Απειλείται ο άνθρωπος από τη Ρομποτική στο χώρο της εργασίας;

SHARE

ρομποτική

Για να δούμε μια ευθύς απάντηση: Ναι, βεβαίως και απειλείται ο άνθρωπος από τη διαρκώς αναπτυσσόμενη Ρομποτική. Και αν στην Ελλάδα η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο (ίσως και να μην φτάσει στο εγγύς μέλλον), στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, η τεχνητή νοημοσύνη θα βρεθεί σταδιακά αντιμέτωπη με τον άνθρωπο για μια θέση εργασίας. Και φυσικά, θα νικήσει.

Έρευνα που διεξάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιοποίησε ο Guardian έφερε στο φως κάποια αξιοπρόσεχτα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την έρευνα, 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο Νησί θα απειληθούν στα επόμενα 15 χρόνια από την εμφάνιση των Ρομποτικών τεχνολογιών. 30% των εργασιών θα βρεθεί υπό την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης. Σε κάποιους εργασιακούς τομείς, το ποσοστό θα φτάσει το 50%. Είναι χαρακτηριστικό πως τα επαγγέλματα που απειλούνται περισσότερο είναι αυτά τα οποία απαιτούν πολύ χαμηλή ειδίκευση (χονδρική παραγωγή, γραμματειακές θέσεις, θέσεις αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων κλπ.).

Σε χώρες, όπως η Γερμάνια, με τεράστια «βαριά» βιομηχανία, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξίσου αποθαρρυντικά. Ένας υπάλληλος που εργάζεται σε μία εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων στη Γερμανία κοστίζει στην εταιρεία 40 ευρώ, μέσο όρο, ανά ώρα
(συνυπολογίζονται το εργασιακό ωράριο, οι άδειες, τα ρεπό, απεργίες κλπ). Ένα ρομπότ που θα κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά θα κοστίζει 5-8 ευρώ. Είναι ορατό λοιπόν το κέρδος που θα έχουν οι επιχειρήσεις. Ήδη στο Γερμανικό εργασιακό τομέα, υπάρχουν 282 ρομπότ για 10000 υπαλλήλους ενώ στην Κορέα η αναλογία είναι 437 ανά 10000 εργαζομένους. Η αναλογία αυτή μπορεί να μην δείχνει την σοβαρότητα του προβλήματος αλλά ας αναλογιστούμε πως η Ρομποτική τεχνολογία δεν είναι ακόμη οικονομικά προσιτή για πολλές επιχειρήσεις ενώ υπάρχει και νομοθεσία που προστατεύει τα δικαίωμα του ανθρώπου στην εργασία. Αλλά είμαστε σίγουροι πως η νομοθεσία αυτή δεν θα αλλάξει;

Advertisement

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, παρόμοια έρευνα έδειξε πως 47% των επαγγελμάτων θα βρεθούν οσονούπω υπό την απειλή της Ρομποτικής ενώ στην Ιαπωνία ρομπότ χρησιμοποιούνται ήδη για την καθαριότητα οικιών αλλά και ως υπηρέτες και σερβιτόροι. Μάλιστα, από το 2016, σε ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχουν ρομποτικές μηχανές που ασχολούνται με την προετοιμασία γευμάτων. Τα ξενοδοχεία αυτά έχουν θέσει ως σκοπό να αντικαταστήσουν το 90% του ανθρώπινου τους προσωπικού με ρομπότ στα επόμενα 10 χρόνια.

Τα ποσοστά αυτά είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως αναφέρονται μόνο σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης καθώς τα ρομποτικά συστήματα λειτουργούν μόνο σε συγκεκριμένα δομημένα περιβάλλοντα και δεν έχουν αυτονομία. Όχι ακόμη τουλάχιστον. Όλα εξαρτώνται από την τεχνολογία. Όσο πιο κοντά φτάνει η Ρομποτική στην ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά, τόσο πιο πολλά επαγγέλματα θα χαθούν σε λίγες δεκαετίες. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός για τις εναπομείνασες θέσεις θα είναι ακόμη πιο σκληρός. Ανταγωνισμός όχι μόνο ανάμεσα σε εργαζόμενους αλλά και ανάμεσα σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία εταιριών, το κόστος απασχόλησης των εργαζομένων είναι μόνο δεύτερο πίσω από τις δαπάνες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιώντας ρομπότ, η παραγωγή θα μεγαλώσει θεαματικά ενώ παράλληλα θα εξοικονομηθούν χρήματα χάρις την απουσία του ανθρώπινου δυναμικού.

Η αυτοματοποίηση πολλών επαγγελμάτων χάρις τη Ρομποτική τεχνολογία δεν είναι κάτι που ανήκει στο μακρύ μέλλον. Και είναι σίγουρα κάτι που θα επηρεάσει τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα η Ρομποτική είναι αρκετά πίσω (ερευνητικά προγράμματα υπάρχουν αλλά λείπει το κεφάλαιο), υπήρξαν όμως παραδείγματα της εισόδου της τεχνολογίας αυτής σε χώρους όπως η Ιατρική. Τον περασμένο Μάρτιο, στο Διαβαλκανικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έγινε η πρώτη εγχείρηση πνεύμονα με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος (ΠΗΓΗ: ΕΡΤ).

Το σίγουρο είναι πως η Ρομποτική θα θέσει σταδιακά σε κίνδυνο εκατοντάδες επαγγέλματα. Μπορεί ένα ρομπότ να είναι σε θέση γράψει αυτό το κείμενο κάποια στιγμή; Διόλου απίθανο.

Advertisement

Πηγές

https://www.theguardian.com/technology/2017/apr/04/innovation-in-ai-could-see-governments-introduce-human-quotas-study-says

https://www.theguardian.com/technology/2017/mar/24/millions-uk-workers-risk-replaced-robots-study-warns

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνθρωπος μπλεγμένος σε όλα. Σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία με τα παράλληλα ενδιαφέροντα να ποικίλουν από μουσική, gadgets και αρκετό gaming έως άπειρες ώρες μπροστά σε αθλητικά δρώμενα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG