Ένας χρωματικός οδηγός για τα χαρτονομίσματα του κόσμου

χαρτονομίσματα
Πως θα έμοιαζε ένα παγκόσμιο χαρτονόμισμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης. Πηγή εικόνας: money.co.uk

 

Το Money.co.uk κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη που εξετάζει τα διαφορετικά χρώματα που έχουν τα χαρτονομίσματα παγκοσμίως και εξετάζει τις αναφορές Pantone για κάθε ένα από αυτά. Τα αποτελέσματα εμφανίζουν ορισμένα μοτίβα στη χρήση του χρώματος, την εμφάνιση διαφορετικών διάσημων ανθρώπων ή ζώων και στο τέλος προτείνουν πως θα απεικονιζόταν ένα παγκόσμιο χαρτονόμισμα.

Για να αποφασίσει σχετικά με το ποιο χρώμα είναι αντιπροσωπευτικό κάθε χώρας, η μελέτη ανέλυσε το πιο δημοφιλές χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί σε κάθε χώρα. Ένα μoβ χαρτονόμισμα αποτελεί μόνο το 10% των χαρτονομισμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Το πιο δημοφιλές χρώμα στο 23%, είναι μια παραλλαγή του πράσινου, που χρησιμοποιείται κυρίως στο δολάριο των ΗΠΑ, στη κορώνα της Σουηδίας και στο πέσο της Ουρουγουάης. Τα επόμενα δημοφιλέστερα χρώματα είναι το κίτρινο (18%), το γκρι (17%), το μπλε (14%) και το κόκκινο, πορτοκαλί και καφέ (κάτω από 10%).

 

χαρτονομίσματα
Πηγή εικόνας: money.co.uk

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν εξετάζεται η συχνότητα των προσώπων που εμφανίζονται στα χαρτονομίσματα, στη μελέτη παρατηρούμε πώς «τα πρόσωπα διαφέρουν πολύ ανάλογα με την αξία του χαρτονομίσματος στα οποία εμφανίζονται». Στο πλαίσιο της έρευνάς και της εξέτασης 1.383 χαρτονομισμάτων που απεικονίζουν κάποιο πρόσωπο, τα 547 απεικόνιζαν κάποιον-α πολιτικό, τα 320 βασιλείς και τα 153 συγγραφείς. «Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η βασίλισσα Ελισάβετ Β είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο, έχοντας εμφανιστεί σε 45 διαφορετικά σχέδια χαρτονομισμάτων σε 11 χώρες», λέει η μελέτη, επισημαίνοντας επίσης πώς μόνο το 7% των χαρτονομισμάτων απεικονίζουν γυναίκες. «Στην πραγματικότητα, μόνο το Τζέρσεϋ (νησί), το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία έχουν ένα ισορροπημένο ή και “γυναικοκεντρικό” προφιλ όσον αφορά την απεικόνιση προσώπων , με όλα τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα χωρών να απεικονίζουν κυρίως άνδρες.

χαρτονομίσματα
Πηγή εικόνας: money.co.uk

 

Πέραν από πρόσωπα, η επόμενη πιο δημοφιλής φιγούρα είναι τα ζώα και συγκεκριμένα τα πτηνά. Οι αετοί, που είναι το πιο δημοφιλές ζώο, εμφανίζονται σε 41 χαρτονομίσματα ανά τον κόσμο. Η επόμενη “κοινή” φιγούρα που εμφανίζεται στα περισσότερα χαρτονομίσματα που αναλύονται στη μελέτη είναι τα κτίρια, που κυμαίνονται από κάστρα έως και εκκλησίες, μουσεία και τζαμιά.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες οδήγησε στη συνέχεια τη μελέτη στο να προτείνει τα πιθανά οπτικά στοιχεία που θα εμφανίζονταν σε ένα «παγκόσμιο χαρτονόμισμα», που θα περιελάμβανε κοινούς παρονομαστές, όπως μια παλέτα πράσινου χρώματος και έναν αετό. «Ρωτήστε οποιονδήποτε και πιθανότατα να σας πουν τι χρώμα είναι ένα χαρτονόμισμα $20 ή ποια εικόνα απεικονίζεται στο πίσω μέρος, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξαν λεπτομερώς ένα χαρτονόμισμα; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών χαρτονομισμάτων κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναλύουμε ή αναρωτιόμαστε για τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το σχεδιασμό του», καταλήγει ο Salman Hiqqi από το Money.co.uk.

 

 

χαρτονομίσματα
Το επικρατέστερο χρώμα χαρτονομίσματος κάθε χώρας. Πηγή εικόνας: money.co.uk

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Haqqi S., 4/5/20 “A visual guide to banknotes around the world” ανακτήθηκε από money.co.uk


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνια Μισούνοφ

πολιτική επιστήμονας (δεν πήρα voucher), επίδοξη φωτογράφος και επαγγελματίας χομπίστρια

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;