Ένα ψηφιακό σταυροδρόμι της ελληνικής παράδοσης στο adeti.gr

adeti.gr
Πηγή εικόνας: facebook.co


Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, και γενικότερα παγκοσμίως, προβάλλεται ο λαμπρός ελληνικός πολιτισμός και αναδεικνύεται η αξία και η πολύ μεγάλη συμβολή του τόσο στον ευρωπαϊκό, όσο και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Βάση αυτού, δημιουργήθηκε το πρώτο ψηφιακό δίκτυο παράδοσης και πολιτισμού, το adeti.gr.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο το δίκτυο, το adeti.gr είναι ένα ψηφιακό σταυροδρόμι της ελληνικής παράδοσης. Αποτελεί ένα δίκτυο εκπροσώπων του λαϊκού πολιτισμού. Μία ενημέρωση για όλα τα αντέτια που συμβαίνουν σήμερα μέσω της ζύμωσης και της ώσμωσης των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού. Είναι η σύγχρονη εικόνα της παράδοσης μέσα από τους ανθρώπους, το  έργο τους και τα αγαθά τους.

Το adeti.gr φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα των μονάδων και των ομάδων που συμβάλλουν στην προβολή και τη διαφύλαξη των λαϊκών πολιτιστικών πηγών.

Στηρίζεται, κυρίως, στην αποτύπωση στοιχείων με τη μορφή ευρετηρίου. Στόχος αυτών των ευρετηρίων είναι να δώσει τον λόγο στους ίδιους τους φορείς αλλά και σε μεμονωμένα άτομα, προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η ταξινόμηση των διδόμενων πληροφοριών γίνεται με τη δημιουργία ξεχωριστής υπο-σελίδας στην επίσημη ιστοσελίδα του adeti.gr με τη χρήση επιμέρους φίλτρων αναζήτησης και ετικετών που προβάλλονται και αναρτώνται έπειτα από την εγγραφή των μελών σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

α) Παραδοσιακοί μουσικοί: μουσικά όργανα και εκφραστές της παραδοσιακής μουσικής, οργανοπαίκτες, ερμηνευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

β) Χοροδιδάσκαλοι: ειδικότητες του ελληνικού παραδοσιακού χορού, τους ακαδημαϊκά καταρτισμένους επιστήμονες και ερευνητές αλλά και τους βιωματικούς δασκάλους, τους εμπειρογνώμονες δηλαδή μελετητές.

γ) Φορείς παράδοσης και πολιτισμού:  το σύνολο των φορέων παράδοσης και πολιτισμού.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται: εκ- Πολιτιστικοί, λαογραφικοί, μορφωτικοί σύλλογοι, ομάδες και σωματεία παραδοσιακού χορού, χορωδιακά σύνολα παραδοσιακής μουσικής, θεατρικές ομάδες αναπαράστασης ή δημιουργικής έκφρασης εθίμων, εταιρείες έρευνας λαογραφικού χαρακτήρα, μουσεία συλλογής και αρχειοθέτησης τεκμηρίων τοπικής ιστορίας, σωματεία διαφύλαξης και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς,  εργαστήρια λαϊκού πολιτισμού και διάδοσης της ελληνικής παράδοσης μέσω μουσικοχορευτικών δρώμενων.

adeti.gr
Πηγή εικόνας: facebook.com

Το adeti.gr αποτελεί το πρώτο ψηφιακό σταυροδρόμι της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού.

Το adeti.gr, το πρώτο ψηφιακό δίκτυο παράδοσης και πολιτισμού, προβάλλει οργανοπαίκτες και ερμηνευτές της παραδοσιακής μουσικής, δασκάλους παραδοσιακού χορού, πολιτιστικούς φορείς. Όλοι όσοι εμπνέονται από την παράδοση και δημιουργούν, γίνονται συνδρομητές στο πρώτο ψηφιακό δίκτυο παράδοσης και  πολιτισμού, στο «αντέτι».

Κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο adeti.gr στις τρεις βασικές κατηγορίες στο blog και στην ατζέντα, ψάχνοντας, γνωρίζοντας, ακούγοντας, διαβάζοντας   για όλα όσα προβάλλουν και ενίοτε διαμορφώνουν την παράδοση σήμερα. Παράλληλα, έχει την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει, να συμβάλλει, να συμμετάσχει, να επικοινωνήσει με εκπροσώπους της παράδοσης και του πολιτισμού.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από τους δημιουργούς, «η αποστολή μας είναι να συλλέξουμε όλες αυτές τις πολιτιστικές πηγές και να τις παραδώσουμε πλουσιοπάροχα στον επισκέπτη με τρόπο σύγχρονο, καθολικό και αντικειμενικό. Όραμά μας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονάδων και ομάδων που θα αποτυπώνει ότι του παραδόθηκε αυτούσιο ώστε να δημιουργούνται νέα πεδία αναζήτησης και δράσης.  Η φιλοσοφία μας να προβάλλουμε ότι αφορά την παράδοση με συνέχεια, συνέπεια και αλήθεια ώστε να προβληματιστεί ο νέος ερευνητής και να αναζητήσει, να εμπνευστεί ο νέος καλλιτέχνης και να δημιουργήσει».

«Σε μία χώρα που συνηθίζει να αυτό-διαχωρίζεται επιμένουμε σε αυτά που μας ενώνουν: τα βιώματά μας, τα ακούσματα, τις ρίζες μας, τα αντέτια μας. Συμμεριζόμαστε τη δύσκολη συγκυρία που διανύουν όλοι οι εκπρόσωποι πολιτισμού έχοντας ακράδαντη την πίστη ότι οι πραγματικές αξίες, η αυθεντικότητα και η αλήθεια, αργά ή γρήγορα – όμως σίγουρα – βρίσκουν στο τέλος τον τόπο και τον τρόπο για δράση».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Ψηφιακό δίκτυο Παράδοσης & Πολιτισμού | Adeti. Ανακτήθηκε από https://www.adeti.gr/%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-adeti (Τελευταία προβολή 19/03/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;