Η αυτοπεποίθηση και η επίδραση που ασκεί η έλλειψή της στο κοινωνικό σύνολο

Ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά είχε πει πως χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα για να τολμάς να είσαι ο εαυτός σου. Ακόμη πιο γενναίος είναι αυτός που έχει πίστη κι εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ο εαυτός μας δεν είναι παρά ένα ευρύ και δίχως όρια φάσμα δυνατοτήτων. Άρα, η πίστη στον εαυτό μας ισοδυναμεί με πίστη στις δυνάμεις και στις ικανότητές μας είτε αυτές είναι φυσικές είτε είναι επίκτητες.  Αυτή είναι η αυτοπεποίθηση!

Πέραν τούτου, αυτοπεποίθηση σημαίνει πίστη και ευγνωμοσύνη στην ύπαρξή μας. Η ύπαρξη αυτή συνδέεται πάντοτε με έναν σκοπό. Ο σκοπός αυτός τυγχάνει αρχής εκ γεννήσεως του ανθρώπου. Πρόκειται για μια αρχή που με τον καιρό οδηγεί εις την ολοκλήρωση. Η ολοκλήρωση αυτή είναι ατομική, αλλά και κοινωνική εφόσον το άτομο είναι ατελές αν δεν βρίσκεται σε σχέση αλληλεπίδρασης με το <<κοινωνικό>> του περιβάλλον. Είναι προφανές πως για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων το άτομο χρειάζεται ένα περιβάλλον στο οποίο θα δρα. Για να το κάνει αυτό, απαιτείται αυτοπεποίθηση.

Τι συμβαίνει όμως όταν λείπει το θεμελιώδες στοιχείο της αυτοπεποίθησης; Η απάντηση είναι καταφανέστατη. Λείπει και το άτομο από το περιβάλλον του. Λείπει από την κοινωνία. Με άλλα λόγια, χάνει κάθε επαφή και παύει να είναι πια κοινωνός στην ολοκλήρωση του συνόλου. Άμεση και αναπότρεπτη συνέπεια τούτου είναι η κατεύθυνση προς τη μη ολοκλήρωση και την ατομική <<ατέλεια>>, η οποία αντιδιαστέλλεται ως προς το στοιχείο της αυτοπεποίθησης. Κάθε ατέλεια αποτελεί, πάντως, <<σήμαντρο>> της προσωπικής ενεργοποίησης με σκοπό την προσωπική ανέλιξη και τελικώς την αποκατάσταση του κοινωνικού κενού από τα άτομα λόγω έλλειψης πίστης ή/ και θέλησης.αυτοπεποίθηση

Πώς θα επέλθει αυτή η ενεργοποίηση και ανέλιξη όμως; Μα φυσικά μέσω της δημιουργίας! Όλοι μας έχουμε ταλέντα που πρέπει να εκτυλίξουμε. Όλοι μας έχουμε στόχους και όνειρα που πρέπει να καταστήσουμε πραγματικά. Όλα αυτά είναι εφικτά. Αρκεί, βέβαια, η συνειδητοποίηση του εσώτερου υπαρξιακού μας στοιχείου που δεν συνδέεται μόνο με την πίστη και την αυτοπεποίθηση αλλά και με τη δύναμη του καθενός Η δύναμη είναι  συνισταμένη όλων των χαρισμάτων του ατόμου.

Advertisement

Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς χάρισμα. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς προδιάθεση δυναμικής ανάκαμψης από το ψυχικό και το πνευματικό κενό. Ακόμη, η κοινωνία μας χρειάζεται κάθε επιμέρους χάρισμα. Χρειάζεται το τέλειο και το ατελές. Χρειάζεται εμάς. Εμείς είμαστε η κοινωνία. Κι αν αυτή κρίνεται προβληματική σε πολλούς τομείς, οφείλεται σε δικό μας σφάλμα. Το σφάλμα αυτό μας καθιστά ικανούς να σκεφτούμε τι πάει στραβά. Μήπως βάση των προβλημάτων είναι όντως η έλλειψη πίστης σε εμάς; Μήπως η ματαιοπονία που εντείνεται εκ των επικρατουσών συνθηκών; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να μας προβληματίζουν καθημερινά προκειμένου να <<αναστήσουμε>> τη νεκρωμένη κοινωνία μας και να την μετουσιώσουμε σε κοινωνία πίστης και θέλησης, θάρρους και δράσης. Ο καθένας το αξίζει. Κι είναι σίγουρο πως κι εσύ κρύβεις ένα λιοντάρι μέσα σου!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG