Χριστούγεννα: τα πιο ασυνήθιστα έθιμα από όλο τον κόσμο

Χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: pontos-news.gr

Χριστούγεννα, the most wonderful time of the year! Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο ήθη και έθιμα αναβιώνουν σε όλο τον πλανήτη. Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα, μερικά μοιάζουν με τα έθιμα της χώρας μας και άλλα είναι αρκετά διαφορετικά. Όμως, κάθε έθιμο κάνει αυτές τις μέρες για τον καθένα μας ακόμα πιο ιδιαίτερες και μας κάνουν να ανυπομονούμε για τα Χριστούγεννα.

Ευρωπαϊκά Έθιμα

Στην Τσεχία, υπάρχει ένα παράξενο έθιμο τα Χριστούγεννα αποκλειστικά για τις γυναίκες. Αυτές που  θέλουν να μάθουν αν θα παντρευτούν τη χρονιά που έρχεται, στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα ώστε να φτάσει σε ύψος ακριβώς πάνω από τον ώμο. Αν εκείνο προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση (αν το τακούνι κοιτάει την πόρτα), δεν θα είναι φέτος η “χρονιά της”.

Στην Αγγλία, η παράδοση θέλει τους Άγγλους να αφήνουν μπράντι για τον Άι Βασίλη και καρότα για τον Ρούντολφ, ενώ τα παιδιά κρεμούν χριστουγεννιάτικες κάλτσες, για να τις γεμίσει με γλυκά ο πατέρας των Χριστουγέννων. Το έθιμο με τις κάλτσες, το έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες όπως και η δικιά μας.

Στην Νορβηγία πιστεύουν ότι ότι οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα εμφανίζονται την Πρωτοχρονιά και κλέβουν τα σκουπόξυλα των Νορβηγών και πετάνε μακριά. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι, κρύβουν τα σκουπόξυλα και οτιδήποτε σχετικό, ένα βράδυ πριν, ώστε να «προλάβουν» το κακό.

Στην Ολλανδία τα Χριστούγεννα έχουν διατηρήσει ένα «αποικιοκρατικό» έθιμο. Πιστεύουν πως Ο Άγιος Βασίλης δεν μοιράζει μόνος του τα δώρα αλλά τον βοηθάει ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ), ο σκλάβος βοηθός του.  Στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι καλά παιδιά, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στο σάκο του και θα τα πάει στην Ισπανία, εκεί όπου ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει.
Στην Ιρλανδία την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο. Αυτό το έθιμο θυμίζει το δικό μας έθιμο όπου οι νοικοκυρές αφήνουν το τζάκι τους αναμμένο για να μπορέσει η Παναγία να γεννήσει στα ζεστά.
Έθιμα από όλο τον κόσμο
Στην Ιαπωνία  υπάρχει ένα καινούργιο έθιμο των Χριστουγέννων. Χωρίς να έχουν βέβαια τα Χριστούγεννα στη θρησκεία τους, αλλά επηρεασμένοι από τη δυτική κουλτούρα, έχουν το έθιμο να τρώνε κοτόπουλα KFC. Αυτό το έθιμο επικράτησε χάρη σε μία πολύ επιτυχημένη διαφήμιση της εταιρίας το 1974.

Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι  εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Κάθε μέρα γίνονται εκκλησιαστικές λειτουργίες στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με πατίνια roller, μάλιστα απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων  μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου να μετακινούνται με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά παιδιά παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους. Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;