδυνάμωση.

SUSAN B. ANTHONY, 1820-1906

Η Αμερικανίδα Susan Brownell Anthony, που αφιερώθηκε στην κοινωνική μεταρρύθμιση, γεννήθηκε σε μια οικογένεια, η οποία υπήρξε, εξίσου, αφοσιωμένη στην κοινωνική ισότητα. Σε ηλικία 17 ετών, συγκέντρωσε περίπου 400.000 υπογραφές για την υποστήριξη της κατάργησης της δουλείας και συνέχισε να αγωνίζεται για την ισότητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της. Το 1856, έγινε η κρατική αντιπρόσωπος της Νέας Υόρκης για την Αμερικανική Εταιρεία κατά της δουλείας.

Το 1852, η Anthony παρακολούθησε την πρώτη της Εθνική Σύμβαση για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της παλεύοντας για τα δικαιώματα των γυναικών και έγινε βασική ηγέτης του γυναικείου κινήματος ψήφου στις ΗΠΑ. Ακόμα, βοήθησε στην συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ενώσεων για τα δικαιώματα ψήφου, που οδήγησε στη δημιουργία της Εθνικής Αμερικανικής Ένωσης Δικαιωμάτων των Γυναικών και ηγήθηκε της ομάδας μέχρι το 1900. Η Anthony ταξίδεψε σε όλη τη χώρα δίνοντας ομιλίες, ωστόσο, δεν πρόλαβε να δει ποτέ τα αποτελέσματα των προσπάθειών της.

SHIRLEY CHISHOLM, 1924-2005

γυναίκες
Εικόνα από: mcny.org

Η Shirley Chisholm υπήρξε πολιτικός και η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που εξελέγη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Έγινε γνωστή ως μια ισχυρή φιλελεύθερη που αντιτάχθηκε στην ανάπτυξη όπλων και στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ, ίδρυσε, επίσης, το National Women’s Political Caucus, για την υποστήριξη της Τροποποίησης Ίσων Δικαιωμάτων, νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις. Η σταδιοδρομίας της διήρκεσε από το 1969 έως το 1983.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

The Triangle Shirtwaist Fire and International Women’s Day: 100 years on, Δημοσιεύτηκε από: https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/mission-and-objectives/features/WCMS_152708/lang–en/index.htm?fbclid=IwAR15dcNtd9voy-RIZv85ek7P98j0-Oaf8v5FL8EN7Hhta3xxMEPU9w5aFC8 (Τελευταία Προβολή: 07/03/2021)

10 Fearless Women From History Who Fought for a Better Future, από: EMMA TAGGART, Δημοσιεύτηκε από: https://mymodernmet.com/famous-women-from-history/?fbclid=IwAR15bvWr3A5lUW1MpPGwW4Bz6RO21q1n28VWr6pkdaOkWyIwpzN7R4_7h5U (Τελευταία Προβολή: 07/03/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νεφέλη Μαριάμ Πιτσή

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ασχολούμαι κυρίως με τις παραστατικές τέχνες, το θέατρο και το χορό. Στον ελεύθερο χρόνο μου επισκέπτομαι τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας. Αγαπώ τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το γαλλικό κινηματογράφο και τις απογευματινές βόλτες στα πάρκα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;