Χρήση ουσιών και κορωνοϊός: Παροχή βοήθειας στους χρήστες

Χρήση ουσιών
Πηγή εικόνας: www.ctview.gr

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πλήξει πιο σκληρά ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες, για λόγους που συνδέονται τόσο με τη γενική κατάσταση της υγείας τους όσο και με τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Άλλωστε, οι ίδιες οι πρακτικές και οι συνθήκες χρήσης ουσιών, ενέσιμα, ενδορρινικά ή από το στόμα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Η μακροχρόνια και προβληματική χρήση ουσιών συνδέεται συχνά με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λοιμώδη και άλλα νοσήματα που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους από τον ιό και την πρόγνωση δυσμενέστερη. Ο κορωνοϊός παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα για τους χρήστες διαφόρων ουσιών, επειδή προσβάλλει  την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες.

Τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Για τον ίδιο λόγο οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων, που μολύνονται από τον COVID-19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική ή μοιραία για τη ζωή τους κατάσταση.

Το ιστορικό χρήσης μεθαμφεταμινών, στις οποίες συγκαταλέγεται και το sisa, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου, καθώς οι ουσίες αυτές προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την πιθανότητα πνευμονικής βλάβης και υπέρτασης. Κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών διατρέχουν επίσης όσοι καπνίζουν κάνναβη και έχουν ήδη επιβαρύνει τους πνεύμονές τους.

Tα εξαρτημένα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στον δρόμο, χωρίς στέγη, ή στη φυλακή. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν τον έλεγχο της διάδοσης ιδιαίτερα περίπλοκο και τη φροντίδα της υγείας τους εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και υπερκορεσμού των νοσοκομείων, τα εμπόδια για τη φροντίδα της υγείας των εξαρτημένων,  οι οποίοι είναι κοινωνικά στιγματισμένοι και έχουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αναμένεται να αυξηθούν.

Σημαντικό είναι το διάστημα αυτό οποιαδήποτε μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ή αυτό-περιορισμού να μην έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πρόσβασης των εξαρτημένων σε υπηρεσίες θεραπείας ή μείωσης της βλάβης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα του ΚΕΘΕΑ για τον κορωνοϊό

Το ΚΕΘΕΑ έχει προσαρμόσει τη λειτουργία του στις συνθήκες της πανδημίας κορωνοϊού, ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία της δημόσιας υγείας, των εξυπηρετούμενων και των εργαζομένων του. Τα μέχρι στιγμής μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονάδες διαμονής, όπως οι θεραπευτικές κοινότητες στην κοινωνία και τις φυλακές και οι ξενώνες της επανένταξης.
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλες τις μονάδες και φάσεις των θεραπευτικών προγραμμάτων. Οι ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και εκπαιδευτικές  δραστηριότητες έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται δια ζώσης και, όπου είναι δυνατόν, αξιοποιούνται εργαλεία τηλεπικοινωνίας.
  • Παύση όλων των παραπομπών εξυπηρετουμένων από τη μία φάση/μονάδα των θεραπευτικών προγραμμάτων στην άλλη.
  • Τα 2 Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ για ενεργούς χρήστες ουσιών στην Αθήνα ενισχύουν το πρόγραμμα ανταλλαγής ενέσιμου υλικού, προσφέρουν ενημέρωση και έντυπο υλικό για τον COVID-19, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εξαρτημένων, και επιδιώκουν δικτύωση με μονάδες υγείας για την άμεση μεταφορά εξυπηρετουμένων με ύποπτα συμπτώματα σε νοσοκομεία αναφοράς.
  • Αναστολή λειτουργίας των Προγραμμάτων Συμβουλευτικής Κρατουμένων (αρχική φάση θεραπείας) στα Καταστήματα Κράτησης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σωφρονιστικό σύστημα.
  • Αναστολή των δια ζώσης συναντήσεων στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες και φοιτητές και αξιοποίηση μεθόδων τηλεκπαίδευσης για τη συνέχισή τους.
  • Απομάκρυνση εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και τοποθέτησή τους σε θέσεις που δεν απαιτούν επαφή με εξυπηρετούμενους.
  • Εφαρμογή συστημάτων κυκλικής, εκ περιτροπής παρουσίας στους χώρους εργασίας και τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Πηγή εικόνας: kethea.gr

Που μπορείτε να απευθύνεστε

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι χώροι πρώτης επαφής με το ΚΕΘΕΑ για τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με αυστηρά μέτρα πρόληψης και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ατομικών συνεδριών. Δείτε εδώ μου μπορείτε να απευθυνθείτε.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης για μέλη οικογενειών και σημαντικούς άλλους.  Δείτε εδώ πού μπορείτε να απευθυνθείτε.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου.

Μπορείτε επίσης να απευθύνεστε:

Στο 1145, τη Γραμμή Βοήθειας για τις εξαρτήσεις, καθημερινές 9πμ.-5μμ  και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση: ithakihelpline@kethea-anadysi.gr.

Στο 1114, τη Γραμμή Βοήθειας για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, καθημερινές 9πμ-5μμ, και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση:  1114a@kethea-alfa.gr.

Eπικοινωνία για πληροφορίες όλες τις μέρες της εβδομάδας μέσω της σελίδας του ΚΕΘΕΑ στο Facebook:  @ΚΕΤΗΕΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Χρήση ουσιών και κορονοϊός, ανάκτηση από: www.kethea.gr

Υποστήριξη για τις εξαρτήσεις την περίοδο της πανδημίας: που απευθύνεστε, ανάκτηση από: www.kethea.gr

Μέτρα του ΚΕΘΕΑ για τον κορονοϊό, ανάκτηση από: www.kethea.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάσια Ξηρογιάννη

Φοιτήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Λατρεύει τα ταξίδια, τη μουσική και τη φωτογραφία. Διαβάζει πεζά και ποιητικά κείμενα, καθώς και της αρέσει να εκφράζεται με τον γραπτό λόγο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;