Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην παράσταση «Η Ώρα του Διαβόλου» στη Θεσσαλονίκη

η ώρα του διαβόλου διαμαρτυρίες

Είναι και κάποια γεγονότα, κάποιες αντιδράσεις που δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις κι εσύ, δεν ξέρεις αν απλά πρέπει να το προσπεράσεις γιατί -δυστυχώς- βλέπουμε γύρω μας τρελά πράγματα καθημερινώς και από την άλλη, η οπτική του να το αφήσεις ασχολίαστο δεν σε βρίσκει και πολύ θερμό υποστηρικτή της.

Με συνεχείς, όπως φαίνεται, διαμαρτυρίες, διαδηλωτές που δηλώνουν μέλη παραθρησκευτικών και εθνικιστικών οργανώσεων, έχουν συγκεντρωθεί αρκετές φορές μέχρι στιγμής έξω από το κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον» στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη «βλάσφημη» γι’ αυτούς παράσταση, «Η Ώρα του Διαβόλου», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Χρανιώτη και την Ευγενία Σαμαρά, η οποία παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο κείμενο του Φερνάντο Πεσσόα.

η ώρα του διαβόλου διαμαρτυρίες

Η εικόνα είναι τουλάχιστον απεχθής. Μαύρες σημαίες, σταυροί που υπόσχονται να «αποτάξουν» τον «σατανά» της παράστασης και υπερβολικά νευριασμένοι άνθρωποι που φωνάζουν συνεχώς συνθήματα, ενώ την ίδια στιγμή αποδοκιμάζουν όλους, όσοι σπεύδουν να μπουν στο θέατρο για να δουν την εν λόγω παράσταση. Όλες τις ημέρες των διαμαρτυριών υπήρξε και ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

η ώρα του διαβόλου διαμαρτυρίες

Δεν ξέρεις τι να αρχίσεις να πρωτοσκεφτείς: το γεγονός πως υπάρχουν τέτοιου είδους αντιδράσεις κατά το 2017, το ότι βλέπεις παπάδες να δρουν μαζί με εθνικιστές, ή το γεγονός πως αντικρίζεις το πανό «ορθοδοξία ή θάνατος»;

Όταν υπάρχουν αντιδράσεις για θεατρικές παραστάσεις και ειδικότερα για τη θεματική και την πλοκή τους, μάλλον γνωρίζει ο καθένας από εμάς ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά. Όταν ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να επιβάλλουν την άποψή τους, επειδή είναι πεπεισμένοι πως η δική τους γνώμη είναι η σωστή, τότε μάλλον η παιδεία μας εμφανίζει σίγουρα μια κρίση.

Να λυπηθείς, να εκνευριστείς, να αδιαφορήσεις; Ό,τι κι αν τελικά επιλέξεις να κάνεις απέναντι σ’ αυτό το περιστατικό, το μόνο σίγουρο είναι πως γνωρίζεις πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά μακριά από τη σύγχρονη και πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία που εσύ, ο ίδιος, ονειρεύεσαι.

Παρακάτω, ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την ώρα της διαμαρτυρίας:

Πληροφορίες και βίντεο από Thestival.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μακρή

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;