Απειλείται η ζωή της αρχαιολόγου που ανακάλυψε την αρχαιότερη πόλη στην Αμερική

Αμερική
Πηγή εικόνας: theguardian.com

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι απειλείται η ζωή της αρχαιολόγου που ανακάλυψε την αρχαιότερη πόλη στην Αμερική. Η αρχαιολόγος, Ρουθ Σάντι, που έφερε στο φως ένα πολιτισμό 5.000 ετών, οι συμπατριώτες της, που την πυροβόλησαν το 2003, τώρα δηλητηρίασαν τον σκύλο της, την απειλούν και καταστρέφουν το έργο της.

Η Ρουθ Σάντι, η αρχαιολόγος από το Περού, ήταν το 2020 στη λίστα του BBC  με τις 100 γυναίκες στον κόσμο με την μεγαλύτερη επιρροή.

Το 1978 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή Καράλ, ενώ το 1994 ανακάλυψε τα ίχνη μιας αρχαίας πόλης όπου και άρχισε τις αρχαιολογικές ανασκαφές σε μια έρημο, 200 χλμ βόρεια της Λίμα και κοντά στον ποταμό Σούπε.

Η σκληρή δουλειά και η προσπάθειά της απέδωσαν καρπούς. Η Ρουθ Σάντι ανακάλυψε «το κέντρο του αρχαιότερου πολιτισμού στην Αμερική» και της αρχαιότερης πόλης κατ’ επέκταση. Η Unesco, με τη σειρά της, κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικά καλά διατηρημένο» αρχαιολογικό σύμπλεγμα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το οργανικό υλικό που βρέθηκε στην περιοχή αυτή, χρονολογείται από το 2.627 π.Χ. ενώ η περιοχή έχει κηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Αμερική
Πηγή εικόνας: huffingtonpost.com

Η αρχαιολόγος Ρουθ Σάντι και η ομάδα της συνεχίζουν μέχρι σήμερα τις ανασκαφές έχοντας εντοπίσει 24 οικισμούς, οι μισοί, εκ των οποίων, στην κοιλάδα Σούπε, που αποτελούν μέρος του πολιτισμού Καράλ Σούπε.

Η ανακάλυψη της αρχαιότερης πόλης στην Αμερική έφερε στο φως και μοναδικά αντικείμενα.

Η αρχαιολογική αυτή ανασκαφή έφερε στο φως, επίσης, μοναδικά μουσικά όργανα, όπως φλάουτα φτιαγμένα από οστά ζώων και πτηνών, στοιχεία για την καλλιέργεια  βαμβακιού που χρησιμοποιείται στα υφάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σπουδαία, όμως, ανακάλυψη της Ρουθ Σάντι απειλείται από καταπατητές στη γη όπου βρίσκονται οι αρχαίοι αυτοί οικισμοί. Όπως αναφέρεται στον Guardian, σημειώνονται συνεχώς εισβολές στο χώρο των ανασκαφών, ενώ η αρχαιολόγος και οι συνεργάτες της δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

Αμερική
Πηγή εικόνας: huffingtonpost.com

Οι απειλές γίνονται μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων προς διάφορους εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο, κυρίως τις μέρες αυτές τις οποίες διανύουμε με την μεγάλη έξαρσης της πανδημίας στη Περού. «Κάλεσαν και τον δικηγόρο μας και του είπαν ότι αν συνέχιζε να με προστατεύει, θα τον σκότωναν, μαζί με εμένα, και θα μας έθαβαν πέντε μέτρα κάτω από τη γη» δηλώνει συγκλονισμένη η 73χρονη αρχαιολόγος.

Απειλές και επιθέσεις κατά της αρχαιολόγου Ρουθ Σάντι

Πρόσφατα δηλητηρίασαν το σκύλο της αρχαιολόγου. «Σκότωσαν και το σκύλο μας. Ήταν κάτι σαν προειδοποίηση. Το δηλητηρίασαν, σαν να λένε, κοίτα τι θα σου συμβεί».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρουθ Σάντι δέχεται απειλές και επιθέσεις. Το 2003, την πυροβόλησαν στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας ακόμη επίθεσης στον αρχαιολογικό χώρο, της αρχαιότερης πόλης στην Αμερική.

Μετά από εννέα εισβολές στην αρχαία πόλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Σάντι και η ομάδα της ζήτησαν επανειλημμένα από τις αρχές να παρέμβουν. «Κυριαρχεί η αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία εξουσία που να μεριμνά για την προστασία και την υπεράσπιση της κληρονομιάς μας. Είναι πηγή τεράστιας ανησυχίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος.

Αμερική
Πηγή εικόνας: huffingtonpost.com

Τον περασμένο Ιούλιο, σημειώθηκε μια ακόμη εισβολή και οι δράστες χρησιμοποίησαν εκσκαφέα γκρεμίζοντας πλίνθινους τοίχους και καταστρέφοντας το έδαφος όπου γίνονταν ανασκαφές και πολλά από τα ευρήματα όπως αρχαία κεραμικά, τάφους με μούμιες, υφάσματα και οικιακά σκεύη.

Μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας περιπολεί τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαιότερης πόλης στην Αμερική, περιπολείται πλέον τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα, δεν έχει γίνει όμως κάποια προσπάθεια να τιμωρηθούν οι δράστες που εκτιμάται, πως είναι μέλη μιας οικογένειας.

Αυτοί, ισχυρίζονται πως η έκταση όπου γίνονται οι ανασκαφές τους παραχωρήθηκε τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης αγροτικής μεταρρύθμισης του Περού. Η Ρουθ Σάντι απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους. «Δεν έχουν ούτε έναν τίτλο ιδιοκτησίας για τη γη. Ιδιοκτήτης της γης είναι το περουβιανό κράτος», δηλώνει.  Η προγραμματισμένη έξωση ενός των εκ των καταπατητών, τον Δεκέμβριο, δεν προχώρησε παρά μετά από εισαγγελική εντολή.

Αξιοσημείωτο είναι πως η αξία της γης στην περιοχή αυτή έχει αυξηθεί από περίπου 5.000 $ ανά εκτάριο σε 50.000 $ ανά εκτάριο, και πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν γη γύρω από τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος περιβάλλεται από μια προστατευτική ζώνη 56 τετραγωνικών μιλίων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους αρχαιολογικούς χώρους να συνεχίσουν αν είναι στόχος εισβολέων και να καταστρέφεται επειδή είναι ένα άγραφο κομμάτι της ιστορίας. Ανακτούμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μέσω της έρευνάς μας», σχολιάζει η Σάντι και τονίζει πως «αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είναι σαν να καίμε ένα βιβλίο που κανείς δεν θα διαβάσει ποτέ. Ελπίζω ότι θα μπορούμε να συνεχίσουμε να ερευνούμε και ανακτούμε την ιστορία μας,  τονίζοντας πως το μήνυμα που στέλνει σε εμάς αυτή η πόλη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ήταν μια πολύ, πολύ ειρηνική κοινωνία. Δεν βρήκαμε ούτε έναν τείχος. Υπάρχει ένα μήνυμα εδώ,  ότι εμείς, τα ανθρώπινα όντα, πρέπει να ζούμε σε αρμονία μεταξύ μας και με τη φύση. Ζούμε αυτή την πανδημία, εν μέρει, λόγω της κακομεταχείρισης της φύσης», καταλήγει.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Απειλές κατά της ζωής της αρχαιολόγου που ανακάλυψε την αρχαιότερη πόλη στην Αμερική. Ανακτήθηκε από https://www.huffingtonpost.gr/entry/apeiles-kata-tes-zoes-tes-archaioloyoe-poe-anakalepse-ten-archaiotere-pole-sten-amerike_gr_5ff2f27dc5b6fd33110f5096?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles&fbclid=IwAR1xMxVPfkgWnnP8rUCWQzxCnqWhKsJmzp5hQuo_NAPkj7RUiqEZtvRAGrw (16/01/2021)

Squatters issue death threats to archaeologist who discovered oldest city in the Americas. Ανακτήθηκε από https://www.theguardian.com/world/2021/jan/03/squatters-ancient-ruins-peru-death-threats-archeologist-caral (Τελευταία προβολή 16/01/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;