Ανακαλύφθηκε προϊστορικό «κουτάβι» 18.000 ετών

προϊστορικό "κουτάβι"
Πηγή εικόνας: thetimes.co.uk

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ανακαλύφθηκε ένα προϊστορικό «κουτάβι», από μία ομάδα Ρώσων παλαιοντολόγων. Είχαν, μόλις, αρχίσει ανασκαφή στο Γιακούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας. Το τετράποδο ήταν περίπου δύο μηνών όταν πέθανε και οι πάγοι διατήρησαν το πτώμα σε εξαιρετική κατάσταση. Η γούνα και η μύτη του ζώου θυμίζουν τετράποδο βαλσαμωμένο από κάποιον σύγχρονο ταριχευτή. Το προϊστορικό «κουτάβι» χρονολογείται ότι είναι 18.000 ετών. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ρίξει φως στην προέλευση και την ποικιλομορφία των σύγχρονων εξημερωμένων σκύλων.

Αμέσως γεννήθηκε το ερώτημα στους επιστήμονες εάν αυτό το τετράποδο είναι σκύλος ή λύκος.

Το προϊστορικό «κουτάβι» εξετάστηκε από ένα παλαιογενετικό κέντρο της Σουηδίας.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι χρονολογείται πριν από 18.000 χιλιάδες χρόνια, τοποθετώντας το στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων γνωστή ως Πλειστόκαινο. Οι Ρώσοι επιστήμονες ονόμασαν το προϊστορικό «κουτάβι», Dogor, που σημαίνει «φίλος» στη γλώσσα του Yakut. Ακόμη, μετά από ανάλυση γονιδιώματος, ο σκύλος χαρακτηρίστηκε ως αρσενικός.

 

προϊστορικό
Πηγή εικόνας: static.themoscowtimes.com

Οι ερευνητές διεξάγουν τώρα τεστ DNA στο ζώο, για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για τον αρχαιότερο σκύλο που βρέθηκε ποτέ, κάποιο είδος λύκου, ή κάτι άλλο ενδιάμεσο. Ο πρώτος γύρος εξετάσεων δεν είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα και η διαδικασία συνεχίζεται. Το κέντρο συγκέντρωσε εκτεταμένα δεδομένα που κανονικά θα του επέτρεπαν να προσδιορίσει εύκολα εάν το προϊστορικό «κουτάβι» ήταν λύκος ή σκύλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι προέρχεται από ένα πληθυσμό που ήταν προγονικός και στους δύο, τόσο στους σκύλους, όσο και στους λύκους», δήλωσε ο ερευνητής David Stanton.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αν πρόκειται για σκύλο ή για λύκο. Το γεγονός ότι δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα είναι από μόνο του εντυπωσιακό», σχολιάζει η ερευνήτρια Love Dalén του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Στοκχόλμης, που διεξήγαγε την πρώτη ανάλυση.

 

προϊστορικό
Πηγή εικόνας: static.themoscowtimes.com

Μελέτες βασισμένες σε προηγούμενες ανακαλύψεις στη παγωμένη φύση της Σιβηρίας δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορεί να έχουν εξημερωθεί μεταξύ 27.000 και 40.000 χρόνια πριν.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε τα σκυλιά ήταν εξημερωμένα, αλλά ίσως να ήταν από τότε», αναφέρει ο Stanton. Ο Dogor μπορεί να είναι «κάτι στα μισά του δρόμου μεταξύ των δύο», συμπληρώνει. Οι εξελικτικοί βιολόγοι εκτιμούν πως οι σκύλοι διαχωρίστηκαν γονιδιακά από τους λύκους. Το γεγονός αυτό το χρονολογούν κάπου ανάμεσα στο 40.000 π.Χ. και το 15.000 π.Χ. «Υπήρξε μία απόκλιση σε κάποιο χρονικό σημείο και για ένα δείγμα κοντά σε αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα», δηλώνει η Love Dalén. Το προϊστορικό «κουτάβι» είναι ένας εξαιρετικά «πρώιμος» σκύλος. Ένας από τους πρώτους λύκους που ακολούθησαν στη συνέχεια ή ένας κοινός πρόγονος και των δύο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Dog or Wolf? Prehistoric Puppy Discovered in Russia Might Be Missing Link. Ανακτήθηκε από https://www.themoscowtimes.com/2019/11/29/dog-or-wolf-prehistoric-puppy-discovered-in-russia-might-be-missing-link-a68403 (Τελευταία πρόσβαση 30/11/2019)

Σιβηρία: Είναι άραγε κουτάβι 18.000 ετών το τετράποδο που ανακαλύφθηκε διατηρημένο από τους πάγους; Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2019/11/27/plus/perierga/siviria-proistoriko-koutavi-18-000-eton-anakalyfthike-diatirimeno-apo-tous-pagous/(Τελευταία πρόσβαση 30/11/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;