5 αξιοπερίεργα γεγονότα από 5 διαφορετικές φυλές

φυλές
Πηγή εικόνας: matadornetwork.com

Φυλές του Αμαζονίου, της Νέας Γουινέας, φυλές της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας. Κάποιοι πολιτισμοί παρέμειναν στα πρώιμα στάδιά τους και σε συνδυασμό με την γεωγραφική απομόνωση και τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά τους, αποτελούν αυτό που σήμερα ονομάζουμε, φυλές. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν θα δούμε 5 αξιοπερίεργα γεγονότα, από 5 διαφορετικές φυλές.

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσες φυλές υπάρχουν, αλλά εκτιμώνται σε περισσότερες από 100. Το 90% βρίσκονται στο νότιο Ημισφαίριο, ενώ μόνο το 1% σε πολύ βόρεια σημεία του πλανήτη. Η Ασία φιλοξενεί, περίπου το 60%, ενώ ένα ποσοστό περί 30%, βρίσκεται σε εύκρατες ζώνες της Ευρώπης.

Μαθαίνοντας 5 περίεργες πληροφορίες από 5 διαφορετικές φυλές

Melanesians

Νότια του Ειρηνικού Ωκεανού και συγκεκριμένα στις Σολομώντειες  Νήσους (Solomon Islands), ζει η φυλή Melanesians. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φυλές του νότιου ημισφαιρίου, από τις οποίες έχουμε μια εικόνα στο μυαλό μας, οι Malanesians, σε ποσοστό 5%- 10% έχουν ξανθά μαλλιά. Πρόκειται για φυσικό χρώμα και όχι για κάποιο χημικό αποτέλεσμα που έχει κάποια σημασία για αυτούς. Οι ειδικοί απέδιδαν το γεγονός αυτό σε 3 διαφορετικές εκδοχές. Είτε πρόκειται για λεύκανση από το αλάτι και τον ήλιο, είτε από την υψηλή πρόσληψη ψαριών, είτε από κάποιο γονίδιο, από όταν ήρθαν σε επαφή και αναπαράχθηκαν με Αμερικάνους και Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια ίδρυσης των νησιών. Ωστόσο, μια έρευνα βασισμένη στο γενετικό τους υλικό έδειξε ότι δεν ισχύει καμία εκδοχή από τις παραπάνω. Αντίθετα, η ιδιαιτερότητα τους αυτή είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας γενετικής μετάλλαξης του γονιδίου  ΤΥRP1, το οποίο ευθύνεται για τις λειτουργίες της μελανίνης.

 

Πηγή εικόνας: guardian.ng

 

Himba

Περνώντας στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Δημοκρατία της Ναμίμπια, συναντάμε μια ημι-νομαδική φυλή τους Himba. Το παράδοξο –για εμάς- σχετίζεται με τη φιλοξενία και το σεξ. Ο άντρας, παραχωρεί τη γυναίκα του για ένα βράδυ, προκειμένου να δείξει στον ξένο, την έγκρισή του για την φιλοξενία,  και την ευχαρίστησή  του. Η γυναίκα κοιμάται με τον ξένο και ο άντρας σε άλλο δωμάτιο. Αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος χώρος, τότε περνά το βράδυ του έξω από την καλύβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραμένοντας στην ίδια φυλή, συναντάμε για τις γυναίκες την ‘απαγόρευση μπάνιου’. Οι γυναίκες ‘πλένονται’ με καπνό και αλείφουν στο σώμα τους ένα μείγμα από αρωματικές ρητίνες. Αυτό το μείγμα (otjize) τους δίνει το κόκκινο χρώμα του δέρματος που συμβολίζει ‘τη γη και το αίμα’. Σε διάφορες φυλές συναντάμε, τις διάφορες αποχρώσεις που παίρνει το χρώμα του δέρματος και αυτό οφείλεται σε μίγματα που χρησιμοποιούν για προστασία από τον ήλιο και τα τσιμπήματα.

 

φυλές
Πηγή εικόνας: matadornetwork.com3

 

Kreung

Στη φυλή των Kreung, στα βορειοανατολικά εδάφη του Βασιλείου της Καμπόντια, οι έφηβοι επιτρέπεται να πίνουν και να καπνίζουν. Αυτό που θα μπορούσε, όμως, να μας προκαλέσει έκπληξη είναι, ότι η σεξουαλική ζωή των κοριτσιών, επισήμως, ξεκινά στα 13 χρόνια. Όταν μια έφηβη, γίνει 13 χρονών, ο πατέρας της , της κατασκευάζει ένα καταφύγιο, προκειμένου να δέχεται σε αυτό τους εραστές της. Η κοπέλα προκειμένου να βρει τον ‘έναν’, έρχεται σε ερωτική επαφή με διάφορα αγόρια της φυλής.

Τα αγόρια μαθαίνουν να σέβονται τα κορίτσια και να ανταποκρίνονται με ευγένεια στο κάλεσμά τους, είτε για να ‘κοιμηθούν’ μαζί, είτε απλά για να κουβεντιάσουν. Τα κορίτσια ενθαρρύνονται στο να βρίσκουν φίλους, ενώ οι ζήλια και οι βιασμοί, είναι ανήκουστα για τη φυλή. Λόγω της ιδιαιτερότητας τους, απαγορεύονται τα διαζύγια, ενώ μια κοπέλα αν μείνει έγκυος, εκείνη αποφασίζει ποιος θα είναι ο πατέρας του παιδιού, με γνώμονα ποιον θεωρεί κατάλληλο.

 

Πηγή εικόνας: theclever.com

 

Ωστόσο, οι επίδοξοι εραστές δεν μπορούν να βρίσκονται σε δημόσιο χώρο μαζί. Σε διάφορες φυλές είναι ταμπού, δύο νέοι χωρίς να υπάρχει κάποια τελετή αρραβώνα ή γάμου να βρίσκονται μαζί σε δημόσιο χώρο, να γευματίζουν, να μιλούν ή να κάνουν παρέα. Στη συγκεκριμένη φυλή, όχι μόνο είναι ταμπού, αλλά απαγορεύεται κιόλας.

Boa

Η αρχαιότερη φυλή, ήταν οι Boa. Το τελευταίο μέλος της πέθανε το 2013 και μαζί με εκείνη και ένας ολόκληρος πολιτισμός. Οι Boa, ήταν μια φυλή που άνηκε στον πληθυσμό των Great Andamanese (Andaman Islands, σύμπλεγμα νησιών στον Ινδικό Ωκεανό). Θεωρούνταν οι πρώτοι απόγονοι των πρώιμων ανθρώπων και μετανάστευσαν από την Αφρική, πριν από 70.000 χρόνια (!).

 

φυλές
Πηγή εικόνας: urvivalinternational.org

 

Πυγμαίοι

Οι Πυγμαίοι, μας είναι ίσως από τις πιο γνωστές φυλές. Πολλές υπό- φυλλές από αυτούς βρίσκονται κρυμμένοι στα τροπικά δάση του Κονγκό και της Κεντρικής Αφρικής. Μία από αυτές τις ομάδες, έχουν ένα ιδιαίτερο μυστικό ομορφιάς. Οι γυναίκες προκειμένου να αρέσουν στους άντρες, τροχίζουν τα δόντια τους. Με μαχαίρια ή και με διάφορα άλλα εργαλεία, δίνουν μυτερό σχήμα στα δόντια τους, προκειμένου να είναι ελκυστικές.

 

φυλές
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

 

Απομονωμένες φυλές ή όχι;

Στη ζούγκλα της Νέας Γουινέα και της Ασίας, υπάρχουν φυλές που αγνοούν την ύπαρξη του υπόλοιπου κόσμου, εξ’ αιτίας της γεωγραφικής τους απομόνωσης. Περισσότερες από 40, εκτιμώνται, ότι είναι οι απομονωμένες φυλές στη δυτική Παπούα και στην Ινδονησία. Στη νότια Αμερική, η Βραζιλία εκτιμά τις φυλές της σε 77, ενώ το National Geographic σε 84, με τις περισσότερες να βρίσκονται στη δυτική πολιτεία του Μάτο Γκρόσο.

Ανθρωπολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, συμφωνούν στη δυσκολία του να ορίσουν μια φυλή τελείως απομονωμένη ή όχι. Πλήρης απομόνωση, θεωρείται η άγνοια για τον υπόλοιπο κόσμο και η απουσία οποιασδήποτε γνώσης και επαφής με αυτόν. Πολλές φυλές, αν και δεν έχουν έρθει άμεσα σε επαφή με τον πολιτισμό –όπως τον εννοούμε εμείς- έχουν έρθει σε επαφή με άλλες φυλές, οι οποίες είχαν έρθει σε επαφή με τον έξω Κόσμο. Αυτές δεν κρίνονται από τους ειδικούς ως απομονωμένες.

Προφυλάσσοντας το γένος μας

Το συναρπαστικό με τις παραπάνω φυλές, αλλά και με τις υπόλοιπες, δεν είναι μόνο οι περίεργες συνήθειες που έχουν, τα περίεργα χαρακτηριστικά που επίκτητα αποκτούν ως αξίωμα, η κουλτούρα τους κλπ. Το πιο συναρπαστικό από όλα είναι ότι υπάρχουν και όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε το ανθρώπινο γένος μαζί τους.

Αποψιλώνοντας τα δάση του Αμαζονίου, τα εδάφη τους συρρικνώνονται και μαζί με αυτά και η τροφή τους. Η περιβαλλοντική ρύπανση και η μόλυνση εδαφών και υδάτων, προκαλεί έλλειψη στο φαγητό  τους. Είναι ευάλωτοι απέναντι σε ασθένειες του δυτικού πολιτισμού και ένα απλό συνάχι μπορεί να εξαφανίσει μια ολόκληρη φυλή. Οι πάγοι λιώνουν, το κλίμα αλλάζει, ο πλανήτης επιβαρύνεται συνεχώς. Αν και εμείς, ως σύγχρονος κόσμος, έχουμε τα μέσα να προφυλαχτούμε από όλα αυτά, οι φυλές αυτές έχουν μόνο τη φύση για να ζούνε, να επιβιώνουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν.


Πηγές:

Melanesians: Meet the world’s only natural black blondes, ανάκτηση από: pulse.ng

Meet the African tribe that offers sex to guests, ανάκτηση από: pulse.ng

Cambodia Community Where Girls Are Encouraged to Sleep with Multiple Men to Find “The One”, ανάκτηση από: guardian.ng

LOOKING SHARP Meet the extreme Pygmy tribe who file their teeth with knives and believe young mum died from ‘witchcraft sex’, ανάκτηση από: thesun.co.uk

Most Bizarre African Culture: Namibian Tribe Uses Wives as Cola, ανάκτηση από: answersafrica.com

The kingdom of women: the society where a man is never the boss, ανάκτηση από: theguardian.com

More than 100 tribes across the world still live in total isolation from society, ανάκτηση από: independent.co.uk

Tribes and Races in the World, ανάκτηση από: jagranjosh.com

Last Member of 65,000-Year-Old Tribe Dies, ανάκτηση από: earthfirstjournal.org

How many uncontacted tribes are left in the world?, ανάκτηση από: newscientist.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;