Amber Alert: Η εξαφάνιση της Άμπερ που οδήγησε στη δημιουργία του συναγερμού

άμπερ
Πηγή εικόνας: news4jax.com

Η Άμπερ Χάγκερμαν ήταν μόλις 9 ετών, όταν απήχθη και δολοφονήθηκε. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του σήματος “Amber Alert”.

Το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου 1996, η 9χρονη Άμπερ Χάγκερμαν μαζί με τον 5χρονο αδερφό της έκαναν ποδήλατο στη γειτονιά τους στο Τέξας. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα μαύρο βαν το οποίο σταμάτησε δίπλα στο ποδήλατο της μικρής. Ο δράστης την άρπαξε και την έσπρωξε μέσα στο όχημα. Το κορίτσι φώναζε και προσπαθούσε να ξεφύγει χωρίς να τα καταφέρει. Η πόρτα έκλεισε και το βαν εξαφανίστηκε. Ο μικρός της αδερφός, σοκαρισμένος, επέστρεψε στο σπίτι και είπε στη μητέρα του τι είχε συμβεί νωρίτερα.

άμπερ
Η Άμπερ με τον αδερφό της – Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Μοναδικός μάρτυρας του περιστατικού ήταν ένας ηλικιωμένος γείτονας που άκουσε τις φωνές της Άμπερ και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε καταφτάσει στο σημείο και οι έρευνες ξεκίνησαν. Επιστρατεύτηκαν περισσότεροι από 50 ομοσπονδιακοί πράκτορες του FBI που μαζί με τοπικούς αστυνομικούς αναζητούσαν το χαμένο κορίτσι. Τα μόνα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους ήταν το χρώμα του βαν και ότι ο απαγωγέας ήταν άντρας άνω των 25 ετών. Σημαντική ήταν και η κινητοποίηση των γειτόνων και των απλών πολιτών που βοηθούσαν στον εντοπισμό της.

Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Ο εντοπισμός του κοριτσιού

Τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνιση, ένας άντρας που έβγαλε βόλτα τον σκύλο του αντίκρυσε τη σορό του κοριτσιού. Βρισκόταν σε ένα χαντάκι λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της απαγωγής και το σώμα βρεχόταν από ένα ρυάκι. Δεν φορούσε τίποτα παρά μόνο μια κάλτσα. Αμέσως, κάλεσε την αστυνομία δηλώνοντας πως ο λαιμός του κοριτσιού ήταν κομμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από την εξέταση του ιατροδικαστή, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί ο δράστης, αφού το νερό είχε σβήσει όλα τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Αποδείχτηκε, επίσης, ότι η Άμπερ δεν δολοφονήθηκε απευθείας, αλλά ο απαγωγέας την κράτησε ζωντανή για δύο μέρες. Στο διάστημα αυτό την βασάνισε και την κακοποίησε σεξουαλικά. Έπειτα, της έκοψε το λαιμό και την πέταξε δίπλα στο ρυάκι. Είχε σχεδόν αποκεφαλιστεί.

Η πορεία των ερευνών

Οι έρευνες μπορεί να συνεχίζονταν, οι αστυνομικοί πάντως αδυνατούσαν να εντοπίσουν τον δολοφόνο. Το μόνο που γνώριζαν με σιγουριά ήταν πως ο απαγωγέας ζούσε ή εργαζόταν στην περιοχή. Αυτό άλλωστε επιβεβαιωνόταν από το ότι έριξε το σώμα σε ένα τόσο απομονωμένο μέρος, όπως επίσης και το ότι είχε βρει μια πολύ καλή κρυψώνα. Για δύο μέρες, άλλωστε, δεν είχε καταφέρει κανείς να δει την μικρή, αν και ήταν ζωντανή. Πέραν αυτών, η αστυνομία θεώρησε πως το έγκλημα ήταν ευκαιριακό και όχι στοχευμένο. Ο απαγωγέας, δηλαδή, έτυχε να περνάει από το σημείο, είδε την μικρή χωρίς κάποιον κηδεμόνα και την άρπαξε.

Η ομάδα της Υπόθεσης Άμπερ Χάγκερμαν κατάφερε να συλλέξει αρκετές αξιόπιστες μαρτυρίες και παρουσίασε κάποια πρόοδο. Παρόλ’ αυτά, ύστερα από τρία χρόνια εξονυχιστικών ερευνών, η ομάδα διαλύθηκε και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ως ένα έγκλημα που θα έμενε ατιμώρητο.

Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

 

Ένα σύστημα ενημέρωσης σε αδράνεια προκάλεσε την αντίδραση γονέων

Ο βιασμός και η δολοφονία της Άμπερ απέδειξε πως το σύστημα εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών στην Αμερική υπολειτουργούσε. Ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί ούτε για τα βασικά, αφού δεν γνώριζε καν τα χαρακτηριστικά του κοριτσιού ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε εξαφανιστεί. Ίσως εκείνες τις δυο μέρες που ήταν ζωντανή να την είχε δει κάποιος και να μην την αναγνώρισε. Πόσο διαφορετική λοιπόν τροπή θα είχε λάβει η υπόθεση, αν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο.

Η αδράνεια αυτή του συστήματος προκάλεσε την αντίδραση μιας ανήσυχης μητέρας, της Νταϊάνα Σιμόν. Εκείνη κάλεσε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και παραπονέθηκε για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών από την Πολιτεία και τα κανάλια. Υποστήριξε πως από την στιγμή που η τηλεόραση ενημερώνει τους πολίτες για καιρικά φαινόμενα με έκτακτα δελτία, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για την εξαφάνιση ενός παιδιού.

Λένε ότι η απαγωγή της Άμπερ έγινε περίπου στις 4 το μεσημέρι. Την άρπαξαν και κανείς δεν είδε τίποτα. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν είδαν τίποτα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξεραν τι έβλεπαν, δήλωσε η Σιμόν.

Η δημιουργία του Amber Alert

Το τηλεφώνημα αυτό οδήγησε στη δημιουργία του Amber Alert που πήρε το όνομά του από το μικρό κορίτσι που έχασε τη ζωή του. Παράλληλα, το AMBER προκύπτει και από τα αρχικά της φράσης “America’s Missing: Broadcast Emergency Response”, που σημαίνει “Απώλεια στην Αμερική: Εκπέμπουμε σήμα έκτακτης ανάγκης”.

Το σήμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ντάλας και εξαπλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για δύο χρόνια, τα ενημερωτικά δελτία εκπέμπονταν κυρίως από το ραδιόφωνο. Πολύ σύντομα, όμως, το σήμα κινδύνου εντάχθηκε στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα Μέσα Μεταφοράς και στο διαδίκτυο.

Στις μέρες μας, το Amber Alert εφαρμόζεται σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας του, περίπου χίλια παιδιά έχουν σωθεί.

Θέλω όλοι να θυμούνται την Άμπερ και πως έγινε θυσία ώστε να σωθούν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η μητέρα της.

Το Amber Alert στην Ελλάδα

Το Amber Alert Hellas αποτελεί το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης / απαγωγής ανηλίκων. Ενεργοποιείται από τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” με την έγκριση της ελληνικής αστυνομίας και εκδίδεται κατόπιν αποφάσεως της εντεταλμένης διωκτικής αρχής.

Επίσημα παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου 2007, ενώ για την λειτουργία του απαιτείται η σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων φορέων όπως τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, ομάδες διάσωσης, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα.

Πηγή εικόνας: ant1news.gr

 

Η μικρή Άμπερ μπορεί να βρήκε τραγικό θάνατο, κατάφερε ωστόσο να κινητοποιήσει ολόκληρο τον πλανήτη και να δημιουργηθεί το Amber Alert. Έως και σήμερα όταν η μητέρα της ακούει πως κάποιο εξαφανισμένο παιδί εντοπίζεται, πιστεύει ότι το πνεύμα της κόρης της το είχε προστατεύσει και λέει “Μπράβο το κορίτσι μου. Πάλι τα κατάφερες“.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Ο φόνος της Amber που γέννησε το Amber Alert (2016). Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2285376/o-fonos-tis-amber-pou-gennise-to-amber-alert (τελευταία πρόσβαση 28/12/20)

Το «Amber Alert» προέκυψε από την απαγωγή και δολοφονία ενός 9χρονου κοριτσιού. Ο φονιάς κακοποίησε την Άμπερ και την πέταξε σε χαντάκι. Η υπόθεση είναι ανεξιχνίαστη (2018). Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/to-quot-amber-alert-quot-proekypse-apo-tin-apagogi-kai-dolofonia-enos-9chronoy-koritsioy-o-fonias-kakopoiise-tin-amper-kai-tin-petaxe-se-chantaki-i-ypothesi-einai-anexichniasti/ (τελευταία πρόσβαση 28/12/20)

Amber Alert Hellas. Ανακτήθηκε από https://www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia:ambert-alert-hellas/ (τελευταία πρόσβαση 28/12/20)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;