Η αξία του λόγου στις μέρες μας

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του ανθρώπου είναι ο λόγος. Αποτελεί ίσως το πιο πολύτιμο δώρο που του χάρισε η φύση, σε συνδυασμό βέβαια με τη συνείδηση και τη βούληση. Λόγος χωρίς νόηση και εσωτερική διάρθρωση σκέψεων δεν νοείται. Κι αυτό γιατί οδηγεί σε μονοπάτια πέραν της λογικής, πέραν των ορίων στα οποία επιτρέπεται από τη φύση να κινείται ο άνθρωπος. Προϋπόθεση, λοιπόν, για την ανάπτυξη του λόγου είναι η ανθρώπινη λογική.

Ο λόγος ίσως είναι, στην εποχή μας, κάτι αυτονόητο καθώς οι περισσότεροι έχουμε τη δυνατότητα αυτού και την προδιάθεση για την ανάπτυξή του, την καλλιέργειά του, την τελειοποίησή του. Η ουσία του όμως δεν πρέπει να τυγχάνει ελλείψεως γνώσης από μέρους μας. Ας σημειωθεί εδώ πως λόγος είναι τόσο ο προφορικός όσο και ο γραπτός.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διαδικασία με την οποία η προφορική άρθρωση φθόγγων, κραυγών, λέξεων αποτυπώνεται γραπτά. Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει αν σκεφτεί κανείς ότι ουκ ολίγα είναι παγκοσμίως τα γραπτά έργα. Ουκ ολίγοι είναι οι συγγραφείς, ουκ ολίγοι είναι οι ποιητές…λόγου

Ένα γραπτό έργο μπορεί να κρύβει πολλά. Αποκαλύπτει πάντως κάθε σκέψη και κάθε πτυχή της λογικής και νοητικής ιδιοσυγκρασίας του γράψαντος. Άλλωστε, ο απώτερος σκοπός του καθενός είναι να εκφραστεί, να οδηγήσει τη σκέψη σε δρόμους εξέλιξης δια του γραπτού λόγου μέσω του οποίου τελικά μετουσιώνονται ακόμη και τα όνειρα σε ένα άκρως εκδηλωτικό της πραγματικότητας σημείο και στοιχείο.

Το τελευταίο απαντάει σε κάθε προβληματισμό, σε κάθε αμφιβολία και γενικώς σε κάθε ψυχοδιεγερτικό έναυσμα του ανθρώπου ο οποίος αναζητά στον λόγο, και μέσω της χρήσης αυτού, τον ίδιο του τον εαυτό. Εδώ συμπίπτει και η ελευθερία του λόγου που καθιστά το άτομο ελεύθερο να ταλαντευθεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, μεταξύ λογικού και παραλόγου, μεταξύ ύπαρξης και ψυχονοητικής αδράνειας. Κι όλα αυτά χωρίς να αφιονίζεται το άτομο, χωρίς να αποχαυνώνεται από το ονειρικό που αποκρούει κάθε μη επιθυμητό στοιχείο, που δεν παύει να είναι αληθινό. Το δηλητηριώδες όπιο κατά της αλήθειας είναι το όνειρο. Το ευεργετικό όπιο υπέρ της προληπτικής αντιμετώπισης της θλιβερής πραγματικότητας είναι ομοίως το όνειρο. Πρόκειται για μια τραγική αλλά εντυπωσιακή αντίφαση που χρήζει απαντήσεων.

Advertisement

Μα πώς γίνεται να συνδέεται το όνειρο με τον λόγο; Πώς γίνεται να συνδέεται ένα απλό γραπτό έργο με τον ονειρικό κόσμο; Μήπως με την αποτύπωση ενός ονείρου στο χαρτί; Ναι, και με την αποτύπωση ενός ονείρου σε χαρτί. Το σπουδαιότερο όμως δεν είναι αυτό. Αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία και συνειδησιακή για το άτομο ουσία είναι ακριβώς το ότι το ονειρικό στοιχείο αγκιστρώνεται στο υποσυνείδητο που δεν είναι παρά ένα πλήθος από λογικά <<υπολείμματα>> που στερεώνονται σε σκέψεις σχετιζόμενες με την πραγματικότητα. Τόσο ο λόγος όσο και το όνειρο, τόσο το συνειρμικό στοιχείο του υποσυνειδήτου όσο και το συνειρμικό πραγματικό στοιχείο συνδέονται με τη λογική. Τόσο λογικό, μα και τόσο παράλογο.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο ότι ο λόγος δεν είναι ένα επίχρισμα της λογικής, δεν είναι ένα μέσο απόκτησης οικονομικού κέρδους δια της δημιουργίας πετυχημένων γραπτών έργων και κειμένων. Ο λόγος είναι ο μοχλός για την ενδότερη διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση του ατόμου. Πράγματι, εμείς οι ίδιοι εξελίσσουμε τον λόγο εις μιαν προηγμένη εποχή και ο λόγος εξελίσσει εμάς.

Αυτός που κινεί τον μοχλό της λογικής δεν είναι παρά ο εαυτός μας ο οποίος αφορμάται και ορμά προς την κατεύθυνση της ελευθερίας. Η ελευθερία αυτή δεν έχει όρια. Αρκεί μόνον ένα πράγμα. Αρκεί να μην χάνει την αξία του ο λόγος, να μην χρησιμοποιείται για λόγους ενάντιους της ηθικής και να μην ευτελίζεται. Το αν θα υπερισχύει ο γραπτός ή ο προφορικός λόγος εξαρτάται κι αυτό από το ίδιο το άτομο κατά περιπτώσεις. Βέβαια, νικητής κρίνεται συνήθως ο γραπτός λόγος, ως ολοκληρωμένος λόγος. Δεν είναι τυχαία η λατινική παροιμία <<verba volant, scripta manent>> , ούτε και το γνωμικό του Ομήρου μας περί τα <<έπεα πτερόεντα>>.  Δύσκολο στην πράξη, εύκολο στα…λόγια!

Advertisement

 


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG