Η αμφιβολία και η πραγματική διττή όψη της

Η αμφιβολία, για πολλούς, σίγουρα απωθεί την ανάληψη των κινδύνων προς ανακάλυψη της γνώσης και της αλήθειας. Φαίνεται λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οδηγεί οπουδήποτε αλλού παρά στη λήψη ρίσκου για την εξερεύνηση και εν τέλει ενατένιση στους ορίζοντες της γνώσης. Αυτό, όμως, ισχύει μόνον εν μέρει. Κι αυτό διότι, όπως θα αναλυθεί, η αμφιβολία δεν οδηγεί στην απομάκρυνση αλλά στην προσέγγιση της αλήθειας και συνακόλουθα της γνώσης.αμφιβολία

Αρχικά, η αμφιβολία ενσωματώνει ως δομή στο εσωτερικό της τις έννοιες της βεβαιότητας και της αβεβαιότητας, τις έννοιες του δισταγμού ή του διλήμματος, τις έννοιες της πίστης και της δυσπιστίας και άλλες πολλές όπως θα μπορούσαμε να πούμε. Κάθε μια από τις έννοιες αυτές αποτελεί έναν λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται η αμφιβολία. Η αμφιβολία συνιστά την ολότητα. Η ολότητα συνίσταται σε κάθε εννοιολογικό λίθο, σε κάθε μέρος της που συνδράμει στην ολοκλήρωσή της.

Όπως φαίνεται, κάθε μια από τις προαναφερθείσες έννοιες δίνει την σχεδόν πλήρη εικόνα που αντιπροσωπεύει την κοινωνία μας συνολικά κατά τη λήψη διάφορων αποφάσεων, επιλογών, μέτρων προς ατομική βελτίωση ή προς συλλογικόν όφελος. Σε κάθε απόφαση, επιλογή, μέτρο ενυπάρχει και βεβαιότητα και αβεβαιότητα, υπάρχει πίστη εις τον σκοπό και δυσπιστία ως προς τους τρόπους εκπλήρωσης αυτού και γενικότερα υπάρχει κάθε είδος διλήμματος από το οποίο άγεται και φέρεται ο αποφασίζων, επιλέγων ή λαμβάνων μέτρα. Όλα αυτά καλύπτονται ως υποσύνολα από το υπερσύνολό τους, δηλαδή την αμφιβολία. 

Η αμφιβολία περικλείει μέσα της κάθε άλλη έννοια και καθίσταται ενίοτε λίθος επιτυχίας ως προς τον υπέρτατο σκοπό της αλήθειας, ενίοτε λίθος αποτυχίας και ούτω καθεξής. Ετυμολογικά, σχηματίζεται από τους όρους αμφί και βάλλω. Κάθε φορά δηλαδή που πρέπει ή που είναι θελητό να αποφασίσουμε, σχετικά με τους δρόμους που θα ακολουθήσουμε στη ζωή και στις δραστηριότητές μας εν γένει, αμφιβάλλουμε. Αυτό σημαίνει ότι διαβαλλόμεθα από σκέψεις άλλοτε θετικές κι άλλοτε απωθητικές σε σχέση με το εκάστοτε εγχείρημά μας που θα λάβει ενδεχομένως χώρα.

Advertisement

Η αμφιβολία, όντως, έχει και τα καλά και τα…όχι και τόσο καλά της. Κυρίως, όμως, έχει μόνον καλά. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο νους εθίζεται στη σκέψη όλων των αποτελεσμάτων των ενεργειών από μέρους του ατόμου που πιθανολογικά θα επέλθουν. Κατ’αυτόν τον τρόπο, ο νους αντιλαμβάνεται τι είναι ορθό και τι λάθος.

Όλα τα παραπάνω λέγονται ώστε να γίνει νοητό το ότι η οποιαδήποτε αμφιβολία δεν κάνει το άτομο να τείνει προς στην αδράνεια, αλλά κάνει το άτομο να εξετάσει κάθε πτυχή του περιβάλλοντος στο οποίο βούλεται και πράττει και κάθε επιμέρους πράξη του που θα επιδράσει αποτελεσματικά στο περιβάλλον αυτό.

Η επανεξέταση ορισμένων δεδομένων και πιθανών συνεπειών πράξεων οδηγεί στη βελτίωση του κριτηρίου της λογικής αλλά και της βούλησης, εφόσον στο τέλος το άτομο συνειδητοποιεί ποιο είναι το ορθό για το ίδιο και για το περιβάλλον του, δηλαδή για την κοινωνία.

Όλα αυτά συγκλίνουν στο ότι, αν και εξαιτίας των συγκυριών της εποχής μας,  βαίνουμε στα άδυτα της αμφιβολίας. Όσο όμως αμφιβάλλει κάποιος, τόσο πιο εύκολα καταλήγει στο σωστό το οποίο εξισώνεται με την αλήθεια και μόνον. Και αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται, ενώ επικρατεί η αμφιβολία στη λήψη σωστών αποφάσεων, να διαβαλλόμαστε ως κοινωνικό σύνολο από πράξεις και επιλογές (πολιτικές, οικονομικές κ.λπ.) που οδηγούν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα και σε οδυνηρές, κάποιες φορές, συνέπειες. Η απάντηση κρύβεται στην ίδια την πραγματικότητα, η οποία τονώνει δίνοντας πατρονική θέση στο ατομικό συμφέρον. Το ατομικό συμφέρον αίρει κάθε αμφιβολία προς απόκτηση της αλήθειας και κάθε πεποίθηση του σωστού και του δικαίου για την κοινωνία προς ικανοποίηση των αναγκών και συμφερόντων της.  Άρα, η αμφιβολία είναι η αρχή της αλήθειας και η αρχή του συμφέροντος. Το ότι το συμφέρον του ατόμου τίθεται υπεράνω των πάντων καθίσταται αναμφίβολο πάντως!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG