«Bacha bazi»: Oι σεξουαλικοί σκλάβοι του Αφγανιστάν

Η παραχάραξη των αξιών και η κάλυψη τραγικών γεγονότων είναι -δυστυχώς- συνηθισμένα στον λεγόμενο Δυτικό κόσμο. Μπορεί να φανταστεί κανείς, το μέγεθος των παραπάνω προβλημάτων σε υποανάπτυκτες χώρες; Στο μακρινό Αφγανιστάν λοιπόν, υπάρχουν αγόρια που χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικοί σκλάβοι. Όχι, εδώ δε μιλάμε για πορνεία.

Το φωτογραφικό πρότζεκτ του Barat Ali Bator περιγράφει τις ιστορίες πολλών αγοριών, που αρπάχτηκαν σε μικρή ηλικία από τις οικογένειές τους, ώστε να ικανοποιούν σεξουαλικώς ηλικιωμένους άνδρες. Τα νεαρά αγόρια αποκαλούνται «bacha bazi», που σημαίνει στη γλώσσα τους «παιχνίδι του παιδιού». Πόσο ειρωνικό, να ονομάζεται παιχνίδι, μια πράξη, που μόνο με αγνές ψυχές δεν έχει να κάνει. Οι φωτογραφίες, μας δείχνουν νεαρά αγόρια, ντυμένα και βαμμένα σαν γυναίκες, να παρευρίσκονται και να χορεύουν σε πάρτι για κυρίους, τα οποία πάρτι γίνονται γι’αυτόν το σκοπό.

Για ακόμα μία φορά, «άνθρωποι» εκμεταλλεύονται την πείνα και τη φτώχεια αδύναμων πολιτών και έτσι πλησιάζουν τα νεαρά αγόρια με τεράστιες υποσχέσεις για μια δήθεν καλύτερη ζωή. Και εκείνα -δυστυχώς- τους πιστεύουν και καταλήγουν να γίνονται ισόβιοι σεξουαλικοί σκλάβοι ηλικιωμένων αντρών. Όλα αυτά, συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, κατά το οποίο οι πολίτες του, μόνο και μόνο στην ιδέα της ομοφυλοφιλίας εξοργίζονται και αγανακτούν. Αλλά, δεν πειράζει, όπως πολύ καλά έχουμε μάθει να πράττουμε σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν άτομα που μισούν τους ομοφυλόφιλους, αλλά ύστερα θα είναι τα ίδια που θα βιάσουν νεαρούς άντρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα λοιπόν, με την έρευνα του Bator, τα αγόρια αυτά δεν πληρώνονται ποτέ για τις υπηρεσίες τους, ενώ οι ηλικίες τους ξεπερνούν πολύ σπάνια, τα 15 έτη. Έπειτα, ακόμα και αν καταφέρουν να αποδράσουν από όλο αυτό το «τερατούργημα», τους περιμένει στη «γωνία» η περιθωριοποίηση. Οι οικογένειές τους δε θέλουν ούτε να τους ξέρουν, ενώ όπως καταλαβαίνουμε, δε τίθεται θέμα τα αγόρια αυτά να φτιάξουν στο μέλλον μια οικογενειακή ζωή. Το χειρότερο είναι πως, πολύ λίγα άτομα από τα παραπάνω καταφέρνουν να επιβιώσουν, καθώς τα περισσότερα μπλέκουν στη δύνη των ναρκωτικών. Μάλιστα, όπως είναι αναμενόμενο, πολλά αγόρια-σκλάβοι, στη συνέχεια «παίζουν» τον απέναντι ρόλο, καθώς μυούν και οι ίδιοι νεαρά αγόρια στη σεξουαλική σκλαβιά.

Το ευτυχές γεγονός, είναι πως πριν από λίγο καιρό, άρχισαν να γίνονται συλλήψεις περί του θέματος και οι αρχές πια επιτελούν περισσότερο σωστά το έργο τους. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε πως είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν ακόμα πολλά τέτοια περιστατικά εκεί έξω και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνον στο Αφγανιστάν, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, υπολογίζεται από έρευνες, πως υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια σεξουαλικοί σκλάβοι ανά τον κόσμο, με τη σεξουαλική εμπορία ανθρώπων να αποφέρει 22,6 δισ. ευρώ το χρόνο στους διακινητές. Στις κοινωνίες μας, υπάρχουν αμέτρητες φορές που λοξοκοιτάμε, αγνοώντας τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας και που οφείλουμε σαν άτομα να επιλύσουμε άμεσα. Η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης, η δεινή και εξευτελιστική οικονομική κατάσταση κάποιων χωρών, οδηγούν τους ανθρώπους να προβούν σε αδιανόητα ντροπιαστικές πράξεις.

Όμως, δε φταίνε μονάχα οι υποανάπτυκτες χώρες. Αν εμείς, ο λεγόμενος «αναπτυγμένος» πολιτισμικά κόσμος δεν κάνουμε κάτι γι’αυτό, τότε δε θα αλλάξει τίποτα. Ας μη μιλήσουμε κιόλας για το γεγονός, πως είναι πολλοί εκείνοι που έχουν μεγάλο όφελος με το να διατηρούν κάποιες χώρες, υποανάπτυκτες!

Οι σεξουαλικού σκλάβοι υπάρχουν παντού στον κόσμο μας και σίγουρα, κανείς δε βοήθησε κανέναν, κάνοντας τα «στραβά» μάτια. Το φαινόμενο αυτό -κι όμως- μπορεί να υπάρχει και δίπλα σου. Παρατήρησε, ενημερώσου και βοήθησε!


Πληροφορίες από Lifo


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μακρή

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;