Ισότητα: Νέα έρευνα για την σεξουαλική υγεία των γυναικών

αναπαραγωγική υγεία
Πηγή εικόνας: ec.europa.eu


Σχεδόν οι μισές γυναίκες, που ζουν σε περισσότερες από πενήντα χώρες, δεν έχουν λόγο στα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Αν αυτή η φράση σου φαίνεται βγαλμένη από άλλη δεκαετία, τότε αυτό το άρθρο θα σε σοκάρει. Αυτή είναι η ισχύουσα πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA). Προφανώς, τα αποτελέσματα θέτουν νέα ερωτήματα για την παγκόσμια ισότητα, που μάλιστα αποτελεί βασικό στόχο βιώσιμης ανάπτυξης, όπως θα δούμε παρακάτω. Όμως, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε την σημασία των ποσοστών που παρουσιάζονται στην έρευνα, πρέπει πρώτα να αναζητήσουμε πως ορίζονται ορισμένοι σημαντικοί όροι.

Αναπαραγωγική υγεία, ισότητα και βιώσιμη ανάπτυξη

Σε πρώτη φάση, ας δούμε πως ορίζονται τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας, κατά την οποία το άτομο αποφασίζει ελεύθερα για όλες τις πτυχές της σεξουαλικότητάς του, απαλλαγμένο από διακρίσεις και κάθε είδους εξαναγκασμό. Επιπλέον, έχει δικαίωμα να προσδοκεί ισότητα, αμοιβαίο σεβασμό, συναίνεση και ισότιμη ευθύνη στις σεξουαλικές του σχέσεις. Για την διασφάλιση αυτών και άλλων δικαιωμάτων, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει ορίσει 17 στόχους (Sustainable Development Goals). Ανάμεσα σε αυτούς, ξεχωριστή θέση εννοείται πως καταλαμβάνει και η ισότητα. Μάλιστα, μαζί με την ελευθερία και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελούν τον πέμπτο στόχο. Συμπληρωματικά, η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία περιέχονται στον υποστόχο 5.6. Προφανώς, οι στόχοι αυτοί συνοδεύονται από δεσμεύσεις υλοποίησής τους για όλες τις χώρες, χωρίς να παραμερίζονται τα διαφορετικά εθνικά επίπεδα και προτεραιότητες. Ωστόσο, έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους και αυτό ορίζει ένα περιθώριο μέχρι το έτος 2030. Επομένως, ήταν απαραίτητο, όπως και έγινε, η έρευνα αυτή να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της προόδου σε θέματα όπως η πρόσβαση σε σεξουαλική υγεία και ισότητα.

Ας δούμε όμως την έρευνα μέσα από αριθμούς…

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί πως η έρευνα αφορούσε κορίτσια και γυναίκες μεταξύ 15 και 49 χρόνων. Δεύτερη προϋπόθεση ορίστηκε να είναι παντρεμένες ή να βρίσκονται σε σχέση.

  • 55% των γυναικών σε 57 χώρες δήλωσαν πως έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν αυτόνομα για την πρόσβασή τους στην υγεία, την χρήση αντισυλληπτικών και για το αν θα κάνουν σεξ.
  • Σχεδόν το 1/4 των γυναικών δήλωσε πως δεν έχει την δυνατότητα να πει όχι στο σεξ.
  • Στο Μαλί, στην Νιγηρία και στο Σεούλ λιγότερο από το 10% των γυναικών είπε πως μπορεί να παίρνει αποφάσεις για την αναπαραγωγική του υγεία.
  •  Σε 107 χώρες που καλύπτουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μόνο το 62% έχει νόμους που θέτουν την σεξουαλική παιδεία υποχρεωτική.
  • 28% των χωρών που επιτρέπουν την έκτρωση, απαιτούν την συζυγική συναίνεση γα την διαδικασία.

Γενικά, μεγαλύτερες πιθανότητες στην ικανότητα λήψης αποφάσεων παρουσίασε συγκεκριμένη ομάδα γυναικών. Αυτές ήταν μεγαλύτερες και πιο μορφωμένες γυναίκες που ζούσαν σε αστικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα ως δείκτης αφύπνισης για την συνέχεια

Η ισότητα στον σύγχρονο κόσμο φαίνεται πως δεν είναι κάτι κατακτημένο, όσο κι αν ορισμένα φαινόμενα απατούν. Η έρευνα αυτή δεν αποτελεί μονάχα ένα έναυσμα για σκέψη. Είναι η απόδειξη πως τα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο δεν είναι πλήρως διαφυλαγμένα. Οι ανισότητες καραδοκούν σε σημεία που δεν δίνουμε τόση σημασία, όμως αρμόζουν της αμέριστης προσοχής μας. Σύμφωνα με τον Filmer-Wilson, τα προηγούμενα μέτρα γύρω από την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών στόχευαν στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Παράλληλα με αυτό, όμως, θα πρέπει να εστιάσουν στην δυνατότητα όλων των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Επιπλέον, για να επιτευχθεί η ισότητα, χρειάζεται ένα πλαίσιο παιδείας που θέτει ίσους όρους ανάμεσα στα δύο φύλα. Παρόμοιες έρευνες σε ευρύτερη κλίμακα θα συμβάλλουν στην κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης. Ο ΟΗΕ ελπίζει στο μέλλον να συλλέξει δεδομένα από περισσότερες χώρες στο μέλλον. Εμείς ελπίζουμε οι διαπιστώσεις αυτές να βελτιώσουν τις μεθόδους που στοχεύουν στην ισότητα και στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Ας κρατήσουμε λοιπόν την ελπίδα που απορρέει από τα λόγια του Filmer-Wilson: “ Είχαμε μια έντονη αίσθηση ότι οι γυναίκες δεν είχαν αρκετή στήριξη σε αυτόν τον τομέα (σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα), αλλά δεν είχαμε τα δεδομένα για να το στηρίξουμε. Τώρα τα έχουμε. ”


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Big wake-up call’: survey shows work remains on women’s reproductive rights,  ανακτήθηκε από www.theguardian.com

Sexual health, ανακτήθηκε από www.who.int

Σεξουαλική Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα (ΣΑΥΔ), ανακτήθηκε από www.familyplanning.org.cy

http://www.theinclusionsolution.me/

https://ec.europa.eu/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θάνος Μανώλης

Είμαι ο Θάνος! Ένας ονειροπόλος φοιτητής Χημείας που αν διασπάσεις στα συστατικά του θα λάβεις μια μόνιμη αίσθηση ανικανοποίητου, ανησυχίες για τον κόσμο, συνοδευόμενες από μια αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμα να τον αλλάξει και φυσικά, όνειρα. Λατρεύω να ασχολούμαι με την φωτογραφία, να βλέπω μπόλικες ταινίες, να ταξιδεύω και για να ξεφεύγω από τα αρνητικά επιλέγω να..τρέχω. Μότο μου το κοινότυπο αλλά όχι αυτονόητο...just be yourself!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;