Οι διαφυλικές φυλές του Αμαζονίου

διαφυλικές φυλές
Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Οι διαφυλικές φυλές του Αμαζονίου ήρθαν στο προσκήνιο από το φωτογράφο Nelson Morales το 2016. Πρόκειται για LGBT κοινότητες, οι οποίες έχουν υιοθετήσει γυναικεία ταυτότητα.

Η πρώτη διαφυλική φυλή είναι οι  Muxhes. Οι Muxhes εντοπίστηκαν από το φωτογραφικό φακό του Morales στο Oaxaca του Μεξικού. Ο όρος “mujer”, από όπου προέρχεται και η ονομασία της διαφυλικής φυλής, αποδίδεται μεταφραστικά ως γυναίκα και χρησιμοποιείται συνήθως για αναφορές σε άνδρες που ζουν ως γυναίκες. Η συγκεκριμένη διαφυλική φυλή έχει εντάξει το θηλυκό στοιχείο πέρα από την ένδυση και στην καθημερινότητά της. Έχει χαρακτηριστεί και ως το τρίτο φύλο, καθώς καθ’ ομολογία των ίδιων δεν εντάσσονται ούτε στο ανδρικό ούτε στο γυναικείο φύλο. Οι Muxhes τον Νοέμβριο αποδίδουν τιμές στη φυλή τους με τη γιορτή των «Ατρόμητων Επικίνδυνων Αναζητητών». Όπως υποστήριξε ο Ricardo Hernadez Farcada, διευθυντής του προγράμματος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού, ορισμένοι προ-ισπανικοί λαοί φαίνεται ότι είχαν δεχτεί τη σεξουαλική πολυμορφία, αποδεχόμενοι την ύπαρξη ποικίλων σεξουαλικών προτιμήσεων, αλλά και φύλων.

Η Ticuna είναι η δεύτερη διαφυλική φυλή που εντοπίστηκε στα βάθη του δάσους του Αμαζονίου. Φαίνεται ότι είχε αρκετά κοινά στοιχεία με τους Muxhes. Η κυριότερη ομοιότητα είναι το έντονο θηλυκό στοιχείο. Η διαμονή τους μακριά από τα εγκόσμια δεν τους εμπόδισε από τη διεκδίκηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης του φύλου. Φαίνεται μάλιστα ότι ως ένα σημαντικό βαθμό το έχουν κατακτήσει, καθώς η υπόλοιπη κοινότητα τους έχει αποδεχτεί. Οι Ticuna έχουν μια καθημερινή ζωή όμοια με αυτή μιας δυτικού τύπου κοινωνίας. Εργάζονται, φροντίζουν τις οικογένειές τους, σπουδάζουν και γενικότερα στοχεύουν σε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Ασχολούνται με την αγγειοπλαστική, την μεταλλουργία και την ύφανση και κατασκευάζουν τελετουργικές μάσκες και μεγάλες ζωικές φιγούρες. Κύρια πηγή εσόδων για αυτούς αποτελεί το εμπόριο των προϊόντων που δημιουργούν οι ίδιοι.

Το άκρως θετικό στοιχείο είναι η αποδοχή από την ευρύτερη κοινότητα. Η διαφορετικότητα και ο αντισυμβατικός τρόπος ζωής τους δεν στάθηκε τροχοπέδη στην αποδοχή και την ένταξή τους. Ίσως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό παράδειγμα που ήθελε ο Morales να αναδείξει μέσα από το έργο του. Οι διαφυλικές φυλές του Αμαζονίου αποτελούν παράδειγμα για το δυτικό κόσμο, σε ό,τι αφορά την ένταξη και την αποδοχή των LGBTQ κοινοτήτων. Θέλησε να φωτογραφίσει τις διαφυλικές φυλές αναδεικνύοντας την μοναδικότητα που τις διακατέχει, αλλά και για να τις ενώσει με τις δυτικές LGBT κοινότητες. Αξιοποιώντας την ευρεία διάχυση πληροφοριών από τα social media και τις παγκόσμιες μηχανές αναζήτησης, ο Morales μετέδωσε την ενέργεια και τη δυναμική των διαφυλικών φυλών του Αμαζονίου.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

La face cachée du paradis des muxhes. Ανακτήθηκε από https://www.sept.info/mexique-muxhes

Tucuna. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/topic/Tucuna

Οι Διαφυλικές Φυλές του Αμαζονίου της Κολομβίας. Ανακτήθηκε από https://www.vice.com/gr/article/aezkb5/enas-neos-paradeisos


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Μωραΐτη

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;