Χριστούγεννα: Τα πιο περίεργα έθιμα του πλανήτη

χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: pontos-news.gr

 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πολλοί ανυπομονούν να τα γιορτάσουν έστω και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του Covid-19. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη στολίσει το δέντρο τους και τα παιδιά έχουν αφήσει το γράμμα τους από κάτω. Στο τραπέζι έχουν τοποθετηθεί τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αφού δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς γλυκά. Αυτό που απομένει είναι να έρθει ο Άγιος Βασίλης και να αφήσει τα δώρα του στα παιδιά που τα περιμένουν με τόση λαχτάρα.

Κάπως έτσι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι οικογένειες της Ελλάδας. Φυσικά, οι εορτασμοί δεν είναι ίδιοι σε όλες τις χώρες. Σε ορισμένες μάλιστα, τα έθιμα είναι πολύ διαφορετικά. Παρακάτω παρουσιάζονται δέκα χώρες με τα πιο περίεργα έθιμα του πλανήτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: thetoc.gr

 

1. Ινδία

Στην Ινδία, οι χριστιανοί μπορεί να αποτελούν μόνο το 2,3% του πληθυσμού, ωστόσο το ποσοστό ανέρχεται στους 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Έτσι, τα Χριστούγεννα τους είναι λίγο διαφορετικά. Κι εκείνοι επιθυμούν να στολίσουν ένα δέντρο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να βρουν έλατο. Έτσι, καταλήγουν να στολίζουν μπανανιές και μάνγκο δέντρα στους δρόμους, κάτι που αποδεικνύει πως ο στολισμός δεν είναι εφικτός στα σπίτια.

 

Πηγή εικόνας: theculturetrip.com

 

2. Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία μπορεί μόλις το 1% να είναι χριστιανοί, τα Χριστούγεννα όμως είναι μια πολύ δημοφιλής γιορτή, που συνδέεται μάλιστα με τα KFC. Το 1974, η αλυσίδα καταστημάτων ξεκίνησε μια επιτυχημένη εκστρατεία μάρκετινγκ για τα Χριστούγεννα, όταν πολλοί δυσκολεύονταν να βρουν κοτόπουλο ή γαλοπούλα στην αγορά. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που από τότε κάθε οικογένεια κατευθύνεται στο κοντινότερο μαγαζί KFC για να απολαύσει το καθιερωμένο εορταστικό της γεύμα. Η εταιρία, μάλιστα,  έχει δηλώσει πως πολλοί κάνουν τηλεφωνική παραγγελία μέρες νωρίτερα για να εξασφαλίσουν σίγουρα την μερίδα τους.

 

Πηγή εικόνας: pinterest.com

 

3. Καναδάς

Τα Χριστούγεννα στον Καναδά είναι αφιερωμένα στα μικρά παιδιά. Το ταχυδρομείο της χώρας έχει δημιουργήσει έναν ειδικό ταχυδρομικό κώδικα (HOH OHO), ώστε να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, απαντούν σε αυτά και δηλώνουν πως τα τελευταία 27 χρόνια έχουν απαντήσει σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια γράμματα.

 

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

4. Νορβηγία

Σύμφωνα με τη δική μας παράδοση, τα Χριστούγεννα δεχόμαστε επισκέψεις από καλικάντζαρους. Στη Νορβηγία, όμως, υπάρχει ένας μύθος που κάνει λόγο για μάγισσες και άλλα δαιμόνια πνεύματα. Αυτοί αναζητούν σκούπες στις αυλές των σπιτιών, τις οποίες κλέβουν ώστε να πετάξουν στον ουρανό. Γι’ αυτό εκείνη την ημέρα, οι κάτοικοι φροντίζουν να κρύψουν όλες τις σκούπες και τα κοντάρια ώστε να αποφύγουν την επίσκεψη κάποιου πνεύματος.

 

χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: metro.co.uk

 

5. Βενεζουέλα

Στο Καράκας της Βενεζουέλας, τα Χριστούγεννα δεν διαρκούν μόνο μια ημέρα. Οι εορτασμοί ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται την παραμονή. Κάθε πρωί οι δρόμοι γεμίζουν με πλήθος κόσμου που κατευθύνεται προς την εκκλησία με… πατίνια! Η κυκλοφορία των οχημάτων μάλιστα διακόπτεται για συγκεκριμένες ώρες προς αποφυγή ατυχημάτων. Σύμφωνα με το έθιμο, το προηγούμενο βράδυ τα παιδιά κοιμούνται φορώντας το ένα πατίνι στο πόδι τους. Το άλλο το αφήνουν στο παράθυρο, ώστε να το δούνε οι φίλοι τους και να τους ξυπνήσουν την επόμενη μέρα για να πάνε όλοι μαζί στην εκκλησία.

 

χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: nbcnews.com

 

6. Αυστρία

Σύμφωνα με τον αυστριακό μύθο, ο Άγιος Βασίλης έχει έναν συνεργό τον Krampus. Πρόκειται για ένα σατανικό πλάσμα που τριγυρίζει στους δρόμους και αρπάζει όσα παιδιά ήταν άτακτα. Σαν τιμωρία, εκείνα καταλήγουν στο λημέρι του. Στην Αυστρία, όλες τις μέρες του Δεκεμβρίου τιμούν τον δαίμονα φορώντας τρομακτικές μάσκες, ενώ δεν λείπει και η παρέλαση Krampus.

 

χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

 

7. Ουκρανία

Στην Ουκρανία, αντί για λαμπάκια και γιρλάντες στα δέντρα, οι κάτοικοι κρεμάνε στολίδια με θέμα τις αράχνες. Η παράδοση αυτή προέρχεται από ένα παλιό παραμύθι. Σύμφωνα με αυτό, κάποτε υπήρχε μια πολύ φτωχή χήρα που δεν μπορούσε να στολίσει το δέντρο της. Οι αράχνες, που βρίσκονταν στο σπίτι της, την λυπήθηκαν και άρχισαν να υφαίνουν ιστούς επάνω στο δέντρο. Το πρωί των Χριστουγέννων, η γυναίκα χάρηκε πάρα πολύ με αυτό που αντίκρυσε. Το δέντρο της ήταν πανέμορφο! Από τότε οι ιστοί θεωρούνται ιδιαίτερα καλότυχοι στην Ουκρανία.

 

 

χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

 

8. Ιρλανδία

Την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι της Ιρλανδίας τοποθετούν ένα κερί στα παράθυρα των σπιτιών τους που βλέπουν προς το δρόμο. Το κερί αυτό είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

 

 

χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: christmas.lovetoknow.com

 

9. Ολλανδία

Κάθε Χριστούγεννα, τα παιδιά της Ολλανδίας αντί για κάλτσες αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι. Ελπίζουν πως ο Άγιος Βασίλης θα καταλάβει πως ήταν φρόνιμα και θα τα γεμίσει με δώρα και γλυκά. Το βράδυ, μάλιστα, τοποθετούν ένα καρότο σε αυτά, ώστε να το βρει το λευκό άλογο του Αγίου. Παλιότερα, στα άτακτα παιδιά αντί για γλυκά στα παπούτσια έβαζαν πατάτες. Πλέον έπαψε να συμβαίνει αυτό, αφού θεωρήθηκε αντιπαιδαγωγικό.

 

χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: danteact.org.au

 

10. Ιταλία

Στην Ιταλία δεν υπάρχει η παράδοση του Άγιου Βασίλη. Με βάση το μύθο, μια γριά γυναίκα, η Μπελφάνα, είναι υπεύθυνη να φέρει τα δώρα στα παιδιά μετά τα Χριστούγεννα. Έτσι, στις 5 Ιανουαρίου επισκέπτεται όλα τα σπίτια και γεμίζει τις κάλτσες των μικρών με δώρα και γλυκά. Ακριβώς όπως και ο Άγιος Βασίλης, η Μπελφάνα μπαίνει στα σπίτια από την καμινάδα και τρώει καρύδια και μπισκότα που της έχουν αφήσει ως αντάλλαγμα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Τα πιο περίεργα έθιμα Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο (2014). Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/184043/ta-pio-perierga-ethima-hristoygennon-apo-olo-ton-kosmo-eikones (τελευταία πρόσβαση 16/12/20)

Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στον κόσμο τις γιορτές (2019). Ανακτήθηκε από https://www.helppost.gr/xristougenna/ethima-xristougennon/perierga-ethima-kosmos/ (τελευταία πρόσβαση 16/12/20)

Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο (2018). Ανακτήθηκε από https://www.thetoc.gr/new-life/article/ta-pio-perierga-xristougenniatika-ethima-se-olo-ton-kosmo/ (τελευταία πρόσβαση 16/12/20)

Τσουλάκης Σ. (2018). Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου. Ανακτήθηκε από https://www.economistas.gr/eleytheros-hronos/4506_ta-pio-perierga-hristoygenniatika-ethima-toy-kosmoy (τελευταία πρόσβαση 19/12/20)

Κίσκιλα Μ. (2019). Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο. Ανακτήθηκε από https://tvxs.gr/news/istoria/diereynontas-ton-mytho-ton-xristoygennon-ta-pio-perierga-ethima-se-olo-ton-kosmo (τελευταία πρόσβαση 19/12/20)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;