Χάιντεν Γουίλλιαμς: Η βυθισμένη ροζ δυστοπία της κλιματικής αλλαγής

Χάιντεν Γουίλλιαμς
Πηγή εικόνας: Big city pipe dreams / Hayden Williams

Ο ψηφιακός καλλιτέχνης Χάιντεν Γουίλλιαμς (Hayden Williams) φαντάζεται και σχεδιάζει έναν βυθισμένο κόσμο, μία ροζ δυστοπία, προσπαθώντας έτσι να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τα προβλήματα που, ενδεχομένως, θα προκύψουν από την κλιματική αλλαγή.

 

κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: Sunset Pipe Dream / Hayden Williams

 

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης, Χάιντεν Γουίλλιαμς, μας δείχνει, με την καλλιτεχνική οπτική γωνία του, πως θα γίνει ο κόσμος εάν ανέβει η στάθμη της θάλασσας και εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγήν του φαινομένου αυτού. Δεδομένου του ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα φλέγον ζητήματα των ημερών μας, η προσέγγιση του θέματος μέσω της τέχνης, έχει σαν σκοπό από την μία να μας ευαισθητοποιήσει, και από την άλλη ίσως και να προσπαθήσει να μας σοκάρει. Συνεπώς, ο στόχος είναι να προάγει μια συλλογική δράση εναντίον της παρούσας περιβαλλοντικής πολιτικής κάποιων χωρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάιντεν Γουίλλιαμς
Πηγή εικόνας: drink and dream / Hayden Williams

 

Ο Χάιντεν Γουίλλιαμς χρησιμοποιεί σκηνές βγαλμένες από την καθημερινή ζωή με εγκαταλειμμένα, κενά τοπία. Όπως λέει και ο ίδιος, ένα τρομακτικά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. Σχεδιάζοντας το ψηφιακό του πρότζεκτ, είχε κατά νου αυτούς τους ανθρώπους ακριβώς, ειδικά τους συμπατριώτες του, επιδιώκοντας να τους δείξει πως θα γίνει ο κόσμος, αν συνεχίσουν να στηρίζουν τον πρόεδρο Τραμπ, που δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή.

 

κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: dive in theater / Hayden Williams

Η κλιματική αλλαγή μας ενώνει όλους;

Καθώς το μέγεθος των επιπτώσεων, που θα έχει στη σχέση του περιβάλλοντος με την κοινωνία, έχει τη δυναμική να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση μας σαν είδος. Την ίδια στιγμή, όμως, οι συλλογικές προσπάθειες για την αποφυγή μίας κλιματικής μη-αναστρέψιμης κατάστασης, πολύ συχνά μένουν άκαρπες. Η ανθρωπότητα, σαν σύνολο, αρνείται να εστιάσει στο προφανές και φοράει παρωπίδες, απασχολούμενη με θέματα τα οποία, άπαξ και ανέβει η στάθμη της θάλασσας, θα μπουν τελευταία στην λίστα των προτεραιοτήτων μας σαν είδος. Η κάθε χώρα ακολουθεί την δική της πολιτική, ανάλογα με το συμφέρον της και το συμφέρον της βιομηχανίας της.

 

κλιματική αλλαγή
Πηγή εικόνας: bathing culture / Hayden Williams

 

Ο ίδιος ο Χάιντεν Γουίλλιαμς εμπνεύστηκε για το έργο του από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Βενετία, καθώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην πόλη, έμαθε πως οι Βενετσιάνοι ζουν διαρκώς με αυτό τον κίνδυνο, και αναρωτήθηκε πως θα ήταν εάν όλες οι πόλεις του κόσμου αντιμετώπιζαν ένα παρόμοιο πρόβλημα, γεγονός που δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Το πρότζεκτ του Χάιντεν Γουίλλιαμς βρίσκεται, ακόμα, σε εξέλιξη καθώς συνεχίζει να πειραματίζεται και να προσθέτει εικόνες στον «βυθισμένο κόσμο» του (όπως είναι και ο τίτλος του έργου του).

 

κλιματική αλλαγή

Πηγή εικόνας: sleep street station / Hayden Williams

κλιματική αλλαγή

Πηγή εικόνας: sign of the times / Hayden Williams


Βιβλιογραφία:

Barandy Kat “Hayden williams envisions a bleak, dystopian ‘world underwater’ in shimmering, sunlit pink” designboom, 10 jan 2020, available at: https://www.itsnicethat.com/articles/hayden-williams-digital-090120


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνια Μισούνοφ

πολιτική επιστήμονας (δεν πήρα voucher), επίδοξη φωτογράφος και επαγγελματίας χομπίστρια

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;