Αλληλεγγύη: Εγγύηση για το άτομο

Ως γνωστόν, ο Αριστοτέλης είχε αναφέρει στα Πολιτικά του ότι ο άνθρωπος είναι φύσει ζώον πολιτικόν. Αυτό σημαίνει ότι εκ φύσεως έχει ανάγκη για αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον του, δηλαδή με τους γύρω του. Τι σημαίνει όμως κοινωνική αλληλεπίδραση;

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για αυτό το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης, που κατ’ ουσίαν είναι μια διαρκής κατάσταση δράσης-αντίδρασης. Η κοινωνική αλληλεπίδραση συμπίπτει με την αποτελεσματική λειτουργικότητα της αλληλεγγύης από και υπέρ του συνόλου. Έτσι, στη δράση προβαίνει κανείς όταν προβαίνει και σε πράξεις απ’ τις οποίες αναδεικνύεται αλληλεγγύη. Στην αντίδραση προβαίνει κανείς όταν δέχεται πράξεις αλληλεγγύης και τις εκτελεί εκ νέου ως ανταπόδοση στα πλαίσια της αμοιβαιότητας. Πράγματι, η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί την αμοιβαιότητα αλλά η απαίτηση αυτή δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τι σημαίνει αλληλεγγύη. Κι αυτό διότι συνιστά μια πολύπλευρη πτυχή της επιτυχημένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης αλλά και της κοινωνίας εν συνόλω των μερών της. Αλληλέγγυος είναι κάποιος όταν μέσα στα καθημερινά δεινά συμπαραστέκεται στον συνάνθρωπο. Αλληλέγγυος είναι κάποιος όταν μέσα στην ατυχία του διπλανού του φέρνει την ευτυχία δια της χείρας βοηθείας που τυχόν του προσφέρει. Δεν αρκούν όμως μόνον αυτά, αν και φαίνονται εκ πρώτης όψεως ιδιαίτερα και σημαντικά.

Για να τελειοποιηθεί το ηθικοκοινωνικό <<επίτευγμα>> της αλληλεγγύης απαιτούνται κι αγαθά αισθήματα. Αισθήματα δηλαδή, που να καλύπτονται άρδην από ανιδιοτέλεια, ανθρωπιά κι αδελφοσύνη. Όλα αυτά δύνανται να συμπτύσσονται στο αγαθό της κοινωνικής ενότητας. Η ενότητα αυτή δεν αποτελεί μόνον ενότητα ανθρώπων, αλλά κυρίως αποτελεί ενότητα αναγκών, στόχων προς εκπλήρωση των αναγκών και συμφερόντων που προκύπτουν από την εκπλήρωση των από κοινού στόχων. Για τους λόγους αυτούς επιβεβαιώνεται καταφανώς η ρήση του Αριστοτέλη που προαναφέρθηκε.

Με την αλληλεγγύη και γενικότερα με την αλληλεπίδραση των ατόμων, κρίνεται ορθό να ειπωθεί ότι ευνοείται το σύνολο. Κι αυτό καθώς όλοι ενωμένοι φέρουν καλύτερα αποτελέσματα που οδηγούν σε κοινωνική τελειοποίηση και ευημερία. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι μόνο συλλογικά επιτεύγματα, αλλά και ατομικά μιας και το άτομο ευνοείται ξεχωριστά και…πολλαπλώς.

Advertisement

Όταν το άτομο πράττει αντί άλλου προς βοήθεια του τελευταίου, συνειδητοποιεί πόσο αξιεκτίμητη είναι κάθε προσπάθεια και βοήθεια που προσφέρεται από τον οποιονδήποτε προς το πρόσωπό του. Μαθαίνει να εκτιμάει καταστάσεις και πρόσωπα. Μαθαίνει να δρα με ενσυναίσθηση κατανοώντας ολοένα και περισσότερο τα προβλήματα τους αδελφού του. Μαθαίνει και δεν παύει να μαθαίνει. Το αποκορύφωμα των όσων ψυχικών ωφελειών πορίζεται δεν είναι παρά το αίσθημα της χρησιμότητας απέναντι στους άλλους, απέναντι στο σύνολο. Το σύνολο λειτουργεί σωστά χάρη στο άτομο με την κοινωνική ευελιξία και προσφορά του κι αντιστρόφως.

Συνεπώς, συντελείται μια αμοιβαία ολοκλήρωση αφενός μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας, αφετέρου μεταξύ του ατόμου και κάθε άλλου με τον οποίο συναναστρέφεται. Το νόημα δίνεται στη διασυλλογικότητα, η οποία απαιτεί μόχθο και ρίσκο. Αν το ρίσκο αποβεί μοιραίο και καταλυτικό κατά κάποιον τρόπο, καλύπτεται κι ασφαλίζεται χάριν αμοιβαιότητας. Ό,τι δίνεις παίρνεις! Αυτό ισχύει στην κοινωνία μας. Βέβαια, εσύ ο ίδιος επιλέγεις πόσα θα δώσεις. Η κοινωνία είναι η εγγύησή σου κι εσύ, χάρη στην αξία σου και στην ενεργητική προδιάθεση της προσφοράς, είσαι η εγγύηση για την ωφέλεια της κοινωνίας. Γι’ αυτό μην ξεχνάς να δίνεις, για να παίρνεις!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG