Η διαφήμιση ως κομμάτι της ψυχολογίας της μάζας

Όπως είναι γνωστόν , ο Φρόυντ-ο πατέρας της ψυχολογίας- ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή μας. Ο ίδιος είχε γράψει για την ψυχολογία των μαζών σε μια δήθεν δημοκρατούμενη κοινωνία παρέχουσα ασφάλεια εις τα μέλη της , πράγμα που μας κάνει να προβληματιστούμε σχετικά με τη νοημοσύνη μας ως εξελιγμένα όντα του 21ου αιώνα. Ποιος μπορεί να πει ότι η κοινωνία μας είναι καθαρά δημοκρατική; Ποιος μπορεί να πει ότι ο καθένας μας μέσα σε αυτήν διασφαλίζει τη λογική και τη σιγουριά; Ποιος μπορεί να πει ότι δεν ζούμε σε ένα χάος που γιγαντώνει η σύγχρονη κοινωνία με όλα αυτά τα πρότυπα που μας πλασάρει ως λογικά , συμφέροντα και προς όφελός μας; Όλα αυτά τα ρητορικά ερωτήματα περιστρέφονται γύρω από την πλύση εγκεφάλου που υφιστάμεθα εκ των ΜΜΕ – κι όχι μόνον- και συνακόλουθα γύρω από την στάση που τηρούμε απέναντι σε αυτήν είτε ξέρουμε πραγματικά τι είναι ορθόν και λογικόν είτε όχι.

διαφήμιση

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι αναμφίλεκτο ότι ο μέσος άνθρωπος με την στοιχειώδη συνείδηση, που επιβάλλει η καθημερινότητα, θέλει να είναι διαφορετικός από τους άλλους στον τάδε ή στον δείνα τομέα της ζωής του. Για να το πετύχει αυτό, θέτει ως θεμέλια βάση κάποια πρότυπα. Αυτά τα πρότυπα πηγάζουν και προωθούνται κυρίως από μέσα όπως η τηλεόραση, το διαδίκτυο κλπ. . Η διαφήμιση είναι ο μοχλός των παραπάνω μέσων που μας ελέγχει. Άλλωστε, είναι γνωστές διάφορες διαφημίσεις, όπως αυτή της μάρκας αυτοκινήτου που κατηγοριοποιούν τους οδηγούς της στους “έξυπνους” οδηγούς ή η άλλη για τα απορρυπαντικά που προβάλλει τις γυναίκες που κάνουν χρήση αυτών, στις πετυχημένες νοικοκυρές. Εν ολίγοις, θέλουμε να γίνουμε ό,τι διαφημίζεται ή ό,τι είναι στη μόδα και μας ανεβάζει , ακόμη κι αν τούτο μας φαινόταν παράλογο και ασύμφορο ή λάθος υπό άλλες συνθήκες.

Advertisement

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο μέσος άνθρωπος οδηγείται σε απρόσκοπτες δαπάνες και στον καταναλωτισμό. Η χειρότερη “δαπάνη” βέβαια είναι αυτή του εαυτού μας. Μόνο λογικοί δεν είμαστε όταν το ελεγχόμενο και κονιορτοποιημένο εκ των διαφημίσεων υποσυνείδητό μας τίθεται υπεράνω πάσης λογικής πορείας του νου. Δυστυχώς, εξαίρεση στον κανόνα δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι όλοι έχουμε υποπέσει σε αντίστοιχα “παράλογα” παραπτώματα που θίγουν κατ’ουσίαν την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπειά μας. Όλοι γινόμαστε ίδιοι, χειραγωγούμαστε, κατευθυνόμαστε σαν όντα δίχως βούληση στο άπειρο κι αναπότρεπτο -ίσως- χάος. Στο χάος όπου δεν κρατεί ο “δήμος” αλλά η αλόγιστη επιθυμία μιας εξωπραγματικής ατομικής ανέλιξης εντός των ορίων μιας ψευτο-κοινωνίας. Και μιλάω, προφανώς, για την κοινωνία της διαφήμισης. Δεν είναι τυχαίο πως οι τεχνικές ψυχανάλυσης πληθαίνουν και διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στο μυαλό και στο υποσυνείδητο του πολίτη-καταναλωτή.

Υπάρχει όμως και λύση. Η λύση είμαστε εμείς οι ίδιοι είτε ως ομάδα – κι όχι ως μάζα- είτε ως εξατομικευμένα λογικά και βουλητικά όντα. Αυτό που λείπει δεν είναι παρά ένα κινητήριο έναυσμα για πνευματική και ψυχοδιανοητική αναζήτηση προς την κατεύθυνση του σωκρατικού “γνώθι σαυτόν”, που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μην είμαστε βέβαιοι για αυτά που θεωρούμε ή για αυτά που απλά φαίνονται ορθά. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην το ερμηνεύσουμε ως κάτι που σημαίνει ότι η πραγματική γνώση του εαυτού μας είναι η μόνη που δύναται να οδηγήσει και σε γνώσεις ουσιαστικές και αληθινές. Είναι αυτονόητο το ότι η αλήθεια είναι το παν. Στο κάτω κάτω, άμα είναι να κατακτήσουμε την αλήθεια του εαυτού μας και των επιθυμιών μας, αλλά και τη γενικότερη αλήθεια που διέπει την κοινωνία και την ύπαρξή μας, καλύτερα να γίνουμε νάρκισσοι… όχι του μονοδιάστατου “θέλω” , αλλά της πολύπλευρης και εν τέλει αδιαμφισβήτητα νικήτριας λογικής!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG